Όμιλο ομογενών Κρητών επιχειρηματιών και «Μη κερδοσκοπικές εταιρίες» με στόχο την εκπαίδευση και την μεταφορά του ελληνικού πολιτισμού στην Βόρεια Αμερική καθώς και την συμμετοχή των ομογενών σε φιλανθρωπικά προγράμματα του Αμερικανικού κράτους είναι τα κυριότερα σημεία του νέου προγράμματος δράσης που θα υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ) κ. Θεόδωρος Μανουσάκης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Χανιώτικης οινοποιητικής εταιρίας «NOSTOS».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο νέος πρόεδρος της ΠΕΑ διευκρίνισε ότι «τα μέλη της οργάνωσης με τίμησαν και ο ρόλος μου στο νέο διοικητικό συμβούλιο είναι να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι για να συνεχίσει η οργάνωση στις ΗΠΑ και την Ελλάδα να είναι ένας σημαντικός αντιπρόσωπος του ελληνισμού και της Κρήτης».
Για να υλοποιηθεί το νέο «σχέδιο δράσης» αλλά και να συνεχισθούν τα έργα που έχει αποφασίσει το παλαιό διοικητικό συμβούλιο -τόνισε- πρέπει να βοηθήσει όλη η ελληνική αδελφότητα της Αμερικής.
Επίσης διευκρίνισε ότι «είναι αναγκαίο μια σειρά περιοδικών εργαστηρίων (forums), ένα κάθε έξι μήνες, όπου οι πρόεδροι των συλλόγων και τα τοπικά μέλη θα συναντιούνται με τα μέλη του συμβουλίου της ΠΕΑ, θα ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα για να σταθεροποιηθεί ο δεσμός μιας ενοποιημένης Παγκρητικής. Χωρίς ισχυρούς συλλόγους και σταθερά μέλη δεν θα υπήρχε Παγκρητική. Η ΠΕΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σύνολο των συλλόγων της που είναι διασκορπισμένοι στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 72 σύλλογοι, με πάνω από 30 μέλη συμβουλίων και διορισμένες επιτροπές, με πολυάριθμα προγράμματα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη φιλανθρωπία, και κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε καμία τυποποιημένη διαδικασία την οποία οι πρόσφατα εκλεγμένοι αξιωματούχοι μπορούν να ακολουθήσουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους. Είμαι δεσμευμένος να καθορίσω ένα σύνολο λειτουργικών οδηγιών και διαδικασιών, ένα Εγχειρίδιο (ΤΛΕ), το οποίο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έτη για να χρησιμοποιηθεί από τα ανώτερα στελέχη μας ως οδηγός που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση των αντίστοιχων καθηκόντων που τους αναθέτονται». Πρέπει να βρούμε -επισήμανε- τους τρόπους να γεφυρώσουμε το χάσμα έτσι ώστε όλα τα μέλη μας, οπουδήποτε και αν ζουν, να αισθάνονται μέρος της Παγκρητικής ΄Ενωσης Αμερικής. Για την φορολογική ευθύνη είπε «έχει έρθει ο καιρός να βάλουμε τα οικονομικά αρχεία μας σε μια τάξη, να τυποποιήσουμε τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων, να εργαστούμε και να πράξουμε ανάλογα και εντός πλαισίων των οικονομικών προϋπολογισμών μας, και να δίνουμε ακριβείς οικονομικές αναφορές στα μέλη μας. Με τη βοήθεια ανεξάρτητων λογιστών και του ταμία της ΠΕΑ, θα βελτιώσουμε και θα τυποποιήσουμε το λογιστικό έλεγχο μα και την υποβολή οικονομικών αναφορών». Για την προώθηση του κρητικού πολιτισμού ανέφερε ότι «η προώθηση του πλούσιου πολιτισμού μας είναι μια σημαντική πρόκληση, για τη δεύτερη και τη τρίτη γενιά Κρητών. Μέσα στις ΗΠΑ, πρέπει να βρούμε τους τρόπους, να φτάνουν στα παιδιά μας, με νέους τρόπους, εκδηλώσεις όπου μπορούν να συμμετέχουν στο χορό, τραγούδι, ιστορία, λογοτεχνία. Να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τους, δημιουργώντας διαγωνισμούς σε ένα τοπικό ή εθνικό επίπεδο παρόμοιους με αυτούς που κάνει και υποστηρίζει η εκκλησία, όπως τον διαγωνισμό χορού (FDS) στη δυτική ακτή. Στην Κρήτη, κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για την οικοδόμηση του Μινωικού Χωριού στο Ατσιπόπουλο – Ρεθύμνου, δημιουργώντας έτσι μια βάση για τα όλα τα μέλη μας, μικρούς και μεγάλους, όπου μπορούν σε ένα πέντε αστέρων ξενοδοχείο να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι τον πολιτισμό και τον τρόπο της ζωής στην σύγχρονη Κρήτη, και πού οι σπουδαστές μπορούν να έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε μια σειρά μαθημάτων στην παρακείμενη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Ο σχεδιασμός του Μινωικού χωριού:
ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΒΙΛΑΤΖ (μονάδα 1) 2736τ.μ
Πρόκειται για την οικιστική ενότητα του συγκροτήματος, τον τομέα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των ξενώνων. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μονώροφων και διωρόφων κτιρίων όπου συνολικά στο χωριό του Δαιδάλου μπορούν να φιλοξενηθούν 142 άτομα.
ARIADNI GUEST WING (μονάδα 1) 1230 τ.μ
Η πτέρυγα της Αριάδνης είναι η εστία του συγκροτήματος, έχει 18 δωμάτια, εκ των οποίων 16 είναι τρίκλινα και 2 πεντάκλινα. Τα δωμάτια κατανέμονται σε δυο ορόφους, από 615 τ.μ ο καθένας.
Συνολικά επομένως η Αριάδνη φιλοξενεί 58 άτομα.
Minotaurus Εκθεσιακό Κέντρο (μονάδα 1)
Πρόκειται για τον ελεύθερο εκθεσιακό χώρο του συγκροτήματος ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε δυο ορόφους περίπου 780 τ.μ για 300 άτομα όπου το κάθε πάτωμα είναι 390 τ.μ.
ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (μονάδα 1) 540 τ.μ
Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο για 200 άτομα ενώ στον όροφο το εστιατόριο.
MINOAN HEADQUARTERS (μονάδα 1 ) 430 τ.μ
Στο κτίριο αυτό θα στεγασθούν τα διοικητικά τμήματα του συγκροτήματος όπως η υποδοχή, η βιβλιοθήκη του ιδρύματος και τα καταστήματα εξυπηρετήσεις των χρηστών του.
Βιογραφικό
Ο κ. Θεόδωρος Μανουσάκης γεννήθηκε στο Βατόλακο του νομού Χανιών και στα 11 του χρόνια (1955) έφυγε οικογενειακώς για την Αμερική. Ο πατέρας του είχε Αμερικάνικη υπηκοότητα γιατί εργάσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1912. Σπούδασε στην περιοχή της Ουάσιγκτον οικονομικές επιστήμες ενώ έκανε μεταπτυχιακό σε Πανεπιστημιακή σχολή της Ν. Υόρκης.
Η πρώτη επιχείρηση ήταν «security» η οποία όταν απλώθηκε σε όλη την Αμερική την πούλησε και στην συνέχεια έφτιαξε αλυσίδα εστιατορίων την οποία διατηρεί έως και σήμερα. Το 1985 ήρθε στην Ελλάδα και το 1991 στο νομό Χανίων δημιούργησε την ξενοδοχειακή μονάδα «Creta Paradise» (500 κλινών) σε έκταση 65 στρεμμάτων και το 2007 την πούλησε. Παράλληλα το 1993 έγινε η πρώτη φύτευση των ποικιλιών κρασιού της οινοποιητικής εταιρίας «NOSTOS».
Η Χανιώτικη οινοποιητική εταιρία «NOSTOS» όπου η έδρα της είναι στην περιοχή Βατόλακος του νομού Χανίων παράγει 40.000 φιάλες κρασιού το χρόνο. Τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο 350 έως 600 μέτρα στις ρίζες των λευκών ορών ενώ το οινοποιείο είναι κοντά στις καλλιεργημένες εκτάσεις.
Οι ποικιλίες για την παραγωγή του κρασιού είναι του νότιου Ροδανού της Γαλλίας οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί σε έκταση 130 στρεμμάτων και πρόκειται για τέσσερεις ποικιλίες οι οποίες είναι:
Grenache, Mourvedre, Roussane (είναι το μοναδικό που φυτεύεται στην Ελλάδα και παράγονται 4.000-5.000 τον χρόνο). Επίσης υπάρχουν και πειραματικές ποικιλίες όπως: Αγιορείτικο, Ασυρτικό, Chardonay, Ρωμέϊκο (Χανιώτικη ποικιλία).