«Η ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, της διατροφής, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ίδιων των ανθρώπων της Κρήτης πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των Κρητικών Οργανώσεων» τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ) κ. Γιώργος Αεράκης για την επέτειο των 35 χρόνων της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (ΠΟΕ).
Η ανάδειξη δηλαδή -συνέχισε- των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κρήτη και που μπορούν να την βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός και όχι μόνο. Ακόμη ανέφερε «είναι απαραίτητο να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας σε αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Κίνα (ήδη υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες για εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα) και η Ινδία που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και χωρών από την Λατινική Αμερική όπως είναι κατά κύριο λόγο η Βραζιλία και μετέπειτα η Αργεντινή και η Ουρουγουάη που διατηρούν μακρόχρονους δεσμούς με την Ελλάδα.
Για την ανάδειξη αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε ένα μεσοπρόθεσμο, όσο και ευέλικτο πλάνο. Ένα πλάνο που θα μπορεί να φέρει εγγύτερα τις Κρητικές Οργανώσεις ανά την Υφήλιο, με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης. Ο τρόπος για να το πετύχουμε δεν είναι ένας και σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές με τις ατέλειωτες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί πάνω από όλα την διοργάνωση εκδηλώσεων σε παγκόσμιες μητροπόλεις όπως είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, η Φρανκφούρτη, η Νέα Υόρκη, η Μελβούρνη, το Τορόντο αλλά και αναδυόμενα κέντρα όπως η Μόσχα, η Βαρσοβία, το Μπουένος Άιρες, το Πεκίνο.
Οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να έχουν ένα πολυεπίπεδο χαρακτήρα. Να συνοδεύονται από την προβολή οπτικοαουστικού υλικού για την Κρήτη, από έντυπο υλικό (ίσως με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου όσο και σύντομου οδηγού για την Κρήτη), από συζητήσεις συνεδριακής μορφής με την συμμετοχή επιφανών ακαδημαϊκών, πολιτικών αλλά και φορέων για την ιστορική πορεία που ακολούθησε το νησί μας στο πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, δεν πρέπει να λείπουν οι αναφορές στις πολλές και διαφορετικές επιλογές που προσφέρει η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός, ξεκινώντας από την πολυμορφία και την ποικιλομορφία που εμφανίζει το φυσικό της περιβάλλον, καταλήγοντας στην αξία της Κρητικής Διατροφής, και τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν και διαφοροποιούν το νησί μας από κάθε άλλο προορισμό».
Ένας δεύτερος άξονας -υπογράμμισε- στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημαντική βαρύτητα είναι η συμμετοχή των Κρητικών Οργανώσεων στις μεγάλες τουριστικές και όχι μόνο Εκθέσεις που οργανώνονται κυρίως στην Ευρώπη, δίχως να παραγνωρίζουμε όσες βρίσκονται εκτός της Γηραιάς Ηπείρου. Σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με το Υπουργείο Τουρισμού μπορούμε να βρισκόμαστε είτε με την φυσική μας παρουσία, είτε με ενημερωτικά φυλλάδια σε κάθε τουριστική Έκθεση και να ενισχύουμε την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση όλων και περισσότερων τουριστών. Παράλληλα κρίνω ότι είναι καίριο όπου υπάρχει Κρητική Οργάνωση, να διοργανώνονται μια φορά κάθε έξι μήνες εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν για παράδειγμα να έχουν θεματικό χαρακτήρα, όπως μια βραδιά οίνου και φαγητού με προϊόντα από την Κρήτη, μια βραδιά μουσικής, μια βραδιά λογοτεχνίας, μια βραδιά πολιτισμού.
Επίσης -είπε- σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και τα πολλά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στις τάξεις των οποίων φοιτούν δεκάδες Κρητικοί φοιτητές και φοιτητές που έχουν Κρητική καταγωγή.
Όπως πολλοί θα γνωρίζετε στα περισσότερα από αυτά τα Πανεπιστήμια λειτουργούν Ελληνικοί Σύλλογοι και στα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα λειτουργούν και Κρητικοί Σύλλογοι. Παράλληλα, πλήθος ακαδημαϊκών με Κρητική καταγωγή διδάσκουν σε αυτά. Ειδικότερα στις ΗΠΑ και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσες την Αγγλία, την Γαλλία και την Γερμανία, το Κρητικό στοιχείο τόσο σε φοιτητές όσο και σε ακαδημαϊκό προσωπικό είναι ιδιαίτερα έντονο. Κατά συνέπεια, σε συνεργασία με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό μπορούμε να διοργανώσουμε ημερίδες για την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Κρήτη ιστορικά και αυτόν που ετοιμάζεται να παίξει στο μέλλον.
Ένα τελευταίο και πολύ χρήσιμο εργαλείο -ανέφερε- είναι το ίδιο το διαδίκτυο. Καλούνται στο σημείο αυτό οι Κρητικές Οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στην Κρήτη σε πραγματικό χρόνο. Ίσως, θα ήταν χρήσιμο ακόμα και να επιδιώξουμε όλες οι Κρητικές Οργανώσεις να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο, που θα προσφέρει μια εναλλακτική, όσο και σύγχρονη οπτική για την Κρήτη στους χιλιάδες ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Βέβαια για να καταστεί αυτό δυνατό απαιτείται η συνδρομή και κυρίως η οικονομική συνδρομή τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει και τον ρόλο να μας προμηθεύσει με τα απαραίτητο ενημερωτικό υλικό.
Οι προοπτικές
Πέρα από την σπουδαία όπως αποδεικνύεται συμβολή που μπορεί να διαδραματίσουν οι Κρητικές Οργανώσεις -συνέχισε- για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης, ένα ζήτημα που αξίζει να επισημανθεί, είναι αυτό των προοπτικών που έχουν οι Κρητικές Οργανώσεις στον 21ο αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία μετεξέλιξης και επαναχάραξης των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι Οργανώσεις μας, με γνώμονα, όχι μόνο την εσωτερική τους αναδιοργάνωση, αλλά και την εξωτερίκευση αυτής της διαδικασίας. Πάνω λοιπόν σε αυτούς τους δύο άξονες θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθούμε, τόσο στο άμεσο, όσο και στο απώτερο μέλλον.
Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, πρέπει να τονιστεί ότι οι Κρητικές Οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά ζητήματα στα οποία οφείλουν να απαντήσουν. Ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν την μελλοντική τους πορεία, και τολμώ να αναφέρω, ακόμα και την μελλοντική τους συνέχεια. Και αυτό γιατί λειτουργούν μέσα σε ένα νέο πολύπλοκο κόσμο, όπου οι Κοινωνία των Πολιτών, επιζητά απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Για τον λόγο αυτό, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που στοχεύουν όχι μόνο στην συγκέντρωση στους κόλπους τους, πολιτών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και στην διεκδίκηση αιτημάτων που συνάδουν με την μορφή, την οργάνωση, την λειτουργία και τον σκοπό της ίδρυσης τους.
Αυτό το φαινόμενο, νομίζω ότι αποτελεί και οδηγό για τις Κρητικές Οργανώσεις. Πρέπει να απαντήσουμε πειστικά στα ερωτήματα που καθημερινά λαμβάνουμε.
Θέλουμε να παραμείνουν οι Κρητικές Οργανώσεις σημεία συνάντησης και διαλόγου των Κρητικών του εξωτερικού ή επιθυμούμε να αλλάξουν τον ρόλο τους και να λειτουργήσουν ως δομές προσανατολισμένες στην διεκδίκηση αιτημάτων που για χρόνια έμεναν μετέωρα;
Θέλουμε οι Κρητικές Οργανώσεις να συνεχίζουν να λειτουργούν απομονωμένες από τις υπόλοιπες Ελληνικές Οργανώσεις, ή θέλουμε να κάνουμε συνεργασίες με όφελος πέρα από την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, την εν γένει ισχυροποίηση των διεκδικητικών μας αιτημάτων;
Θέλουμε να συνεχίσουν οι Κρητικές Οργανώσεις να εμποδίζονται από έριδες του παρελθόντος που τις κρατάνε σε απόσταση ή επιθυμούμε να ξεκινήσουμε μια γενναία και γόνιμη εσωτερική διαδικασία διαλόγου προκειμένου να βρεθούμε όλες οι Οργανώσεις στο ίδιο τραπέζι;
Σε αυτό το σημείο είναι που εισερχόμαστε στον δεύτερο άξονα της μετεξελικτικής διαδικασίας. Ο δεύτερος άξονας είναι και αυτός που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφενός γιατί μας δίνεται η δυνατότητα τις εσωτερικές αλλαγές που θα πραγματοποιήσουμε να τις κοινοποιήσουμε στην ίδια την Κοινωνία. Αφετέρου, γιατί η διαδικασία της εξωτερίκευσης θα μας οδηγήσει σε νέα σταυροδρόμια προόδου.
Σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου να λειτουργήσουν γραφεία των οργανώσεων μας σε μόνιμη βάση με στόχο όχι μόνο την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών αλλά και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κρήτη. Οι πόλεις αυτές θα μπορούσαν να επιλεγούν με βάση το Κρητικό στοιχείο που φιλοξενούν αλλά και τους δεσμούς που διατηρούν εν γένει με την Κρήτη. Μια δεύτερη σκέψη ίσως να περιελάμβανε ένα μόνιμο γραφείο στην Αθήνα για την προώθηση των δικών μας αιτημάτων.
Εκδηλώσεις που προγραμματίζονται άμεσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (ΠΣΚ) είναι:
– H συνδιοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Οι εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στην Κρήτη.
– Συνδιοργάνωση με τον ίδιο σαν κεντρικό εισηγητή στο Β Συνέδριο Αποδήμων Ρεθεμνιωτών που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Ρεθύμνου στις 7, 8 και 9 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ρεθύμνου.
– Συμμετοχή και υποστήριξη του ΠΣΚ στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί εν πλω γύρω από την Κρήτη με επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια μεταξύ 17 και 24 Ιουλίου.
– Ετήσια Συνέλευση του ΠΣΚ στις 1 Αυγούστου με κεντρικό θέμα την αλλαγή του καταστατικού με σκοπό να ενισχυθεί η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του Θεσμού.
– Υπογραφή Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης Κρητών της Διασποράς.
– Προετοιμασία του Συνεδρίου του ΠΣΚ που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2010 στο Λασίθι.
– Δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Τσόκα ότι τα μέλη του συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών(ΠΣΚ) θα συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα μπορούν να θέτουν θέματα προς ψήφιση.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Αεράκης από τη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που αποτελεί το Ανώτατο Όργανο των Κρητών της διασποράς, έθεσε σαν πρωταρχικό στόχο του να καταστήσει το Θεσμό αυτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Κρητών όλου του κόσμου.
Για το σκοπό αυτό διατηρεί άριστες σχέσεις κατ’ αρχήν μεν με τις τέσσερις Ομοσπονδίες που αποτελούν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (ΠΣΚ) και στην συνέχεια με όλους τους Θεσμικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα σημαντικές είναι οι επαφές που έχει αναπτύξει με άλλα Τριτοβάθμια Όργανα άλλων Εθνικοτοπικών Σωματείων στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πρόσφατη συμμετοχή του σαν μέλος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) προσφέρει νέες δυνατότητες προώθησης θέσεων στον κ. Αεράκη.
Πηγή 6ο Τεύχος Ην-Ων