H ανταγωνιστικότητα και η πιστοποίηση θα είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της ιχθυοκαλλιέργειας που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2008. Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο και αντιπροσωπεύει το 48% της κοινοτικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαυράκι και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται και σε χώρες του εξωτερικού εξάγοντας και την τεχνογνωσία παραγωγής.
H υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) προβλέπει ότι η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων θα αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά 50%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής κατά 40 εκ. τόνους.