Μιχάλης Τρούλης
Συνέντευξη
στη Δήμητρα Γκαλονάκη
«Στις αρχές του 2009 θα γίνουν τα εγκαίνια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου μετά από 18 χρόνια αγώνων» υπογράμμισε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Μιχάλης Τρούλης.
Ο κ. Τρούλης έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η εγκατάσταση της βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου ήταν στόχος ζωής.
Το 1998 έβαλε το πρώτο λιθαράκι πραγματοποιώντας την αγορά οικοπέδου στα δυτικά του Ρεθύμνου, στην συνέχεια προχώρησε στην ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία υποβλήθηκε στην Πολεοδομία του Ρεθύμνου για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Την όλη διαδικασία στηρίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου έχει οριοθετηθεί στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο του κ. Τρούλη δεν σταματάει μόνο στην κτιριακή εγκατάσταση της δημόσιας βιβλιοθήκης. Υλοποίησε την περιοδική έκδοση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης ως πρόεδρος της με την έκδοση 19 τόμων με κρητολογικά γράμματα.
Πρόκειται για μια σπάνια έκδοση με κρητολογικές μελέτες σχετικές με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία, τη γλωσσολογία και την τέχνη.
Οι δημοσιευμένες μελέτες τηρούν τον επιστημονικό τρόπο παρουσίασης τους με τον απαραίτητο υπομνηματισμό και τη βιβλιογραφική τεκμηρίωση.
Στους 19 τόμους ξετυλίγονται οι αγώνες των Κρητών και αναφέρονται όλα τα ονόματα που έπαιξαν ρόλο στην απελευθέρωση της Κρήτης.
Στην συντακτική επιτροπή συμμετείχαν ο Σπύρος Μανιέρος, η Ασπασία Παπαδάκη, ο Μιχάλης Παπαδάκης (Δάνδολος), ο Γιάννης Παπομύτογλου, ο Μιχάλης Τρούλης και ο Αλέξης Τσουρδαλάκης.
Ενδεικτικά ο 14ος τόμος αναφέρεται στα Κρητικά Ελευθέρια (1898-1998) ξεκινώντας από την επανάσταση του 1897στια ανατολικές επαρχίες της Κρήτης, καταγράφονται οι ιστορικές στιγμές στην πόλη του Ρεθύμνου το 1897, η εξαθλίωση του χριστιανικού πληθυσμού του διαμερίσματος Ρεθύμνου κατά τα έτη 1896-1898, ο Λορέντζος Μαβίλης, οι Κερκυραίοι πατριώτες και η Κρήτη, οι εγκαταστάσεις Κρητών Μουσουλμάνων κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στη νήσο Ρόδο καθώς και η δημόσια χριστιανική εκπαίδευση στην Κρήτη το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Παράλληλα ο κ. Μιχάλης Τρούλης προχώρησε στην συγγραφή βιβλίου με τον τίτλο «Εμμανουήλ Βυβιλάκης, Η ζωή, η δράση και το έργο του» το οποίο κυκλοφόρησε το 2005 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Ο κ. Μιχάλης Τρούλης γεννήθηκε το 1943 στην Αγιά Ρεθύμνου της Κρήτης. Το 1960 πήγε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο (ένα πλήρες εξάμηνο) και μετά οι Τούρκοι την έκλεισαν. Στην συνέχεια πήγε στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης και αργότερα της Αθήνας όπου στο τρίτο έτος την εγκατέλειψε. Στην συνέχεια πέρασε στην Φιλοσοφική Σχολή και πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κατά την διάρκεια της χούντας ήταν στο ΠΑΚ εσωτερικού και το 1970 δεν μπορούσε να διορισθεί ως καθηγητής γιατί δεν του έδιναν το χαρτί «νομιμοφροσύνης». Η κύρια κατηγορία ήταν ότι έκανε παρέα με οικοδόμους και λιμενεργάτες.
Το 1972 το ΠΑΚ τον έστειλε στην Κρήτη και εκεί ξεκίνησε ως καθηγητής φιλόλογος στα σχολεία. Ποτέ όμως δεν μπόρεσε να γίνει αρχαιολόγος λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του.
Το 1986 έκανε μετεκπαίδευση για ένα χρόνο και επέστρεψε με απόσπαση στο τμήμα Φιλοσοφικών και Οικονομικών Σπουδών όπου είχε την ευθύνη της πρακτικής άσκησης και παρέμεινε μέχρι το 1993.
Στην συνέχεια με πρόταση του δημιουργήθηκε περιφερειακή υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους με την ονομασία « Αρχεία του νομού Ρεθύμνου» όπου εργάσθηκε μέχρι το 1998. Επειδή η παραπάνω εργασία ήταν με απόσπαση τον ζήτησαν πίσω στα σχολεία ως καθηγητή αλλά δεν δέχθηκε και παραιτήθηκε.
Οι στόχοι του άλλαξαν και έβαλε σε άμεση προτεραιότητα την συγγραφή βιβλίων και την δημιουργία δημόσιας βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου και τους δύο τους ολοκλήρωσε με επιτυχία.
Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων