Πάνω από 2.500 ρώσοι τουρίστες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα διακοπών 2012-2013 στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας με στόχο το ξεκίνημα πτήσεων από τη Ρωσία προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου το 2013 ενώ η χρήση του αεροδρομίου θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους τουριστικούς οργανισμούς για να δημιουργήσουν προγράμματα τόσο στην χερσαία Θεσσαλία όσο και στην νησιώτικη, ενώ η προσέλκυση μεμονωμένων Ρώσων θα αυξηθεί τόσο από τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Με βάση τους παράγοντες της Θεσσαλίας υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιφέρεια όπως: ο ορεινός όγκος, τα νησιά των Β. Σποράδων, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα παράλια, το Πήλιο, τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα, κ.α.
Η βούληση λοιπόν είναι να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα μέσω προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερης βαρύτητας.
Στο νέο πρόγραμμα είναι τα έξι φωτοβολταϊκά πάρκα που θα δημιουργήσει ο ΟΣΕ στο νομό Καρδίτσας, αξιοποιώντας την περιουσία του. Οι περιοχές που θα στηθούν τα φωτοβολταϊκά είναι Γεφύρια, Ιτέα, Λεύκη, Φανάρι και δυο στην Πασχαλίτσα.
Επίσης στο δρόμο της υλοποίησης τίθεται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για τον Δήμο Αγιάς και συνολικά την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Πρόκειται για την ανάδειξη της ιαματικής πηγής του Κόκκινου Νερού μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων στις οποίες ξεχωρίζουν η εκσκαφή και αποκάλυψη των φυσικών πηγών καθώς και ο εξωραϊσμός του κτιρίου των πηγών.
Αναλυτικότερα:
Το πρώτο έργο, «Ανάδειξη ιαματικής πηγής Κόκκινου Νερού του Δήμου Αγιάς» αφορά στην ανάδειξη της Ιαματικής Πηγής στο Κόκκινο Νερό του Δήμου Αγιάς με στόχο την αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί ένας αναβαθμισμένος χώρος αναδεικνύοντας τις Ιαματικές Πηγές του Κόκκινου Νερού που αποτέλεσαν θεραπευτικό κέντρο.
Το δεύτερο έργο, «Σημάνσεις, προβολή τοπίων Δήμου Αγιάς» αφορά την ομοιόμορφη σήμανση περιπατητικών διαδρομών -μονοπατιών του Δήμου, καθώς και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων- χαρτών σε κεντρικούς οικισμούς, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση σε κατοίκους και επισκέπτες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελείται από τους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Συγκεκριμένα:
– ΚΑΡΔΙΤΣΑ: με την ευρύτερη περιοχή παρέμβασης του LEADER (ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ). Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καταλαμβάνει η αρχαία περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, ενός από τα τέσσερα κράτη της αρχαίας Θεσσαλικής ομοσπονδίας και μόνο το BΔ της τμήμα (περιοχή Mητρόπολης και Mουζακίου – αρχαίοι Γόμφοι) ανήκε στην Eστιαιώτιδα. O ορεινός όγκος των Aγράφων, κατέχει τις περιοχές της αρχαίας Aθαμανίας (στα βόρεια) και Δολοπίας (στα νότια), που αποτελούσαν δύο από τις περιοικίδες περιοχές της Θεσσαλίας.
Η κατοίκηση της περιοχής από την παλαιολιθική εποχή θεωρείται σίγουρη από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως (Ναός του Απόλλωνα, 6ος αιώνας π.Χ. στη θέση Λιανοκόκκαλα στο Δήμο Μητρόπολης). H παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή γίνεται έντονη από τη Νεολιθική περίοδο (6.500-3.000 π.X.), Το κρασί και το τσίπουρο, αναπόσπαστο συνοδευτικό των τοπικών εδεσμάτων, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη απήχηση ακόμα και έξω από τα όρια της χώρας. Οδηγός στην εξέλιξη αυτή είναι το κρασί «Μαύρο Μεσενικόλα», ένα ξεχωριστό ντόπιο προϊόν, χαρακτηρισμένο σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία ως ΟΠΑΠ (ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).
– ΛΑΡΙΣΑ: Η περιοχή παρέμβασης της Αναπτυξιακής Ελασσόνας Κισσάβου αποτελείται από το σύνολο του ορεινού τόξου του Νομού Λάρισας και περιλαμβάνει την περιοχή Ελασσόνας – Τεμπών – Κισσάβου. Ο Νομός συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο την αστική ζωή στην πρωτεύουσα, με την ηρεμία και τη διαφορετικότητα της επαρχίας. Το βουνό (Όλυμπος, Κίσσαβος, Μαυροβούνι) με τη θάλασσα (Αιγαίο) και τις πανέμορφες παραλίες.
Οι πρωιμότερες αρχαιολογικές μαρτυρίες για την παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή του Νομού Λάρισας, ανάγονται στο απώτατο παρελθόν της προϊστορίας, στην Παλαιολιθική εποχή. Με βάση τις τελευταίες έρευνες, οι πρωιμότερες θέσεις, 7 συνολικά, χρονολογούνται στην Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή (400.000-200.000 χρόνια πριν από σήμερα), ενώ οι υπόλοιπες στη Μέση Παλαιολιθική (60.000-30.000 χρόνια πριν από σήμερα). Μία από τις θέσεις της Κατώτερης Παλαιολιθικής εντοπίστηκε στα Στενά της Ροδιάς και φαίνεται ότι αποτελούσε ένα πρωιμότατο «εργαστήριο» λιθοτεχνίας, ενώ οι υπόλοιπες στην περιοχή του Μεγάλου Μοναστηρίου. Οι οικισμοί της Νεολιθικής εποχής (6500-3200 π.Χ.) και της εποχής του Χαλκού (3200-1100 π.Χ.), που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Νομό Λάρισας, ξεπερνούν τους 250 και στην πλειονότητά τους έχουν τη χαρακτηριστική μορφή της μαγούλας. Πρόκειται δηλαδή για χαμηλές εξάρσεις στην πεδιάδα με έκταση λίγων στρεμμάτων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη συσσώρευση επιχώσεων κατοίκησης.
Τα άφθονα πλαστικά έργα, της αρχαίας εποχής, που έχουν βρεθεί φανερώνουν τη διατήρηση των επαφών με άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, μετακινήσεις ιδεών και καλλιτεχνών, καθώς και την ύπαρξη καλλιτεχνικών και τεχνικών εργαστηρίων. Οι λατρείες της Αθηνάς, του Απόλλωνα και του Διός που επικρατούν σε όλη τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων, μαρτυρούνται και στη Λάρισα (ναοί Αθηνάς Πολιάδος, Κερδώου Απόλλωνα και Ελευθερίου Διός), χωρίς όμως να έχουν σωθεί οι ίδιοι οι ναοί.
Η περιοχή εκτός από το ΟΠΑΠ (ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας) κρασί Ραψάνης διαθέτει και άλλα πολύ καλής ποιότητας και με διακρίσεις κρασιά.
– ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Η χερσόνησος της Μαγνησίας, έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (NATURA).
Η αρχαία Μαγνησία τοποθετείται στην περιοχή ανάμεσα στην κοιλάδα των Τεμπών και τις εκβολές του Πηνειού βόρεια, και τον Παγασητικό Κόλπο νότια. Κατοίκηση εντοπίστηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ πρώτοι κάτοικοί της αναφέρονται οι Μάγνητες, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Οι Μάγνητες είχαν γενάρχη τον Μάγνη, απόγονο του Δία και της Πανδώρας.
Ο Όμηρος αναφέρει 7 πόλεις της Μαγνησίας που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Κατά τη Μυθολογία, το Πήλιο υπήρξε το πεδίο της Γιγαντομαχίας και η θερινή κατοικία των 12 Θεών του Ολύμπου και η μυθική χώρα των Κενταύρων, των Λαπιθών και των Μαγνήτων. Στην κορυφή του έγινε ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας, καθώς επίσης και ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα στις πανέμορφες -και πανίσχυρες- θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη (η νικήτρια) στη δεξίωση που επακολούθησε του γάμου. Με ξυλεία από το Πήλιο κατασκεύασαν οι Αργοναύτες την «Αργώ».
Η περιοχή της Μαγνησίας με τα νησιά των Β. Σποράδων, εκτός από τη σπουδαία σε περιβαλλοντική αξία και ομορφιά φύση, έχει διατηρήσει και αναδείξει μια πληθώρα μνημείων-συμβόλων του υψηλού πολιτισμού που αναδείχθηκε στο πέρασμα των αιώνων στην περιοχή. Στο Σέσκλο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Βόλο βρίσκεται ο ομώνυμος προϊστορικός οικισμός ενώ στο Διμήνι ο αντίστοιχος νεολιθικός οικισμός σπουδαίας ιστορικής σημασίας για την κατοίκηση της περιοχής. Κατοικήθηκε από τα μέσα της 7ης χιλιετίας μέχρι και τη Μέση Εποχή Χαλκού (2200-1600 π.Χ.).
Η ζωή των κατοίκων της περιοχής, όπως την αποτύπωσε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, διατηρεί τα στοιχεία που οι αιώνες χάραξαν και τους έκαναν να ξεχωρίζουν και έχουν άμεση σχέση με την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Πλούσια η φύση, πλούσια και η γευστική φαντασία στη Μαγνησία. Ξακουστά τα μήλα (Ζαγορίν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τα αχλάδια και τα κεράσια του Πηλίου, τα οικολογικά κρασιά της Αλοννήσου, τα μοναδικά δαμάσκηνα της Σκοπέλου (Σκοπελίτικα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), όπως πασίγνωστα για την εξαιρετική ποιότητά τους είναι όλων των ειδών τα φρούτα που καλλιεργούνται εδώ. Η ελιά Πηλίου, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς και τα οπωροφόρα, τα αρωματικά βότανα, και κάθε προϊόν που προσφέρει ο τόπος δίνουν τον ξεχωριστό τόνο στην εικόνα της περιοχής.
– ΤΡΙΚΑΛΑ: Ο νομός Τρικάλων συνορεύει με το νομό Γρεβενών, με τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας, με το νομό Καρδίτσας και με το νομό Λάρισας. Είναι κατά τα 4/5 περίπου νομός ορεινός και ημιορεινός, ενώ το ΝΑ του τμήμα καταλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης Θεσσαλικής πεδιάδας.
Οι βασικοί ορεινοί όγκοι είναι το Λάκμος ή Περιστέρι, τα όρη Αθαμάνων ή Τζουμέρκα -Κακαρδίτσα, το Χατζή στο δυτικό άκρο- και η Τριγγία, η Νεράϊδα, το Αυγό, η Λουπάτα, ο Κόζιακας ή Κερκέτιο ανατολικότερα, που μαζί συγκροτούν το σύμπλεγμα της νότιας Πίνδου.
Στις υπώρειες των ορεινών όγκων -προς την πλευρά του θεσσαλικού κάμπου- αλλά και ανάμεσά τους, διέρχονται τα διάφορα παρακλάδια του Πηνειού ποταμού. Ο Πηνειός αποτέλεσε πάντα τη βάση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη της ζωής του ανθρώπου στη Θεσσαλία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρωιμότερα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας εδώ, έχουν βρεθεί πάντα κοντά στις όχθες αυτού του ποταμού.
Η ιστορία της παρουσίας του ανθρώπου στην περιοχή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αρχίζει κατά τη Μέση Παλαιολιθική εποχή, τα απώτερα όρια της οποίας τοποθετούνται περίπου 100.000 χρόνια από σήμερα. Κατάλοιπα αυτής της εποχής έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο σπήλαιο της Θεόπετρας όπου διεξάγονται συστηματικές ανασκαφές.
Ο νομός Τρικάλων είναι διάσπαρτος από ιστορικά μνημεία μοναδικά, υψηλής ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας. Οι βράχοι των Μετεώρων με τα Μοναστήρια Ι.Μ. Αγ.Νικολάου Αναπαυσά, Ι.Μ. Ρουσάνου ή Αγ.Βαρβάρας, Ι.Μ. Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων, Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Ι.Μ. Αγ.Τριάδος και Ι.Μ. Αγ.Στεφάνου, δημιούργησαν στη μακραίωνη παρουσία τους έναν πνευματικό περίγυρο ισάξιο αυτού της Αθωνικής Κοινότητας.
Από όλα τα τοπικά προϊόντα δεσπόζουσα θέση κατέχει η Φέτα αλλά και άλλα προϊόντα με βάση το γάλα, όπως γιαούρτι, ξινόγαλο, βούτυρο και μυζήθρα.
Επιστροφή στο 16ο τεύχος Ην-Ων