Η Οδύσσεια 6.000 σκακιστών μαθητών

Στα συρτάρια των γραφείων των συμβούλων του νέου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο παραμένουν οι προτάσεις  για την αναβάθμιση του σχολικού σκακιού των παραγόντων της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Οι νέες προτάσεις  κατατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον πρόεδρο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Μακρόπουλο (αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας FIDE)  και υπεύθυνος από την πλευρά της Ομοσπονδίας για την υλοποίηση είναι ο αντιπρόεδρος κ. Σάκης Κουβάτσος. Ο αντιπρόεδρος είχε  τηλεφωνική επαφή  με τους συμβούλους του νέου υπουργού πριν δύο μήνες περίπου οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι στην Επιτροπή Φυσικής Αγωγής υπάρχει ανάλογο έγγραφο όπου αναφέρονται τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά που θα επιφέρει η ανάπτυξη του σχολικού σκακιού με μηδέν κόστος απο το Υπουργείο..
Η Οδύσσεια όμως των σκακιστών μαθητών για την αναβάθμιση του σχολικού σκακιού δεν έχει τελειώσει ακόμη. Οι προτάσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας δεν έχουν συγκινήσει τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου. Ειδικότερα είναι «το βασικό πρόβλημα που πρέπει πρώτα απ΄ όλα να επιλυθεί στο ελληνικό σχολικό σκάκι είναι η οργανωμένη και υπό ενιαία μορφή διδασκαλία του στα σχολεία μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από την ΕΣΟ, θα εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση με τη συνεργασία των ενώσεων, των σκακιστικών σωματίων, των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων, τους δήμους και τις νομαρχίες. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε πια για ενιαίο πρόγραμμα εκμάθησης με κοινά βιβλία διδασκαλίας και αγώνες οργανωμένους στο σχολείο, το δημοτικό διαμέρισμα, το δήμο, τη νομαρχία και στη συνέχεια την τελική φάση Πανελλήνιων Αγώνων.  Το βιβλίο ή τα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να εκδίδονται ή να έχουν τουλάχιστον την έγκριση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Όσο δεν προχωράει αυτή η μορφή διδασκαλίας και οργάνωσης αγώνων του σκακιού στα σχολεία τόσο θα συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση που οδηγεί σε τοπικές, περιφερειακές και Πανελλήνιας μορφής φιέστες που ελάχιστα βοηθούν την ανάπτυξη του σκακιού στη χώρα».
Πρέπει να τονισθεί ότι τα σχολικά πρωταθλήματα γίνονται σε 30 νομούς περίπου σε όλη την χώρα όπου στο προκριματικό στάδιο παίρνουν μέρος περίπου 6.000 μαθητές και στο τελικό στάδιο επιλέγονται οι 1.000 περίπου καλύτεροι σκακιστές-μαθητές.

Πηγή 6ο Τεύχος Ην-Ων

Written by