Προσέλκυση και εντοπισμός για την επιλογή κατάλληλων υπαλλήλων
Έμφαση στον Προγραμματισμό των Ανθρώπινων Πόρων δίνει οι συγγραφείς του βιβλίου «MANAGEMENT ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ – Θεωρία & Πράξη» (εκδόσεις Προπομπός) ενώ εξετάζονται διεξοδικά οι παράγοντες του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του. Ως πρακτική εφαρμογή, δίνονται μαθηματικά υποδείγματα και διαμορφώνονται προβλήματα για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά στη ορθή κατανομή των ανθρώπινων πόρων στις διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τους τυχόν περιορισμούς.
Επίσης, περιλαμβάνονται οι πιο ενδεδειγμένες εφαρμογές, μέθοδοι και χρηστικά εργαλεία για την ανάλυση και την περιγραφή θέσεων εργασίας, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη βιβλιογραφία, αλλά και εφαρμόζονται σε μεγάλες διεθνείς και ελληνικές επιχειρήσεις.
Ακόμη, αναλύονται τα βασικά στάδια για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των ανθρώπινων πόρων και προτείνονται όλες οι δυνατές και σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν, για να καταστεί η εκπαίδευση αποτελεσματική για τους εργαζόμενους, αλλά και για την επιχείρηση. Ειδικότερα υπάρχει πρόβλεψη και σύγκριση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας – εκτίμηση μελλοντικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, η εκτίμηση της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας σε σχέση με τον κύκλο ζωής της επιχείρησης, ο προσδιορισμός της προσφοράς και ζήτησης εργασίας με τη μέθοδο των δεικτών (Δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας των ανθρώπινων πόρων.
Δείκτες υπολογισμού αποχώρησης, σταθερότητας και συγκράτησης εργαζομένων).
Παράλληλα, περιγράφονται οι μέθοδοι και τα χρηστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και θεωρούνται αποτελεσματικά για την προσέλκυση, τον εντοπισμό και την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων.
Εξετάζονται οι μέθοδοι και τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να διεξαχθεί αποτελεσματικά η αξιολόγηση της απόδοσης των ανθρώπινων πόρων, και παρουσιάζονται οι κυριότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής αμοιβών μιας επιχείρησης, καθώς και τα βασικά συστήματα αμοιβών και παροχών που με μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.
Τέλος υπάρχουν «Τεστ προσωπικότητας, αυτοεκτίμησης και συναισθηματικής νοημοσύνης» ενώ περιέχει άλλα είδη δοκιμασιών:
-Δοκιμασία ενδιαφερόντων
-Τεστ κινήτρων
-Τεστ λήψης απόφασης
-Κέντρα αξιολόγησης
– Άλλα στοιχεία κατά τη διαδικασία της συνέντευξης
– Ερωτήσεις εκ μέρους του υποψηφίου
– Η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία
– Οι «ευαίσθητες» ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
– Συνήθη εγγενή προβλήματα και λάθη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
-Τελική επιλογή και ανακοίνωση απόφασης πρόσληψης
– Βασικές ενέργειες του αξιολογητή μετά τη συνέντευξη
-Τελική απόφαση πρόσληψης
– Διαδικασία ένταξης και εισαγωγής νέο-προσληφθέντων
Βιογραφικά Συγγραφέων
Η Δρ. ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ Μαρία, είναι Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ) στα γνωστικά αντικείμενα της Διοίκησης. Επιχειρήσεων, των Ανθρωπίνων Πόρων και της Ολικής Ποιότητας. Είναι στέλεχος της ΓΕΝΙΚΗΣ Γραμματεία Επικοινωνιών – Ενημέρωσης όπου υπηρέτησε και υπηρετεί ως Ακόλουθος Τύπου, και Σύμβουλος Επικοινωνίας σε πρεσβείες μας.
Ο Δρ. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ Παναγιώτης, είναι Διδάκτορας από το ΕΜΠ. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΙ Πάτρας, ΟΠΑ και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ) στα γνωστικά αντικείμενα της Διοίκησης. Επιχειρήσεων, Ανθρώπινων Πόρων και Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ του ΤΕΙ Χαλκίδας.
Πηγή 7ο Τεύχος Ην-Ων