Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου στο Λασίθι

«Στη δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εμπορίου προχωρούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λασιθίου  για τους εμπόρους του νομού ενώ συμμετείχε ενεργά στη πραγματοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας (ως ιδρυτικό μέλος)» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νικόλαος Τζανόπουλος.
Ερ. Ποιό είναι το πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Λασηθίου για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νομού;
Απ. Στόχος του Επιμελητηρίου Λασιθίου είναι η διαρκής προσπάθεια μέσα από την ενημέρωση των μελών μας και την ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμα, το Επιμελητήριο Λασιθίου θα είναι πάντα δίπλα και θα συμμετέχει ενεργά  σε αναπτυξιακές προσπάθειες που βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη του νομού μας και συνεπώς τα μέλη του. Στα πλαίσια των παραπάνω, τα τελευταία χρόνια, το Επιμελητήριο Λασιθίου συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας (ως ιδρυτικό μέλος), του ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου, του Χειροτεχνικού Κέντρου Λασιθίου καθώς και άλλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Με τη συμμετοχή του στο τοπικό πρόγραμμα LEADER+ και τη δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εμπορίου, σκοπεύει να βοηθήσει και να εξοικειώσει τα μέλη του στη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Ερ. Ποιά είναι τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης;
Απ. Η στήριξη που προσφέρει το Επιμελητήριο Λασιθίου αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής κρίσης είναι να αφουγκράζεται τα προβλήματα της αγοράς αλλά και τον επιχειρηματία και όταν διαπιστώνει οποιοδήποτε πρόβλημα  να προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επιλυθεί. Έτσι, συντάσσει τακτικά υπομνήματα και επιστολές για ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού Λασιθίου αλλά και την αγορά γενικότερα τα οποία αποστέλλει στα σχετικά Υπουργεία με προτάσεις για την επίλυσή τους.
Ερ. Ποιές είναι οι επιχειρήσεις του νομού (κλάδοι)
Απ. Οι επιχειρήσεις του νομού μας είναι κατηγοριοποιημένες σύμφωνα με το μητρώο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στα εξής τμήματα:
• Εμπορικό
• Επαγγελματικό
• Τουριστικό
• Βιομηχανικό
• Βιοτεχνικό
Ερ. Ποιό είναι το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Δηλαδή επιχειρήσεις και περιβάλλον
Απ. Ο νομός Λασιθίου ήταν ανέκαθεν ένας νομός ευαισθητοποιημένος για περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεδομένου δε ότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του νομού εξαρτώνται από τον τουρισμό αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Επιμελητήριο Λασιθίου ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και να συμμετέχουν σε προγράμματα  βιολογικής διαχείρισης αποβλήτων, προγράμματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας καθώς και να προβαίνουν σε κάθε ενέργεια που προστατεύει  το περιβάλλον.
Ιστορικό
Το Επιμελητήριο Λασιθίου ιδρύθηκε το 1947 με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο και με την επωνυμία Περιφεριακόν Εμποροβιομηχανικόν και Επαγγελματοβιοτεχνικόν Επιμελητήριον Λασιθίου.
Πρώτος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέχθηκε ο Νικόλαος Γεωργ. Ταβλάς, ο οποίος χρημάτισε Πρόεδρος από το 1947 έως το 1950.
Την εποχή της ίδρυσης του Επιμελητηρίου η πόλη του Αγίου Νικολάου ήταν το εμπορικό κέντρο του Νομού, με αρκετά μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εμπορικούς οίκους με αντικείμενο την εμπορία και εξαγωγή των τοπικών προϊόντων (λάδι, αμύγδαλα, χαρούπια, κίτρα), και η ίδρυση του Επιμελητηρίου  συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα του Νομού Λασιθίου.
Στη συνέχεια και μετά τη δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπίων παραγωγής νωπών οπωροκηπευτικών στην Επαρχία της Ιεράπετρας το 1970, βοήθησε αποφασιστικά στην εξαγωγική διαδικασία και την προώθηση των παραπάνω προϊόντων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με μεγάλα οικονομικά κέρδη για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής Ιεράπετρας.  Την περίοδο αυτή η επωνυμία του Επιμελητηρίου αλλάζει σε Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου.
Ακολούθως με την ανάπτυξη των πρώτων τουριστικών καταλυμάτων κατά την δεκαετία 1970-1980, το Επιμελητήριο βοηθάει αποφασιστικά στην δημιουργία της τουριστικής υποδομής του Αγίου Νικολάου και στη εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής σε ένα από τα πρώτα τουριστικά και παραθεριστικά κέντρα της Ελλάδας.
Με τον τελευταίο νόμο για τα Επιμελητήρια Ν. 2081/92 η επωνυμία του γίνεται: Επιμελητήριο Λασιθίου η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Λασιθίου ως φορέα Ανάπτυξης της περιφέρειας του πραγματοποιείται με τις παρακάτω ενέργειες:
• Υποβολή προς την Πολιτεία εισηγήσεις συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, προκειμένου να υποδείξει προς τις Αρχές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες είτε στο σύνολο τους, είτε μεμονωμένα κατά κλάδο.
• Συμμετοχή με εκπροσώπους του σε επιτροπές  και όργανα σχεδιασμού έργων υποδομής με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μελών του.
• Διενέργεια πραγματογνωμοσυνών και επίλυση με διαιτησία εμπορικών διαφορών.
• Πραγματοποίηση ημερίδων ενημέρωσης όλων των μελών για αναπτυξιακούς νόμους και χρηματοδοτήσεις.
• Λειτουργεί σαν τράπεζα πληροφοριών μέσω του διαδικτύου  για τις επιχειρήσεις.
• Μεριμνεί με κάθε μέσο για την ανάπτυξη του εξαγωγικού κυρίως εμπορίου, της μεταποίησης των επαγγελμάτων και γενικά για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, παρέχοντας πληροφορίες για την ζήτηση ελληνικών προϊόντων από ξένες επιχειρήσεις και την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των εμπορικών θεσμών.
• Τήρηση του Εμπορικού Μητρώου και του αρχείου καταχώρησης-κατοχύρωσης διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων
• Επιμέλεια της συγκέντρωσης των στοιχείων της τήρησης ειδικών μητρώων και την έκδοση αδειών σε Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων, Μεσιτών Ασφαλίσεων, Ασφαλιστικών Συμβούλων και Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων.
• Παροχή πληροφοριών για τις Διεθνείς Εκθέσεις του Εξωτερικού και Εσωτερικού.
• Οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων ανάπτυξης επιχειρήσεων.
• Δημιουργία του Μόνιμου Εκθετηρίου για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών όλων των μελών του Επιμελητηρίου.

Βιογραφικό
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Νικόλαος Τζανόπουλος γεννήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το 1939.  Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.  Από το 1957 έως το 1963 εργάστηκε στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας Αγίου Νικολάου.  Από το 1964 ασχολείται με διάφορες επιχειρήσεις: ξενοδοχεία και γραφείο γενικού τουρισμού.  Είναι παντρεμένος με την κα Μαρίνα Θωμ. Συνιολάκη, δασκάλα από την Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου.  Έχει τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Ασχολείται έντονα με τα κοινά από το 1978.
Από το 1974 – 1978 διετέλεσε σύμβουλος στο Επιμελητήριο Λασιθίου, 1978 – 1982 Γενικός Γραμματέας, 1982 – 1987  σύμβουλος του Δ.Σ. και από το 1987 έως σήμερα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου. Το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αγίου Νικολάου και για τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες (1978-1982, 1982-1986, 1986-1990, 1990-1994). Το 1990-1992 ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου.
Δημιούργησε το Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λασιθίου το 1976 στον οποίο ήταν και Πρόεδρος μέχρι το 1986. Από το 1992-1994 διεύθυνε το γραφείο INTEREG Αγίου Νικολάου όπου οργάνωσαν πολλές εκθέσεις Κρητικών προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέσης Ανατολής και σε Αραβικές χώρες.
Είναι β’ Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και πρόεδρος περιφερειακής Επιτροπής καταστήματος Αγίου Νικολάου.  Ξεκίνησε το Βιοτεχνικό Πάρκο Αγίου Νικολάου και το Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου.

Πηγή 7ο Τεύχος Ην-Ων

Written by