Η Υστεροσκόπηση σήμερα στην γυναικολογία

8ο Τεύχος Ην-Ων

 του Δρ Αντώνη Μαραγκουδάκη

Υστεροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική μέθοδος απεικόνισης του εσωτερικού της μήτρας. Πρόκειται για μία επεμβατική μέθοδος που προσφέρει πολλές κλινικές πληροφορίες στον κλινικό γιατρό για παθήσεις του μυομητρίου και του ενδομητρίου. Σήμερα οι περισσότερες υποψήφιες μητέρες που έχουν μία προχωρημένη ηλικία (+35 ετών), η υστεροσκόπηση είναι μία διαγνωστική μέθοδος εκλογής για προβλήματα υπογονιμότητας. Οι γυναίκες οι οποίες οδηγούνται σε εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να υποβάλλονται σε μία διαγνωστική υστεροσκόπηση πρίν από την προσπάθεια της εξωσωματικής έτσι ώστε να μελετηθεί το εσωτερικό της μήτρας και να διαγνωσθούν τυχόντα προβλήματα τα οποία θα δυσκολέψουν ή θα κάνουν  αδύνατη την σύλληψη. Οι ενδομητρικές συμφύσεις, οι ενδωμητρικοί πολύποδες, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, η διθάλαμος μήτρα, ο καρκίνος του ενδομητρίου, η αδενομύωση είναι παθήσεις οι οποίες διαγιγνώσκονται με την υστεροσκόπηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν χρησιμοποιήσουμε το επεμβατικό υστεροσκόπιο, είναι δυνατόν να θεραπευθούν χειρουργικά ανώδυνα και με γρήγορη μετεγχειριτική πορεία οι περισσότερες παθήσεις της μήτρας.
Με το επεμβατικό υστεροσκόπιο χειρουργούμαι τα υποβλεννογόνια ινομυώματα τα οποία προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας και προκαλούν αιμορραγίες, αποβολές και μερικές φορές αδυναμία σύλληψης. Χειρουργούμε:
– τους ενδομητρικούς πολύποδες που προκαλούν διαταραχές περιόδου και υπογονιμότητα.
– τις ενδομητρικές ή ενδοτραχηλικές συμφύσεις οι οποίες προκαλούν ολιγομηνόρροια και υπογονιμότητα.
-τη διθάλαμη μήτρα και αποκαθιστούμε πλήρως και αναίμακτα την ενδομητρική κοιλότητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διθάλαμη μήτρα προκαλεί αποβολές και υπογονιμότητα. Όλες οι παραπάνω εγχειρητικές περιπτώσεις έχουν ελάχιστη απώλεια αίματος και έχουν θαυμάσια μετεγχειρητική πορεία γιατί ο χρόνος ανάρρωσης είναι σύντομος ενώ ο πόνος είναι περιορισμένος έως και ανύπαρκτος. Σε τέτοιου είδους χειρουργεία δεν γίνεται καθόλου κοιλιακή προσπέλαση αλλά κολπική και για αυτό τον λόγο ο πόνος είναι ανύπαρκτος. Επίσης το 60% των γυναικών που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις εξέρχονται του νοσοκομείου εντός της ημέρας. Η επιτυχία της θεραπείας  σε αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει το 95%. Πρέπει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για  τα παραπάνω είναι η καλή εκπαίδευση  των  χειρουργών  στην επεμβατική υστεροσκόπιση. Οι επιπλοκές της μεθόδου αυτής είναι:
– Η διάτρηση της μήτρας και παράλληλος τραυματισμός του εντέρου.
– Οι ακατάλληλοι χειρισμοί την ώρα της επέμβασης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ενδομητρικών συμφύσεων.
– Κατά την διάρκεια των επεμβάσεων χρησιμοποιείται ένα διάμεσο υγρό σε συνεχή έγχυση στο εσωτερικό της μήτρας για να αυξηθεί η ενδομητρική πίεση για να μπορούμε να δούμε το εσωτερικό προκειμένου να προχωρήσουμε στην επέμβαση. Εάν το διάμεσο υγρό είναι μακρομοριακή δεξστράνη πρέπει να μετρώνται τα προσλαμβανόμενα και τα αποβαλλόμενα υγρά από την μήτρα για να ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού που απορροφήθηκε γιατί από ένα όγκο υγρού και πάνω τότε μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον οργανισμό και πρέπει να διακοπή η επέμβαση αμέσως. Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια αυτή η επιπλοκή συνεχώς περιορίζεται επειδή χρησιμοποιούμε το διπολικό χειρουργικό υστεροσκόπιο και σαν διάμεσο υγρό δεν έχουμε την μακρομοριακή δεξστράνη αλλά απλό φυσιολογικό ορό το οποίο είναι ακίνδυνο.
Συμπεράσματα: Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω θεραπειών και χειρουργείων οι πιθανότητες γονιμοποίησης αγγίζουν το 95%-99%. Βέβαια πρέπει η υπογονιμότητα να οφείλεται στο υποβλεννογόνιο ινομύωμα, στις ενδομητρικές συμφύσεις, στους ενδομητρικούς πολύποδες ή στην διθάλαμη μήτρα.

Επιστροφή στο 8ο Τεύχος Ην-Ων

Written by