Ανταγωνιστική η οικονομία της Κρήτης
Νέα τουριστική ανάπτυξη στις βόρειες, ανατολικές, δυτικές και νότιες περιοχές προβλέπεται υπογραμμίζει σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιάννης Αλαβάνος. Στις βόρειες ακτές -διευκρίνισε- θα γίνει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και στις υπόλοιπες περιοχές θα δοθούν νέες άδειες αλλά όχι σε όλα τα σημεία.
Ερ. Σε πόσες περιφέρειες χωρίζεται η Κρήτη;
Απ. Χωρίζεται σε δύο περιφέρειες την Ανατολική (Χανιά, Ρέθυμνο) και την Δυτική (Ηράκλειο, Λασήθι).
Ερ. Σε ποιες περιοχές της Κρήτης με βάση το νέο χωροταξικό σχέδιο προβλέπεται τουριστική ανάπτυξη;
Απ. Στις βόρειες ακτές υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων όπως επέκταση των κλινών με νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση των αστέρων. Στις Ανατολικές, Δυτικές και Νότιες περιοχές θα δοθούν νέες άδειες για τουριστικές μονάδες που θα προσαρμόζονται στο περιβάλλον της περιοχής. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα Νότια θα υπάρξουν άδειες σε επιλεγμένα σημεία.
Ερ. Σε ποια περιοχή της Κρήτης θα κατασκευασθεί ο διεθνής λιμένας;
Απ. Οι περιοχές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πρωτεύουσα του νομού Ηρακλείου (Ηράκλειο), το Τυμπάκι (νομός Ηρακλείου) και η Ιεράπετρα (νομός Σητείας).
Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα της περιφερειακής ανάπτυξης της νήσου;
Απ. Ο στρατηγικός στόχος «Κρήτη Κέντρο Οικονομίας και Έρευνας στη ΝΑ Μεσόγειο» επαναπροσδιορίζεται σε «ανάδειξη του ρόλου της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου στη βάση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και καινοτομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της». Το παραπάνω όραμα βασίζεται στις παραμέτρους: τη δυνατότητα ανάδειξης του Ηρακλείου σε εμπορευματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, τις δυνατότητες της ως οικονομικό κέντρο με βάση τη σύνθεση της τοπικής παραγωγής, τις εισαγωγές και εξαγωγές. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων εκτιμάται ότι υπάρχουν στον τουρισμό και τον πολιτισμό, με βελτίωση των πυλών εσόδου – εξόδου, ανάδειξη του φυσικού, πολιτισμικού και ιστορικού περιβάλλοντος καθώς και με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος των πολυτεχνικών σχολών στην Κρήτη;
Απ. Στόχος της ανάπτυξης των πολυτεχνικών σχολών στο νησί ήταν η ερευνητική δραστηριότητα η οποία είναι σε ανάπτυξη και έχει δώσει μέσα από τις δράσεις της επιχειρηματική και πολιτιστική δραστηριότητα. Υπάρχουν δε και πρωτοπόρες έρευνες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα όπως του Ινστιτούτου ΙΤΕΠ το οποίο ερευνά το περιβάλλον της νήσου και έχει βοηθήσει πολύ στην γεωργία και στην προστασία του περιβάλλόντος. Οι έρευνες αυτές αποτελούν παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και χρειάζεται να υπάρξει και οικονομική υποστήριξη από το κράτος.
Ερ. Ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κρήτη;
Απ. Οι Αραβικές χώρες και η Κίνα δείχνουν ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με βάση αυτή την φιλική διάθεση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διοργάνωσε συμπόσιο για την προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ του τεχνικού κόσμου των Αραβικών χωρών και της Ελλάδος. Κατά την διάρκεια του συμποσίου διακεκριμένοι Έλληνες και Άραβες μηχανικοί, εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών φορέων συζήτησαν και αντάλλαξαν πληροφορίες σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στο θεσμικό, στο κοινωνικό και στο επενδυτικό περιβάλλον των χωρών καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για όσους σκοπεύουν να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στις Αραβικές χώρες, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη τουριστικής υποδομής.
Ερ. Ποια ήταν η βασική επιδίωξη του συμποσίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;
Απ. Η επιδίωξη ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για κοινές δράσεις, την ανάληψη απ’ ευθείας ή μέσω συμπράξεων, μελετών, κατασκευαστικών έργων, προμηθειών υλικών από Ελληνικές εταιρίες στις Αραβικές χώρες και το αντίστροφο, με στόχο το άνοιγμα των αγορών για αμοιβαίο όφελος, την απασχόληση Ελληνικών Μηχανικών στις Αραβικές χώρες και αντιστρόφως και την προώθηση ελληνικών επενδύσεων στις Αραβικές χώρες και αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ερ. Ποιο είναι το ενδιαφέρον των Αραβικών χωρών και της Κίνας;
Απ. Σε πολλά επίπεδα υπάρχει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα θεωρούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας ως τουριστικό τόπο και για μεν την Κρήτη πιστεύουν ότι είναι και γέφυρα εμπορικών μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης. Από την πλευρά του το Τεχνικό Επιμελητήριο σκοπεύει να γίνει συνεργασία σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και στην δημιουργία κλίματος καλύτερης συνεργασίας.
Ερ. Σε ποιες χώρες προσανατολίζεται η συνεργασία;
Απ. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες να συνεργασθούν με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Λιβύη, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη.
Η συνεργασία μας όμως με τις αραβικές χώρες πρέπει να είναι πλέον προσεκτικές γιατί έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν από ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες. Το σημαντικότερο είναι οι επιχειρήσεις να τηρούν τους χρόνους που έχουν συμφωνήσει.
Ερ. Για ποια ελληνικά προϊόντα ενδιαφέρονται οι Αραβικές χώρες;
Απ. Μεγάλες εξαγωγές είχαμε στο αλουμίνιο αλλά τώρα κατασκευάζονται εργοστάσια αλουμινίου στις Αραβικές χώρες. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για τα δομικά και χημικά υλικά.
Ερ. Πόσο επιδρά το περιβάλλον της Κρήτης στην επιχειρηματική ανάπτυξη;
Απ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα υπάρξει στο μέλλον στην Κρήτη πρόβλημα στα υδάτινα αποθέματα. Έτσι λοιπόν σχεδιάζουμε να δημιουργηθούν έργα συγκράτησης του υδάτινου πλούτου της νήσου ενώ παράλληλα να αξιοποιηθεί το θαλασσινό νερό για να γίνει πόσιμο.