« Η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό του 1999, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον καθώς και ο σχεδιασμός και κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου: των Διδύμων Πύργων «Πετρόνας» στη Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ύψους 451 μέτρων» είναι ανάμεσα στις επαγγελματικές επιτυχίες του κ. Μανώλη Βεληβασάκη του κορυφαίου μηχανικού στις Η.Π.Α., αντιπροέδρου και ενός από τους 11 μετόχους της κολοσσιαίας Αμερικάνικης κατασκευαστικής εταιρίας «Thornton-Tomasetti» και προέδρου της θυγατρικής της «LZA Technology Division» καθώς και προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
Σήμερα -τόνισε σε συνέντευξη στο περιοδικό «Ην-Ων»- εργάζομαι για τον σχεδιασμό του επόμενου υψηλότερου ουρανοξύστη, στη Τάι – Πέι της Ταιβάν, που όταν κατασκευαστεί θα έχει ύψος 508 μέτρα.
Παρά την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία διατήρησε ζωντανή την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρα του την Κρήτη.
Γνωστός από τη συμμετοχή του στον καθαρισμό του Ground Zero – εξελέγη 25ος Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στο Εθνικό Συνέδριο του Οργανισμού στο Λας Βέγκας της Νεβάδα τον περασμένο Ιούλιο.
Με οράματα για την ενδυνάμωση της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, την προώθηση του Ελληνισμού ευρύτερα στις Η.Π.Α και πρόθεση συνεργασίας με όλους τους Ομογενειακούς Οργανισμούς ξεκινά τη διετία της προεδρίας του.
Ο Μανώλης Βελιβασάκης γεννήθηκε στην Κρήτη όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και υπηρέτησε στον στρατό. Στη συνέχεια πήγε στις Η.Π.Α. όπου συνέχισε με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε πολλούς Ομογενειακούς οργανισμούς από τα φοιτητικά του χρόνια. Από το 1986 προσφέρει τις υπηρεσίες του στο «Pancretan Endowment Fund (PEF)» για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, το οποίο υποστηρίζει προγράμματα θερινών σπουδών (internships) και σεμινάρια για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Για τους νέους ο κ. Βεληβασάκης αναφέρει «ήδη εργαζόμαστε με την Επιτροπή ‘Στρατηγικών Σχεδίων’ στην κατάρτιση προγράμματος για την προσέγγιση των νέων (και ενήλικων νέων 25-40 ετών) με σκοπό την προσέλκυσή τους στους κόλπους της Παγκρητικής. Χάρη δε στην ευγενική δωρεά του Νίκου Βιδαλάκη ($100.000) εφέτος θα αυξήσουμε και τον αριθμό των υποτροφιών από 60 σε 70. Χάρη στη δωρεά του η Παγκρητική θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει ακόμη 10 παιδιά στην Κρήτη».
Στους στόχους του κ. Βεληβασάκη συγκαταλέγεται και η προσπάθεια «αναζωογόνησης» των συλλόγων της Παγκρητικής, με την προσέλκυση και ενεργοποίηση των ενήλικων νέων (επαγγελματιών, επιχειρηματιών, επιστημόνων και άλλων).
Δύο άλλους στόχους που θα επιδιώξει η Παγκρητική υπό την ηγεσία του κ. Βελιβασάκη είναι η δημιουργία του Σπιτιού της Παγκρητικής στη Νέα Υόρκη η δημιουργία Κρητικού Χωριού στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης, ακριβώς δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Επισημαίνεται ότι χάρη σε μία ανώνυμη δωρεά θα συλλεχθούν τα αρχεία των Κρητών ανά την Αμερική τα οποία θα ταξινομηθούν και θα φιλοξενηθούν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης.
Όσον αφορά το Κρητικό χωριό ο κ. Βεληβασάκης εξηγεί: «H εκκλησιαστική ενορία της περιοχής προσέφερε έκταση 30 στρεμμάτων. Έχουμε ήδη κάνει την προμελέτη και δημιουργούμε τεχνικές επιτροπές για τη μελέτη του σχεδίου».
Βιογραφικό
Ο Μανώλης Βεληβασάκης γεννήθηκε το 1948 στο Καμαριωτη, Μαλεβυζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Έλαβε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο, Κρήτης, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και μετά έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό πολιτικού μηχανικού.
Ο Μανώλης Βεληβασάκης υπηρέτησε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology, και τώρα είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction. Για τα επιτεύγματα του έχει πάρει διακρίσεις από τους: James R. Lincoln Engineering Foundation, City College Alumni Association, US Consulting Engineers Council, American Society of Civil Engineers και την Πόλη της Νέας Υόρκης. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησαν με κύπελλο και βραβείο, για τις ηγετικές του πρωτοβουλίες στο Ground Zero και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του απέδωσε το οφφίκιον του «Άρχοντα Ευταξίας της του Χρηστού Μεγάλης Εκκλησίας»