Την ένταξη του σκακιού σε ειδικό πρόγραμμα των ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρίες) εξετάζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπογράμμισε, σε συνέντευξη που έδωσε στο «ΗΝ-ΩΝ» ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα υλοποιηθεί εφ’ όσον ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΑμεΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το σύνθημα του προγράμματος -συνέχισε- είναι το: «Να βγουν τα παιδιά από το σπίτι».
Ερ. Στο πρόγραμμα που ολοκληρώνει η ΓΓΑ για τα ΑμεΑ το σκάκι ως άθλημα θα περιλαμβάνεται;
Απ. Μέχρι τώρα έχουμε αποφασίσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα 9 από τα 22 συνολικά παραολυμπιακά αθλήματα και είναι προς συζήτηση και το σκάκι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον μήνα Μάιο με το σύνθημα: «Να βγουν τα παιδιά από το σπίτι». Να επισημάνω εδώ πως η συγκεκριμένη καταγραφή γίνεται για πρώτη φορά και αφορά, στο διηνεκές, σε όλα τα ΑμεΑ, όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Η πιλοτική εφαρμογή του, θα ξεκινήσει από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και τη Λάρισα. Ο λόγος που αρχίζουμε από τις μεγάλες πόλεις, είναι, αφενός μεν για να διαπιστωθεί η ταχύτητα εφαρμογής του προγράμματος, αφετέρου δε η ανταπόκριση του μαθητικού πληθυσμού στο πρόγραμμα. Πρέπει επίσης σε αυτό το σημείο να επισημανθεί πως σε ό,τι αφορά στο εξειδικευμένο προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, θα αξιοποιηθούν οι ήδη ενταγμένες σε προγράμματα της ΓΓΑ και του ΥΠΕΠΘ σχετικές ειδικότητες.
Ερ. Υπάρχει σκέψη να ενταχθεί το σκάκι στο Ολοήμερο Σχολείο;
Απ. Η άποψή μου είναι ότι το σκάκι πρέπει να ενσωματωθεί στα ολοήμερα σχολεία. Τα παιδιά στα οποία αναφερόμαστε, θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, θα βοηθηθούν στην κοινωνικοποίησή τους και θα αποκομίσουν όλα εκείνα τα οφέλη που η ενασχόλησή τους με το σκάκι μπορεί να τους παράσχει.
Ερ. Έχει κατατεθεί πρόταση στην Παραολυμπιακή Επιτροπή για να ενσωματωθεί το σκάκι για τους τυφλούς στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Ποιο είναι το στάδιο εξέλιξης;
Απ. Η πρόταση έχει συζητηθεί αλλά υπάρχουν άλλα στάδια μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντως, προσωπικά, θα συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια.
Ερ. Πότε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα στάδια και οι αθλητές του σκακιού;
Απ. Μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για την διάθεση και χρήση των σταδίων από όλες ανεξαιρέτως τις Ομοσπονδίες.
Ερ. Θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων από τη ΓΓΑ προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία;
Απ. Για το 2008 θα παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα με την περσινή χρονιά γιατί οι οικονομικές συγκυρίες δεν βοηθούν. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτό αφορά όλες τις Ομοσπονδίες.
Βιογραφικό
Ο κ. Σταύρος Δουβής είναι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της αθλητικής Ψυχολογίας.
Παράλληλα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα Αθλοπαιδιών.
Υπηρέτησε τον αθλητισμό από όλες τις θέσεις ως αθλητής, προπονητής και διαιτητής στα αθλήματα του μπάσκετ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου και του τέννις.
Ακόμη υπήρξε διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Πρωταθλήματα και των πέντε ηπείρων.
Επί 10 χρόνια ήταν captain της Εθνικής Ομάδας αντισφαίρισης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, Davis.
Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της FIBA World και μέλος της FIFA Europe καθώς και της FIFA International Instructor.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU).
Στον Ελληνικό χώρο είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
Από το 2000 προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», ως Σύμβουλος της Διοίκησης και από το φθινόπωρο του 2003 ως Διευθυντής της Καλαθοσφαίρισης.
Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο, την Αγγλική, την Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα.
Πηγή 1ο τεύχος Ην-Ων