Η προώθηση του σκακιού στην Παραολυμπιάδα δημιουργεί ένα νέο παράγοντα προσέλκυσης ατόμων με αναπηρίες συμβάλλοντας στην ενεργή ένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία -τόνισε- σε συνέντευξη του «Ην-Ων» ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) κ. Γιώργος Φουντουλάκης.
Παράλληλα η ενασχόληση των ΑμεΑ -συνέχισε- σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να επικροτείται τόσο από την Κοινωνία όσο και απο την Πολιτεία.
Ερ Πόσο θα βοηθήσει η ένταξη του σκακιού στο ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε άτομα με αναπηρίες;
Απ. Η ενασχόληση των ατόμων με αναπηρίες σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να επικροτείται τόσο από την Κοινωνία όσο και από την Πολιτεία. Θεωρώ λοιπόν πως η ένταξη του σκακιού σε κάποιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα μπορεί μόνο να ωφελήσει.
Ερ. Η καταγραφή των ΑμεΑ πόσο θα ωφελήσει στην ανάπτυξη της δραστηριοποίησης τους στους σκακιστικούς συλλόγους;
Απ. Η καταγραφή οποιουδήποτε χώρου – πόσο μάλιστα ενός χώρου τόσο ανομοιογενούς όπως είναι τα άτομα με αναπηρία – είναι η αρχική πρόθεση και η προϋπόθεση για την περαιτέρω γνωριμία του. Η καταγραφή του χώρου των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που συναντά εμπόδια στην προκατάληψη και τον φόβο των οικογενειών που έχουν κάποιο άτομο με αναπηρία. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση από την κοινωνία και την οικογένεια και έχει γίνει και αρκετά καλή δουλειά από τους συνδικαλιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Μπορώ να σας πω ότι η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ, με τους Αθλητικούς Συλλόγους της έχει καταγεγραμμένους 1500 αθλητές με αναπηρία. Ο στόχος είναι το άνοιγμα στην Ελληνική κοινωνία και η ενεργή ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσα σε αυτήν και για να γίνει πραγματικότητα πρωτεύει η δημιουργία εστιών όπου μέσα από αυτές η καταγραφή θα γίνει ευκολότερη.
Ερ. Η προσπάθεια της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού να ενταχθεί στην Παραολυμπιάδα το σκάκι θα φέρει κοντά στον αθλητισμό περισσότερα άτομα με αναπηρίες;
Απ. Η συμμετοχή σε τόσο σημαντικούς αγώνες όπως είναι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αποτελεί στόχο ζωής για κάθε αθλητή που αναγνωρίζει πως μπορεί να ανταποκριθεί στα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Ένας τέτοιος στόχος – με τις αντίστοιχες θυσίες – είναι από μόνος του αρκετός για να παρακινήσει ένα νέο άνθρωπο με αναπηρία ή χωρίς να ξεκινήσει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό.
Ερ. Με ποιο τα τρόπο θα συμμετέχει στην υλοποίηση της παραπάνω προσπάθειας η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες;
Απ. Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη των αθλημάτων που καλλιεργεί και την συμμετοχή των αθλητών – μέσω των αθλητικών σωματείων της – σε τουρνουά. Εντάσσοντας εν γένει η Ομοσπονδία το σκάκι σαν ένα από τα αθλήματα της, έχει συμβάλει στην προσπάθεια αυτή και θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει ισότιμα.
Ερ. Έχουν κατατεθεί προτάσεις στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για την ένταξη του Σκακιού στην Παραολυμπιάδα και τι έχει απαντηθεί;
Απ. Το ζήτημα της ένταξης του Σκακιού στους Παραολυμπιακούς αγώνες εξαρτάται όχι μόνο από την εισήγηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αλλά από τις αντίστοιχες ενέργειες των άλλων Εθνικών Παραολυμπιακών Επιτροπών και τέλος από την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να εντάξει στους κόλπους της το σκάκι. Η Ομοσπονδία από την πλευρά της μπορώ να πω ομόφωνα έστειλε την δικά της θετική εισήγηση στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Μέχρι τώρα δεν έχω λάβει σχετική ενημέρωση.
Ερ. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να πραγματοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο;
Απ. Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες που ανέφερα. αυτό που ελπίζω είναι η Διεθνής Ομοσπονδία να λάβει σοβαρά υπόψη της την είσοδο του αθλήματος στην Παραολυμπιάδα και να υπάρχουν και άλλες χώρες που να έχουν το ίδιο αίτημα, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η ένταξη.
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Φουντουλάκης γεννήθηκε στην Σκοπή των Χανίων το 1948.
Υπήρξε υπάλληλος της ΔΕΗ από το 1983 έως το 1996 όπου και ανέπτυξε σπουδαία συνδικαλιστική δράση. Η ενασχόληση του με τον χώρο του Ειδικού Αθλητισμού ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης Γενικός Γραμματέας αυτής την περίοδο 2003 – Οκτώβριος 2004 και Ιούλιος 2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2008 και Πρόεδρος αυτής έως σήμερα, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΕΤΟΙ» από τον Οκτώβριο 2004 έως και σήμερα.
Στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004 ήταν ο αρχηγός της Εθνικής μας Παραολυμπιακής Ομάδας και Υπαρχηγός της στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Σύδνεϋ.