Χανιώτικο κρασί με Γαλλικές ποικιλίες

4ο τεύχος Ην-Ων

Βιολογικές καλλιέργειες με την πιστοποίηση της «ΔΗΩ»

Πάνω από 40.000 φιάλες κρασιού τον χρόνο παράγει η Χανιώτικη οινοποιητική εταιρία «NOSTOS» όπου η έδρα της είναι στην περιοχή  Βατόλακος του νομού Χανίων.
Τα αμπέλια μας -υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Θεόδωρος Μανουσάκης- βρίσκονται σε υψόμετρο 350 έως 600 μέτρα στις ρίζες των λευκών ορών ενώ το οινοποιείο είναι κοντά στις καλλιεργημένες εκτάσεις.
Για μεν το οινοποιείο -διευκρίνισε- το οποίο καταλαμβάνει έκταση 130 μέτρων επανασχεδιάσθηκε, γιατί πλέον για τις ανάγκες της παραγωγής είναι μικρό, και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή νέου (2000 μέτρων) το οποίο θα έχει κατασκευασθεί σε ένα χρόνο και θα είναι πράσινο κτίριο «Greenbuilding» δηλαδή θα είναι αποδεκτό στο περιβάλλον.
Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του κρασιού -συνέχισε- είναι του νότιου Ροδανού της Γαλλίας οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί σε έκταση 130 στρεμμάτων  και πρόκειται για τέσσερεις ποικιλίες οι οποίες είναι: Grenache, Mourvedre, Roussane (είναι το μοναδικό που φυτεύεται στην Ελλάδα και παράγονται 4.000-5.000 τον χρόνο). Επίσης έχουμε και πειραματικές ποικιλίες όπως: Αγιορείτικο, Ασυρτικό, Chardonay, Ρωμέϊκο (Χανιώτικη ποικιλία).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1993 έγινε η πρώτη φύτευση των ποικιλιών -είπε-  το 1997 ολοκληρώθηκε η πρώτη σοδειά, το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες σε 35 πολιτείες της Αμερικής και το 2001 κυκλοφόρησε το κρασί «NOSTOS» στην Ελλάδα.
Η καλλιέργεια των ποικιλιών είναι βιολογική και για αυτό υπάρχει στις φιάλες η σφραγίδα πιστοποίησης της εταιρίας «ΔΗΩ».
Η παραγωγή του κρασιού της εταιρίας πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή -τόνισε ο κ. Μανουσάκης- και συγκεκριμένα ζυμώνεται το κόκκινο κρασί σε ανοξείδωτα και το λευκό σε βαρέλι. Το ξύλο προσδίδει στο κρασί βανίλια και άλλα αρώματα κατά την διάρκεια της ζύμωσης και της παλαίωσης η οποία κρατάει, ανάλογα την περίπτωση, πάνω από ένα χρόνο.

Βιογραφικό
Ο κ. Θεόδωρος Μανουσάκης γεννήθηκε στο Βατόλακο του νομού Χανιών και στα 11 του χρόνια (1955) έφυγε οικογενειακώς για την Αμερική. Ο πατέρας του είχε Αμερικάνικη υπηκοότητα γιατί εργάσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1912. Σπούδασε στην περιοχή της Ουάσιγκτον οικονομικές επιστήμες ενώ έκανε μεταπτυχιακό σε Πανεπιστημιακή σχολή της Ν. Υόρκης.
Η πρώτη επιχείρηση ήταν «security» η οποία όταν απλώθηκε σε όλη την Αμερική την πούλησε και στην συνέχεια έφτιαξε αλυσίδα εστιατορίων την οποία διατηρεί έως και σήμερα. Το 1985 ήρθε στην Ελλάδα και το 1991 στο νομό Χανίων δημιούργησε την ξενοδοχειακή μονάδα «Creta Paradise» (500 κλινών) σε έκταση 65 στρεμμάτων και το 2007 την πούλησε. Παράλληλα το 1993 έγινε η πρώτη φύτευση των ποικιλιών κρασιού «NOSTOS».

Επιστροφή στο 4ο τεύχος Ην-Ων