του ευρωβουλευτή
κ. Ι. Γκλαβάκη
Η δωρεάν διανομή φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την προώθηση σωστών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά από τη νεαρή τους ηλικία.
Ειδικότερα πρόκειται για χρηματοδότηση με 90 εκ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με αυτό, η δωρεάν διανομή φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται από την πλευρά τους να αναπτύξουν σε συνεργασία με τις μονάδες μεταποίησης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις αρχές δημόσιας υγείας, εθνικές στρατηγικές για τη διανομή των φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Παράλληλα θα διατεθούν 1.3 εκ. ευρώ για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα θα προέλθουν από τις λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να στηριχτεί το αγροτικό τους εισόδημα.
H σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση πολλών προβλημάτων της υγείας του ανθρώπου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια το αγγλοσαξονικό πρότυπο διατροφής -με πολλά κρέατα, λιπαρά και γρήγορη διατροφή «φαστ φουντ»- και ότι έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί η ελληνική -μεσογειακή διατροφή -με πολλά φρούτα και λαχανικά, αρκετά όσπρια και ζυμαρικά, λίγα ψάρια και πουλερικά και ελάχιστα κρέατα- μπορεί από μόνος του να συμπεράνει πού οφείλεται κατά βάση η ιδέα επιστροφής στην υγιεινή διατροφή.
Όσον αφορά στην Κρήτη, με το καλό κλίμα, τα εύφορα εδάφη, το άφθονο νερό, τους δημιουργικούς και εργατικούς ανθρώπους, η παραγωγή γνήσιων και υγιεινών προϊόντων θα πρέπει να αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση. Τα εύφορα εδάφη της Κρήτης και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, συνηγορούν στην παραγωγή των πιο φημισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων. Γνωστά για την ποιότητά τους είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και οι ντομάτες, ενώ εξίσου διάσημα με τα αγροτικά προϊόντα είναι και τα Κρητικά τυριά. Επιπλέον και σε όλους τους νομούς της Κρήτης, υπάρχουν απέραντοι ελαιώνες από τους οποίους παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο που διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα. Τέλος, η Κρήτη φημίζεται για τα νόστιμα και υγιή αρτοσκευάσματα, ενώ ιστορία και παράδοση στο νησί έχει το κρητικό κρασί, το οποίο ξεχωρίζει για τις ποικιλίες του και την εκλεκτή του γεύση. Είναι επομένως εμφανές ότι τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης ακολουθούν πιστά το «μενού» της Μεσογειακής Διατροφής και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να στηρίξουν την ιδέα της ΕΕ.
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή και στηρίζουμε την υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής!
Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων