«Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μας » (είναι;)
«Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η χρηματοοικονομική νοημοσύνη βοηθά τους εργαζόμενους να νοιώθουν ότι συμμετέχουν πιο ενεργά και να αισθάνονται περισσότερο δεσμευμένοι απέναντι στην επιχείρηση.
Καταλαβαίνουν καλύτερα ότι αποτελούν μέρος ενός συνόλου, συνειδητοποιούν τι είναι αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η εταιρία και πώς μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η εμπιστοσύνη μειώνεται ο ρυθμός αποχώρησης των εργαζομένων και βελτιώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα» αναφέρουν στο βιβλίο τους «Χρηματοοικονομική νοημοσύνη» οι αμερικάνοι συγγραφείς Karen Berman, Joe Knight και John Case.
Επίσης αναφέρουν ότι «στα κέντρα ελέγχου και αποφάσεων μετέχουν στελέχη των επιχειρήσεων που δεν έχουν εξειδικευθεί στη χρηματοοικονομική επιστήμη, με συνέπεια να εξαρτώνται απόλυτα από τις εισηγήσεις των «ειδικών», χωρίς να μπορούν να τις ελέγξουν και να τις αξιολογήσουν, δηλαδή προσυπογράφουν αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο για κάθε διαφορετικό από την πρόβλεψη τελικό αποτέλεσμα. Αυτονόητο ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύει η αρχή – άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται».
Στον κόσμο των επιχειρήσεων -υπογραμμίζουν- η λήψη αποφάσεων βασίζεται όλο και πιο πολύ στην κατανόηση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών και εργαλείων. Ταυτόχρονα, η αύξηση της πολυπλοκότητας της ανάλυσης πολλαπλασιάζει την εμφάνιση εταιρικών σκανδάλων, περιπτώσεων μαζικής εξαπάτησης μετόχων και επενδυτών, κρυφών συναλλαγών και διαπλοκών με τις δημοκρατικές εξουσίες.
Στόχος των συγγραφέων, με εμπειρία στον κλάδο των συμβούλων επιχειρήσεων, είναι να φωτίσουν αυτό τον άγνωστο κόσμο των χρηματοοικονομικών. Μακριά από τη δομή ενός λεξικού, ανοίγουν το μπαούλο με τα μυστικά της χρηματοοικονομικής λογιστικής με πλειάδα παραδειγμάτων πραγματικών περιπτώσεων (πολλές από τις οποίες θυμόμαστε να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των ροζ σελίδων των εφημερίδων):
● Εξηγούν τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι επιχειρήσεις (ισολογισμό, αποτελέσματα, ταμειακές ροές), εστιάζοντας στα σημεία και στις τεχνικές που μπορούν να μας παραπλανήσουν.
● Αναλύουν τους αριθμούς και τις υποσημειώσεις, με χρήση των κατάλληλων αριθμοδεικτών.
● Αξιολογούν τις προτάσεις επιλογής επενδυτικών σχεδίων και τα εργαλεία διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης της επιχείρησης.
Η μεθοδολογία των συγγραφέων θυμίζει το TETRIS, το δημοφιλές παιχνίδι με τα τουβλάκια. Ο αναγνώστης προχωράει βήμα – βήμα στο λαβύρινθο χωρίς να χρειάζεται να βάζει σημάδια για την επιστροφή – σε κάθε νέο βήμα του πατάει σταθερά στην προηγούμενη γνώση. Αποφεύγοντας εξεζητημένες τεχνικές ορολογίες, αλλά και λαϊκίστικους εντυπωσιασμούς, οι συγγραφείς μάς ταξιδεύουν σε όσα μέχρι σήμερα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε, σε όσα αύριο θα νιώθουμε έτοιμοι και ώριμοι να συμμετέχουμε.
Το βιβλίο συνιστάται:
● Στους επιχειρηματίες και στα μη οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων – δεν θα χρειάζεται πια να ρωτάνε παιδικές ερωτήσεις, να αμφιβάλλουν για το καθετί, να αναβάλουν αποφάσεις για να το ξανασκεφτούν.
● Στους συμβούλους επιχειρήσεων – για να βελτιώσουν το στυλ της δουλειάς τους και να βοηθήσουν ουσιαστικά τους πελάτες τους.
● Στους λογιστές – για να αναστοχαστούν πάνω στους διαύλους επικοινωνίας τους με την κουλτούρα και το στελεχικό κορμό της επιχείρησης τους.
Η ελληνική έκδοση ευτύχησε στη ζωντανή απόδοση του τρόπου σκέψης και γραφής των συγγραφέων.
Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία επιχειρηματική, οικονομική, λογιστική βιβλιοθήκη.
Βιογραφικά
Η Karen Berman (PhD) είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτρια της Business Literacy Institute μιας εταιρίας συμβούλων που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης στα χρηματοοικονομικά.
Έχει συνεργασθεί με δεκάδες επιχειρήσεις για τη συγκρότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα των χρηματοοικονομικών.
Ο Joe Knight είναι συνιδιοκτήτης του Business Literacy Institute. Εργάζεται ως διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών στη Setpoint Systems και ως κεντρικός εισηγητής του Business Literacy Institute. Ασχολείται με την εκπαίδευση στελεχών στον τομέα των χρηματοοικονομικών σε πολλές επιχειρήσεις.
Ο John Case που συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου, έχει γράψει πολλά βιβλία για μάνατζμεντ που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.
πηγή 3ο τεύχος Ην-Ων