Νέα πρατήρια με κρητικά εδέσματα

7ο Τεύχος Ην-Ων

Στην δημιουργία πρατηρίων με κρητικά εδέσματα της παραγωγής της  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης κ.α προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες της εταιρίας ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΕ, οι οποίοι ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στο χώρο των παραδοσιακών κρητικών προϊόντων στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η επιχείρηση λειτουργεί στο χωριό Κερά στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων και διαθέτει εκτός τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα μεταφοράς των προϊόντων ενώ είναι πιστοποιημένη με ISO 22000-2005.
Ο παραδοσιακός και ταυτόχρονα μοναδικός τρόπος- διευκρίνισε  στο «Ην-Ων» ο Παναγιώτης Σημαντηράκης-που έφτιαχνε η κ. Ελευθερία Σημαντηράκη τα αγαπημένα ξεροτήγανα και αυγοκαλάμαρά της, έκανε τον κόσμο να τα αναζητά και την οικογένεια να ψάχνει να βρεί τρόπο για να εξυπηρετήσει όλους όσους ήθελαν να απολαύσουν την υπέροχη αυτή γεύση.
Συγκεκριμένα η εταιρία παράγει ανέφερε «ξεροτήγανα, αυγοκαλάμαρα, Καλιτσούνια φούρνου ή τηγανητά (χορτάρινα, μυζηθρένια, ανάμικτα κρεμμυδένια), κρεατόπιτες, μαραθόπιτες, σφακιανές πίτες- κουλουράκια πολλών ειδών –κριτσίνια. Τα προϊόντα της έχουν μεγάλη ζήτηση σε πολλά μέρη της Ελλάδας ενώ στόχος μας είναι να αυξηθεί η παραγωγή για να προωθηθούν  και στις αγορές του εξωτερικού».
Και συνέχισε «στην δεκαετία του 1980 όταν ξεκίνησε η επιχείρηση το σπίτι διαμορφώθηκε κατάλληλα ο παραδοσιακός φούρνος έκαιγε όλη την ημέρα και όλη η οικογένεια σιγά – σιγά άρχισε να μαθαίνει τη μυστική συνταγή της μητέρας και να αυξάνει την παραγωγή. Από στόμα σε στόμα και με μοναδική διαφήμιση στα τόσα χρόνια την ποιότητα των προϊόντων και την άψογη εξυπηρέτηση, οι παραγγελίες γίνονταν όλο και περισσότερες. Η ανάπτυξη ήταν πια γεγονός. Φυσικό επακόλουθο πλέον ήταν η επιχείρηση να μπει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση. Ο εξοπλισμός βελτιώθηκε, ο χώρος μεγάλωσε και μια πρότυπη πλέον μονάδα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, πήρε την θέση της παλιάς.
Σήμερα η επιχείρηση είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες κάθε κοινωνικής και οικογενειακής εκδήλωσης σε όλη την Ελλάδα σε ξεροτήγανα και σε άλλα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα πάντα με την γνωστή ποιότητα και εξυπηρέτηση. Οι μεγάλες αγορές της Κρήτης, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και πρόσφατα της Λάρισας και της Πάτρας άρχισαν να γεύονται τα προϊόντα της εταιρίας, που πλέον εκτός από τα μοναδικά ξεροτήγανα είχε να παρουσιάσει και άλλα κρητικά προϊόντα όπως καλτσουνάκια, κρεατόπιτες κουλουράκια, μαραθόπιτες, κριτσίνια, αλλά και κάθε άλλο παραδοσιακό κρητικό προϊόν σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Πολλά άλλαξαν από τότε που η μητέρα της οικογένειας έφτιαχνε τα αγαπημένα της ξεροτήγανα στην κουζίνα του σπιτιού της. Εκείνο όμως που όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά μεταφέρθηκε στα παιδιά της οικογένειας που έχουν λάβει τη σκυτάλη της επιχείρησης, είναι η υπόσχεση να συνεχίσουν με την ίδια ποιότητα και μεράκι αλλά και η ηθική υποχρέωση απέναντι στον κόσμο να παραμείνουν τα προϊόντα τόσο νόστιμα και αγνά, όπως τα γνώρισε η παλιά γειτονιά».

Επιστροφή στο 7ο Τεύχος Ην-Ων