Κέντρο διασύνδεσης με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής στοχεύει το Επιμελητήριο Ηρακλείου να γίνει η Κρήτη.
Στρατηγικό πλεονέκτημα -μας επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης- είναι οι μεταφορές από την Κρήτη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Η πρόταση μας λοιπόν είναι -τόνισε- η ακτοπλοϊκή διασύνδεση το λιμανιού του Ηρακλείου με τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Χάϊφας, της Βηρυτού, της Τρίπολης (Λιβύη) και της Ντέρνας(Λιβύη).
Ερ. Ποιες θα είναι οι νέες τεχνολογίες που θα στηρίξουν το σχέδιο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κρήτη και από την Κρήτη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Απ. Στρατηγικός στόχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι η Κρήτη να γίνει κέντρο διασύνδεσης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Το στρατηγικό πλεονέκτημα του νησιού μας είναι οι μεταφορές προς τις προαναφερθείσες χώρες. Η πρόταση μας είναι να υπάρξει διασύνδεση ακτοπλοϊκή του λιμανιού του Ηρακλείου με τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Χάϊφας, της Βηρυτού, της Τρίπολης (Λιβύη) και της Ντέρνας (Λιβύη). Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε στο πλευρό μας τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, αλλά πρέπει από την Αιγυπτιακή πλευρά να δοθούν άδειες για να φθάσουν από την Κρήτη τα καράβια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα προωθούμε και την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες προτάσεις χρειαζόμαστε στο Ηράκλειο νέο αεροδρόμιο για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Επίσης υπάρχει πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί λιμάνι στο Τυμπάκι καθώς και να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ο πληθυσμός στο νησί σε 10 χρόνια θα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας θα προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μέσω του νέου προγράμματος INTERREG ΙV του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα θα δίνονται πληροφορίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β.Αφρικής. Η ενημέρωση θα είναι για το νομικό καθεστώς στις παραπάνω χώρες, τα οικονομικά μεγέθη καθώς και ποιες είναι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Ερ. Σε τι επίπεδο θα είναι η ενημέρωση για τα νομικά πλαίσια των παραπάνω χωρών και ποια η νομική βοήθεια των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών;
Απ. Εντός του 2008 θα έχει στηθεί η βάση δεδομένων του 4ου Πλαισίου Στήριξης όπου θα συλλέγονται πληροφορίες από κάθε χώρα για το νομικό της πλαίσιο για να ενημερώνονται οι επιχειρηματίες.
Ερ. Πότε θα ξεκινήσει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων;
Απ. Στα μέσα του 2008 το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σταδιακά για την ενίσχυση της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των φορέων που την στηρίζουν αλλά και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα Επιμελητήρια και τις Ενώσεις τους. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης, να υποστηρίξουν ενέργειες οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της κοινωνικής συνοχής και των καλών σχέσεων γειτονίας με την Κύπρο αλλά και τις όμορες χώρες, με δεδομένο το κίνητρο της συμπληρωματικότητας των παραγωγικών οικονομιών.
Ερ. Ποιες θα είναι οι ενέργειες προβολής και ενημέρωσης του προγράμματος;
Απ. Για την προβολή του συνολικού έργου αλλά και για την διάχυση των αποτελεσμάτων αυτού, έχει σχεδιασθεί η διενέργεια καμπάνιας προβολής και διαφήμισης. Η καμπάνια θα είναι ενεργή καθ΄όλη την διάρκεια του έργου και θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενημερωτικού διαφημιστικού υλικού.
Ερ. Η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων, Κυπρίων και επιχειρηματιών ομόρων χωρών πότε θα ξεκινήσει;
Απ. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τα Επιμελητήρια του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα θα υπογράψουμε μνημόνια και με τα Επιμελητήρια των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου καθώς με τους συλλόγους, κοινότητες και ομοσπονδίες των ομογενών.
Ερ. Πότε θα αρχίσουν να πληρώνουν συνδρομές οι επιχειρηματίες που θα συνδεθούν με το αναπτυξιακό πρόγραμμα;
Απ. Μετά από τρία με τέσσερα χρόνια θα εξετασθεί το ποσόν ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2013 και συνέχεια υπάρχει στόχος να αυτοχρηματοδοτηθεί για να μην χρειάζεται άλλους πόρους.
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ο ΕΟΑΕΝ θα έχουν πάντα την ευθύνη του έργου ενώ υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Ευάγγελος Δουλουφάκης.
Ερ. Ποια είναι τα βασικότερα σημεία του προγράμματος;
Απ. Επικεφαλής εταίρος τουέργου είναι ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) εκπροσωπώντας όλα τα επιλέξιμα νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδας δηλαδή τα Επιμελητήρια Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρόδου, Σάμου, Χιου, Λέσβου και συμμετέχουν επίσης ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο(ΚΕΒΕ).
Συνοπτικά η διόρθωση των ενεργειών του έργου είναι οι έρευνες-μελέτες, δημιουργία Κέντρου Προώθησης και Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η σύνδεση των επιχειρηματικών φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου με το κέντρο, η οργάνωση ημερίδων πληροφόρησης και ενημέρωσης μεταξύ κλαδικών φορέων, η οργάνωση Partenariat επιχειρήσεων, η δημιουργία υλικού πληροφόρησης και συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις.
Μέσω των αποτελεσμάτων του έργου θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς στήριξης των επιχειρήσεων δηλαδή τα Επιμελητήρια αλλά και στους συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς και τις ίδιες επιχειρήσεις να ενισχύσουν την οικονομική τους δραστηριοποίηση και να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης να υποστηρίξουν ενέργειες οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της κοινωνικής συνοχής και των καλών σχέσεων γειτονίας με την Κύπρο αλλά και τις όμορες χώρες, με δεδομένο το κίνητρο της συμπληρωματικότητας των παραγωγικών οικονομιών.
Επίσης θα ενδυναμωθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρηματικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των υπαρχόντων και την δημιουργία νέων φορέων τοπικής ανάπτυξης καθώς και των φορέων στήριξης επιχειρήσεων. Παράλληλα θα προωθηθούν και θα καθιερωθούν νέες πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της απασχόλησης που θα συμβάλλουν στην διεύρυνση της οικονομικής βάσης της περιοχής.
Όσον αφορά τώρα στην συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις γενικές και κλαδικές ο ΕΟΑΕΝ έχει σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου τον συντονισμό των ενεργειών αλλά και των απαραιτήτων δράσεων για την προετοιμασία και οργάνωση των επιχειρήσεων που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτές. Οι εθνικές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Χανίων, Λέσβου και το Κ.Ε.Β.Ε.
Τα οφέλη συμμετοχής σε μια έκθεση είναι η γνωριμία με τον ανταγωνισμό, η παρουσίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η δημιουργία νέων επαφών με συνεργάτες και πελάτες , ο επαναπροσδιορισμός της εταιρίας ή των προϊόντων της και η διείσδυση σε νέες αγορές.
Για το πρόγραμμα Ελλάδα – Κύπρος η περιοχή διασυνοριακής συνεργασίας περιλαμβάνει τρείς περιφέρειες για την Ελλάδα (Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και τμήμα του Νοτίου Αιγαίου), ενώ για την Κύπρο επιλέξιμη περιοχή αποτελεί το σύνολο της χώρας.
Στην περιοχή συνεργασίας λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αποτελούν πύλες εισόδου – εξόδου και αποτελούν καθοριστική παράμετρο τόσο στον τομέα του τουρισμού και της διακίνησης των παραγόμενων προϊόντων, όσο και στην κάλυψη αναγκών μετακίνησης του πληθυσμού. Επιπρόσθετα η περιοχή προγραμματισμού αποτελεί και στην πύλη εισόδου – εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς και από τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Κατά συνέπεια η ποιότητα των μεταφορικών υποδομών και η συχνότητα των συνδέσεων αποτελούν καθοριστικό στοιχείο προσβασιμότητας.
Ειδικότερα στην ελληνική περιοχή οι λιμενικές υποδομές λειτουργούν ως ένα ισχυρό ιεραρχημένο σύστημα με κέντρο τον λιμένα του Πειραιά και ακτινωτές συνδέσεις με τα νησιά. Τα λιμάνια είναι κυρίως μεικτά (εμπορικά – επιβατικά) με εξαίρεση την περίπτωση της Λέσβου και της Κρήτης όπου υπάρχουν αμιγώς εμπορικοί λιμένες. Η Κύπρος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα δύο κύρια λιμάνια της (Λεμεσός και Λάρνακα) για εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρ΄ όλο τις τελευταίες δεκαετίες τα κυπριακά λιμάνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικά εξακολουθούν να παρουσιάζουν αδυναμίες σε σχέση με τη δυνατότητα ικανοποίησης των σημερινών απαιτήσεων για εξυπηρέτηση του διαμετακομιστικού εμπορίου.
Όσον αφορά τις αερομεταφορές το Βόρειο Αιγαίο διαθέτει έξη αεροδρόμια και επτά τα Δωδεκάνησα Επίσης στο Αιγαίο λειτουργούν 24 ελικοδρόμια ενώ ολοκληρώνεται η κατασκευή νέων ώστε να καλύπτονται όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο.
Στις οδικές μεταφορές έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στο εσωτερικό δίκτυο της Ελλάδα ενώ στην Κύπρο, παρ΄ όλο ότι αναπτύχθηκε με αυτοκινητόδρομους που συνδέουν τις αστικές περιοχες εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες.
Στην περιοχή προγραμματισμού αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 458 κλίνες, 319 γιατροί και 378 νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους. Λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της περιοχής υπάρχει ελλιπής κάλυψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας.
Το φυσικό και δομημένο περιβάλλον μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα «ακριβός» πόρος που αυξάνει την ελκυστικότητα της.
Η γεωγραφική ασυνέχεια προσδίδει στη περιοχή μεγάλη ποικιλία χερσαίων και θαλάσσιων τοπίων που συνθέτουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ιστορικά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία της φύσης, οι νησίδες και τα ερημονήσια μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας.
Στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για αυτές τις περιοχές και κάποια επιμέρους σχέδια διαχείρισης, όμως το καθεστώς προστασίας και διαχείρισης των περισσοτέρων εξ αυτών παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και καθυστερήσεις.
Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες κυρίως περιοχές, χωρίς να ληφθεί υπόψη η φέρουσα ικανότητα και η αειφορία, προκάλεσε συγκρούσεις στις χρήσεις γής, περιπτώσεις άναρχης δόμησης και υποβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Σε σχέση ,με το υδατικό δυναμικό έναν από τους σπουδαιότερους φυσικούς πόρους πολλές περιοχές παρουσιάζουν έντονα προβλήματα λόγω έλλειψης υδατικών πόρων.
Επιπλέον, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης και διάβρωσης των ακτών, καθώς και κίνδυνος πλημμύρων και καταστροφών που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές.
Αναφορικά με το θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τις επιλέξιμες περιοχές και ευρύτερα στη Μεσόγειο θάλασσα, παρατηρούνται φαινόμενα θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούνται κυρίως από τις βιομηχανίες, τα αστικά λύματα και τα στερεά απόβλητα.
Επίσης σημειώνονται περιστατικά πετρελαϊκής ρύπανσης από πετρελαιοφόρα και άλλα πλοία λόγω διαρροών ή εσκεμμένης απόρριψης πετρελαϊκών καταλοίπων στην θάλασσα καθώς ο χώρος της Ν.Α Μεσογείου αποτελεί μία από τις βασικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου από την Ασία (περιοχή Περσικού Κόλπου). Η θαλάσσια ρύπανση αποτελεί απειλή τόσο για την υγεία των κατοίκων των παράκτιων περιοχών όσο και για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη οικονομικών κλάδων που εξαρτώνται από τη θάλασσα όπως η αλιεία και ο τουρισμός.
Η επιλέξιμη περιοχή στο σύνολο της χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος με μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά αλλά και νεότερα μνημεία. Τα μνημεία που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική περιοχή είναι το Πυθαγόρειον και το Ηραίον στη Σάμο, το ιστορικό κέντρο (Χώρα) και το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στην Πάτμο, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και η Νέα Μονή στη Χίο ενώ έχει προταθεί το παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη. Αντίστοιχα στην Κύπρο συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιότητες της Πάφου, η Χοιροκοιτία και οι δέκα βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά κέντρα πόλεων αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφορικά με τις υποδομές σύγχρονου πολιτισμού, υπάρχει σημαντικός αριθμός από θεματικά μουσεία που εστιάζουν στην ιδιαίτερη παράδοση κάθε νησιού. Επιπλέον σε μικρότερο αριθμό υπάρχουν υποδομές που υποστηρίζουν μεγάλα γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού. Ελκυστικότεροι προορισμοί για τη διοργάνωση συνεδρίων ή ταξιδιών είναι η Αθήνα, η Κρήτη και η Ρόδος.
Βιογραφικό
Ο κ. Νικήτας Δολαψάκης γεννήθηκε στην Εθιά Αστερουσίων Ηρακλείου το 1956 . Από εννέα ετών διαμένει μόνιμα στο Ηράκλειο. Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Αλέξη φοιτητή Πολυτεχνείου και της Κατερίνας, φοιτήτριας Οικονομικής Σχολής.
Αποφοίτησε μετά από επτά χρόνια σπουδών από τη νυχτερινή Μέση Τεχνική Σχολή Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων του ΕΒΕΗ το 1978 εργαζόμενος συγχρόνως σε διάφορες εργασίες κατά την διάρκεια της ημέρας. Σήμερα είναι στο τέταρτο έτος σπουδών στη σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Εργαζόταν με εξαρτημένη σχέση εργασίας από ηλικία 13 ετών σε διάφορες εργασίες έως το 1978 όπου και κατατάχθηκε στην Ελληνική Αεροπορία για να υπηρετήσει στη στρατιωτική του θητεία.
Μετά την αποστράτευσή του το 1980 έως και σήμερα, διατηρεί τεχνικό γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, το οποίο δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Κρήτη, στην κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Με την πάροδο του χρόνου έχει καταξιωθεί σε ένα από τα πλέον οργανωμένα τεχνικά γραφεία του κλάδου, απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Από το 1994 δραστηριοποιείται στην Ανώνυμη Πολυτεχνική Εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΗ (εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού) και από το 1996 έως και σήμερα κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου αυτής, όπως και της θυγατρικής αυτής ΤΡΙΜΕΛ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΕ που εδρεύει στον Πειραιά.
Παράλληλα από το1976 έως το 1978 ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Μέσων Τεχνικών ΕΒΕΗ, από το 1977-1978 υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών Νομού Ηρακλείου.
Επίσης από το 1986 έως το 1990 μέλος του Δ.Σ και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Ηρακλείου καθώς και μέλος του Δ.Σ της ΟΕΒΕΝΗ.
Ακόμη από το 1987 έως το 2006 ήταν Α΄ Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, από το 2005 είναι Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), από το 2006 είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και από το 2007 είναι μέλος του Δ.Σ του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.