Επιμέλεια Δήμητρα Γκαλονάκη
Την ανάπτυξη του σχολικού σκακιού, με νέες προτάσεις, προσπαθεί να πετύχει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) ενώ ο πρόεδρος της κ. Γιώργος Μακρόπουλος, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), είναι ένας από τους συντελεστές της προσπάθειας που καταβάλει η FIDE ώστε το σκάκι να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα.
Ερ. Πού στοχεύει η δημιουργία του 1ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πνευματικών Αθλημάτων στο Πεκίνο. Ποια αθλήματα θα μετέχουν και πότε θα πραγματοποιηθεί;
Απ. Το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Αθλημάτων θα πραγματοποιηθεί στις 3-18 Οκτωβρίου 2008 στην Κίνα και θα μετέχουν τα αθλήματα: σκάκι, μπριτζ, ντάμα, γκο καθώς και το κινέζικο σκάκι Οι ομοσπονδίες των τεσσάρων αθλημάτων σκάκι, μπριτζ, ντάμα, γκο είναι αναγνωρισμένες από τη Γενική Ένωση των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF) στην οποία υπάγονται Ολυμπιακά και μη αθλήματα, ενώ από το 2005 οι τέσσερεις αυτές ομοσπονδίες έχουν δημιουργήσει την Διεθνή Ένωση Πνευματικών Αθλημάτων (IMSA), που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιπλέον, η FIDE και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) είναι αναγνωρισμένες ως αθλητικές ομοσπονδίες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Απώτερος στόχος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πνευματικών Αθλημάτων που διεξάγεται υπό την αιγίδα της GAISF είναι η μετεξέλιξη των αγώνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων που θα πραγματοποιούνται πια υπό την ευθύνη της ΔΟΕ και σε συνεργασία με την IMSA.
Εp. Ποιες είναι οι προτάσεις της ΕΣΟ για την αναβάθμιση του σχολικού πρωταθλήματος σκακιού;
Aπ. Το βασικό πρόβλημα που πρέπει πρώτα απ΄ όλα να επιλυθεί στο ελληνικό σχολικό σκάκι είναι η οργανωμένη και υπό ενιαία μορφή διδασκαλία του στα σχολεία μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από την ΕΣΟ, θα εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση με τη συνεργασία των ενώσεων, των σκακιστικών σωματίων, των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων, τους δήμους και τις νομαρχίες. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε πια για ενιαίο πρόγραμμα εκμάθησης με κοινά βιβλία διδασκαλίας και αγώνες οργανωμένους στο σχολείο, το δημοτικό διαμέρισμα, το δήμο, τη νομαρχία και στη συνέχεια την τελική φάση Πανελλήνιων Αγώνων. Το βιβλίο ή τα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να εκδίδονται ή να έχουν τουλάχιστον την έγκριση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Όσο δεν προχωράει αυτή η μορφή διδασκαλίας και οργάνωσης αγώνων του σκακιού στα σχολεία τόσο θα συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση που οδηγεί σε τοπικές, περιφερειακές και Πανελλήνιας μορφής φιέστες που ελάχιστα βοηθούν την ανάπτυξη του σκακιού στη χώρα.
Ερ. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς στη FIDE, αφού αναπληρωτής πρόεδρος της είναι ο πρόεδρος της ΕΣΟ κ. Γιώργος Μακρόπουλος, προκειμένου να συμπεριληφθεί το σκάκι στην Ολυμπιάδα ή στην Παραολυμπιάδα;
Απ. Η προσπάθεια που καταβάλλει η FIDE στην κατεύθυνση αυτή είναι συλλογική παρόλο που κάποια στελέχη της ανάλογα με τη θέση τους προσφέρουν περισσότερο ή λιγότερο. Μέχρι στιγμής λοιπόν, εκτός από τους Παγκόσμιους Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων, η FIDE έχει επιτύχει με την σωστή δραστηριοποίηση των προέδρων της στην Αφρική και την Ασία το σκάκι να συμπεριληφθεί ως άθλημα σε σημαντικούς αγώνες αναγνωρισμένους από τη ΔΟΕ όπως τους δύο τελευταίους Παναφρικανικούς Αγώνες και τους τελευταίους Πανασιατικούς Αγώνες. Επίσης, στους επόμενους Πανασιατικούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Κίνα το σκάκι έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στα αθλήματα που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Παράλληλα η FIDE κάνει προσπάθεια το σκάκι να συμπεριληφθεί στους Μεσογειακούς αγώνες, ενώ πρόσφατα οι Ρώσοι, που διοργανώνουν το 2014 τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, έδειξαν ενδιαφέρον να συμπεριλάβουν στους αγώνες το σκάκι και το μπριτζ. Η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Αγώνων κ. Ζούκοβ, που κατέχει μια θέση αντι-πρωθυπουργού στη χώρα, ενώ παράλληλα είναι και πρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Βιογραφικό
Ο κ. Γιώργος Μακρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου Πάτρας. Είναι δημοσιογράφος, κάτοχος του τίτλου του διεθνή μετρ.
Έμαθε σκάκι από το πατέρα του στο Ηράκλειο Κρήτης το 1964. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να προοδεύσει τόσο, ώστε το καλοκαίρι του 1964 να φέρει ισόπαλο σκορ 1-1 σε φιλικά ματς δύο παρτίδων τόσο με τον πρωταθλητή Ελλάδας του 1963 Κώστα Χατζιώτη όσο και με τον πρωταθλητή Ελλάδας του 1964 Αριστείδη Παϊδούση. Μέχρι το 1969 ασχολήθηκε όμως ελάχιστα με το σκάκι μια και στο Ηράκλειο δεν είχε αντιπάλους αλλά ούτε και σκακιστικά βιβλία!
Το 1969 ήρθε στην Αθήνα και κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων. Τα έτη 1971, 1973, 1975, 1977, 1978, 1980, 1985 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών.
Ο κ. Μακρόπουλος είναι πρόεδρος της ΕΣΟ από το 1982 και έχει εκλεγεί οκτώ φορές.
Ακόμη το 1982-1986 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της FIDE, το 1986-1990 έγινε αντιπρόεδρος της FIDE, το 1990-1996 γενικός γραμματέας, ενώ από το 1996 έως σήμερα είναι αναπληρωτής πρόεδρος της FIDE. Παράλληλα είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πνευματικών Αθλημάτων (IMSA).
Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων