Το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με αστέρια και των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων με κλειδιά
Ορισμένες περιοχές της Κρήτης παραμένουν ως επενδύσεις μείζονος τουριστικής σημασίας υπογραμμίζει στο βιβλίο της «Νομοθεσία Τουριστικών Επιχειρήσεων» (εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ) η συγγραφέας Ελισάβετ Χατζηνικολάου.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «για την εκτός σχεδίου δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων για γήπεδα άνω των 50 στρεμμάτων τα ανεγερθησόμενα κτίρια σε παραλιακά οικόπεδα είναι δυνατόν να τοποθετούνται μέχρι τη γραμμή της παραλίας».
Ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης -συνεχίζει- ως μείζονος τουριστικής σημασίας προβλεπόταν με υπουργική απόφαση από το 1986 και θεσμοθετήθηκε για περιοχές της Επικράτειας όπου δεν υπήρχε επίσημος σχεδιασμός.
Η παραπάνω υπουργική απόφαση είναι ένα μέρος -διευκρινίζει- της «Νομοθεσίας των τουριστικών εγκαταστάσεων». Δηλαδή η νομοθεσία είναι το σύνολο των κανόνων του δικαίου που αναφέρεται σε όλες τις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων, των τουριστικών εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Σε αυτές τις μορφές των εγκαταστάσεων αναφέρεται η πρόβλεψη της ίδρυσης και της λειτουργίας τους αλλά και η ρύθμιση των σχέσεων των ιδιοκτητών ή των εκμεταλλευομένων προς την Πολιτεία και προς την πελατεία τους.
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία -τονίζει- υπάρχουν τρείς μεγάλες κατηγορίες εγκαταστάσεων: τα τουριστικά καταλύματα, οι τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης και οι εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής.
Τα τουριστικά καταλύματα χωρίζονται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και στους ξενώνες νεότητας.
Οι τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης είναι τα τουριστικά Κέντρα Εστίασης – Αναψυχής και τα ολοκληρωμένα Τουριστικά Συγκροτήματα Αναψυχής Παραδοσιακής Βιοτεχνίας και Λογογραφικών Εκδηλώσεων και οι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής είναι τα συνεδριακά κέντρα, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα κέντρα ιππικού τουρισμού, τα αεροθεραπευτήρια και υδροθεραπευτήρια, οι συνοδευτικές αυτών εγκαταστάσεις, όπως καταλύματα, χώροι άθλησης τουριστικών εγκαταστάσεων, μεθοριακοί σταθμοί, κέντρα εστίασης και αναψυχής ως και εγκαταστάσεις οποιασδήποτε μορφής καθώς και γραφεία εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής.
Για τις κυρώσεις των τουριστικών εγκαταστάσεων αναφέρεται στο βιβλίο της συγγραφέας ότι όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων να δεχθεί η να αποκρούσει ταξιδιωτική η μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης η ψυχαγωγίας τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξη (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 1000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
Επίσης οι κυρώσεις για τα τουριστικά γραφεία και τι συναφείς τουριστικές επαγγελματικές δραστηριότητες είναι: επίπληξη, χρηματικό πρόστιμο που κατατίθεται στο ταμείο του ΕΟΤ, προσωρινή αφαίρεση του ειδικού σήματος για χρονικό διάστημα έξη μηνών αφού έχουν επιβληθεί τρείς τουλάχιστον ποινές προστίμου μέσα στο ίδιο έτος και ανάκληση του ειδικού σήματος εφ΄ όσον έχει επιβληθεί η κύρωση της προσωρινής αφαίρεσης τουλάχιστον δύο φορές κατά την προηγούμενη διετία.
Ακόμη οι κυρώσεις για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) είναι: χρηματικά πρόστιμα, προσωρινή αφαίρεση ειδικού σήματος, διαγραφή της επιχείρησης και των οχημάτων από το μητρώο και ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων.
Βιογραφικό
Η Μπέττυ (Ελισάβετ) Χατζηνικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στον ΕΟΤ εδώ και 33 χρόνια σε διάφορες θέσεις με αρμοδιότητες σχετικές με την Τουριστική Ανάπτυξη και την Τουριστική Νομοθεσία.
Στο χρονικό διάστημα 1991-1994 υπηρέτησε ως Διευθύντρια στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και από τα τέλη του 1994 μέχρι τα τέλη του 2004 ήταν Διευθύντρια στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΟΤ.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα μελετών και ερευνών του ΕΟΤ και άλλων δημόσιων φορέων, σε κοινοτικές επεξεργασίες και όργανα (Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια-εκπρόσωπος του ΕΟΤ και σε επίσημες ελληνικές αντιπροσωπείες για διαπραγματεύσεις σε τουριστικά θέματα. Έχει συγγράψει τρία εγχειρίδια τουριστικής νομοθεσίας και ένα τουριστικό marketing, ενώ το Νοέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ το βιβλίο της «Το Δίκαιο των Τουριστικών Καταλυμάτων»