«Σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα παρατηρείται στην Αυστραλία από τους Έλληνες ομογενείς. Από τους 20.000 επιχειρηματίες ομογενείς στην πολιτεία της Βικτώριας οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στους κλάδους: κατασκευαστικό, βιομηχανικό, τροφίμων και ποτών, σχεδιασμού μόδας, σχεδιασμού κοσμημάτων κ.α» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Η Πα.Δ.Ε.Ε. είναι διεθνής οργανισμός που αποτελείται από μέλη νομοθετικών σωμάτων Ελληνικής καταγωγής από 25 περίπου χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα μέλη της ανήκουν σε 70 διαφορετικά νομοθετικά σώματα ανά την υφήλιο) κ. Τζων Πανταζόπουλος, ο οποίος εξελέγη με την περάτωση των εργασιών της 7ης Γενικής Συνέλευσης και είναι μέλος της Κάτω Βουλής στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας.
Ο ρόλος μου ως μέλος της Κάτω Βουλής στην πολιτεία της Βικτώριας είναι -συνέχισε- να βοηθάω όλους τους πολίτες της.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία είπε ότι «έχουν όλα τα πλεονεκτήματα καθώς και στον τομέα των επιδοτήσεων σε περίπτωση που εξάγουν ενώ υπάρχει οικονομική ενίσχυση για τις εταιρίες που θέλουν να αλλάξουν την κτιριακή κατασκευή τους για να γίνουν πιο φιλικές για το περιβάλλον.
Στους νέους επιχειρηματίες -διευκρίνισε- παρέχουμε δικηγόρους για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων ενώ αυτή την περίοδο με την οικονομική κρίση η κυβέρνηση έχει ασφαλίσει όλες τις τράπεζες για να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις και οι τόκοι δεν ανεβαίνουν (για αγορά στέγης επιτόκιο 3% και επιχειρηματικό δάνειο 5,5%).
Η οικονομία της Αυστραλίας -συνέχισε- είναι σταθερή γιατί έχουμε εμπορικές συναλλαγές με την αγορά της Ασίας ενώ παράλληλα για τις μέρες της κρίσεις είχαμε πραγματοποιήσει επενδύσεις οι οποίες μας έφεραν κέρδη. Τα κέρδη τα τοποθετήσαμε σε ένα ταμείο το οποίο θα το χρησιμοποιούσαμε σε δύσκολες μέρες. Τώρα λοιπόν που χρειάσθηκε ανοίξαμε το συγκεκριμένο ταμείο για να ενισχυθεί ο παραγωγικός κλάδος της χώρας.
Έχω βοηθήσει ενεργά την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας -τόνισε- για πάνω από 20 χρόνια της δημόσιας ζωής μου, και ως Υπουργός υπεύθυνος για τις Πολυπολιτισμικές Υποθέσεις, ήμουν υπεύθυνος: για την υποστήριξη των 560 οργανώσεων της Ελληνικής κοινότητας στη Βικτώρια, τη χρηματοδότηση για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας,την επέκταση της μετάφρασης και διερμηνείας, καθώς και για την οικονομική στήριξη σε πολλές ελληνικές Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ως πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. θα αγωνισθώ για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τα ελληνικά ιδεώδη και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για τον πολιτισμό μας, για την Ελλάδα μας, για την Κύπρο μας και βεβαίως, για όλους τους Έλληνες που βρίσκονται σε άλλες χώρες.
Τα μελλοντικά σχέδια -είπε-της Πα.Δ.Ε.Ε είναι:
– Ανάληψη δράσης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο.
– Δικαιοσύνη για την Κύπρο (να επαναλειτουργήσει η Αμμόχωστος ως διεθνής πόλη, και να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και στους νομίμους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη την οποία εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση του 1974).
– Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η Γενοκτονία των Ελληνο-Ποντίων ήταν γεγονός πραγματικό και διεπράχθη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία).
– Υποστήριξη της αναγνώρισης και των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας (τα μέλη της 7ης Γενικής Συνέλευσης κάλεσαν, επίσης, την Ελληνική Δημοκρατία να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από την Αλβανική Κυβέρνηση).
Επιπλέον, με απόφαση των μελών της 7ης Γενικής Συνέλευσης (όπου εξελέγη και πρόεδρος) απευθύνουν έκκληση για την επίλυση του θέματος του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), εντός διαστήματος δύο ετών, τονίζοντας ότι οιαδήποτε λύση οφείλει να σεβαστεί τις ειρηνικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.
Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αναγνώρισαν ότι η Κυβέρνηση της FYROM θα πρέπει να εργαστεί εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιτύχει μία λύση βιώσιμη και μακροχρόνια, με βάση ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις διεθνείς χρήσεις.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή -αναφέρουν- είναι να απέχει η Κυβέρνηση της FYROM από κάθε εχθροπραξία και προπαγάνδα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1963. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αυστραλία από την Ελλάδα το 1957 από τις επαρχίες της Μεσσηνίας και Ηλείας. Είναι το μικρότερο παιδί από τέσσερα αδέλφια (δύο αδελφές που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ένας αδελφός μεγαλύτερης ηλικίας).
Το 1982 άρχισε πανεπιστημιακές σπουδές και δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική των φοιτητών στο Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας. Διετέλεσε γραμματέας του Monash Συλλόγου Φοιτητών το 1982 και το 1983.
Το 1987 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην πόλη της Berwick.
Διετέλεσε Δήμαρχος το 1990-1991 ενώ πριν από το 1999 ο κ. Πανταζόπουλος χρησίμευσε ως Σκιώδης Υπουργός διαφόρων χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυπολιτισμικών υποθέσεων, του τουρισμού, των τυχερών παιχνιδιών, των υποθέσεων, των καταναλωτών, του αθλητισμού κ.α.
Μεταξύ του 1999 και του 2006 ο κ. Πανταζόπουλος υπηρέτησε ως υπουργός στην Εργατική κυβέρνηση Bracks, επτά χρόνια στον τομέα Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, του Τουρισμού κ.α
Ήταν επίσης υπεύθυνος για το πρόγραμμα αναβάθμισης της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης και ήταν ο βασικός παράγοντας για την αδελφοποίηση των Πόλεων Θεσσαλονίκης- Μελβούρνης.
Ήταν εκτελεστικό μέλος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου για πάνω από μια δεκαετία και σήμερα είναι πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Είναι ένας από τους τέσσερις διευθυντές του Αυστραλιανού Ινστιτούτου των Επαγγελματιών Τουρισμού και Φιλοξενίας, εκπροσωπεί τους ομογενείς πολιτικούς ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Αθήνα), και αντιπροσωπεύει 1200 πολιτικούς της Αυστραλίας στην εκτελεστική επιτροπή του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στο Λονδίνο και έχει υπηρετήσει στο συμβούλιο της Αυστραλίας ως περιφερειακός αντιπρόσωπος μεταξύ 2007-2009.
πηγή 8ο Τεύχος Ην-Ων