Δημιουργία τουριστικών μονάδων στην Ιεράπετρα

17ο τεύχος Ην-Ων

«Η ανάπτυξη των υποδομών για τις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων και την προώθηση του τουρισμού είναι ο στόχος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο δήμαρχος της Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης.
Ερ.  Ποια είναι τα αναπτυξιακά έργα για την Ιεράπετρα;
Απ. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές υποδομές που στηρίζουν τις μεταφορές στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε τα οδικά έργα που συνδέουν την Ιεράπετρα με τους όμορους Δήμους αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη, καθιστώντας την περιοχή κομβικό κέντρο στη νότια πλευρά της Κρήτης.
Έτσι, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και υλοποίησης τα οδικά έργα του Νότιου Οδικού Άξονα που συνδέουν την Ιεράπετρα με τη Βιάνο αλλά και τη Σητεία όπου έχουμε ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ με περίπου 25 εκ. ευρώ. Επίσης έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και προχωρούν τμήματα που σχετίζονται με τον οδικό άξονα «Ιεράπετρα – Βιάνος – Άγιοι Δέκα – Ηράκλειο» ενώ στο επίπεδο του επαρχιακού δικτύου προχωρούμε σταθερά παρεμβάσεις βελτίωσης σε όλο το μήκος του δικτύου.
Στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων που επηρεάζει άμεσα την σημαντική αγροτική παραγωγή της περιοχής η οποία παρουσιάζει έντονα στοιχεία ξηροθερμικότητας, υπάρχει το σχέδιο ενιαίας διαχείρισης υδατικών πόρων του Δήμου Ιεράπετρας που περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλα έργα άρδευσης, φράγματα – λιμνοδεξαμενές που θα καλύψουν τις ανάγκες για τη γεωργική γη όλης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενιαίο έργο ύδρευσης παραλιακής περιοχής Δήμου.
Ο τρίτος άξονας αφορά την βελτίωση των υποδομών που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, όπως προχωρούμε τις αστικές αναπλάσεις στην πόλη και τα χωριά αλλά και παρεμβάσεις για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση και οικιακή κομποστοποίηση που ξεκινάμε. Στόχος παραμένει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας φυτικών υπολειμμάτων και βέβαια προωθούμε την οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη με τα σχέδια πόλης.
Ερ.  Ποιες είναι οι ενέργειες για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ιεράπετρα;
Απ. Ο τουρισμός αποτελεί κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα όπως θα θέλαμε. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει προτεραιότητες στον τομέα αυτό που θεωρούμε καθοριστικές για την πορεία του τουρισμού.
Καταρχήν σε επίπεδο προβολής έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες ενώ προωθούμε τη σταθερή παρουσία μας στις τουριστικές εκθέσεις και παράλληλα αξιοποιούμε την βράβευση που είχαν οι παραλίες της Ιεράπετρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μας ενδιαφέρει επίσης ιδιαίτερα να διευκολύνουμε τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων που προετοιμάζονται για την περιοχή ενώ παράλληλα στηρίζουμε την προβολή και την ανάδειξη των ήδη λειτουργούντων και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους παράγοντες του τουρισμού που συμμετέχουν ενεργά στην τουριστική επιτροπή του δήμου και καθορίζουν την πολιτική και τις προωθητικές ενέργειες στις οποίες μετέχει ο Δήμος.
Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος, αφορά το φυσικό περιβάλλον και τις ορεινές περιοχές του Δήμου που αποτελούν πόλο έλξης για τις νέες μορφές τουρισμού. Στόχος είναι η αναζωογόνηση των χωριών μας και η προώθηση τους ως τόπου δεύτερης κατοικίας με δράσεις που θα αναπτυχθούν την επόμενη διετία ύψους 2,5 εκ. ευρώ και θα αφορούν παρεμβάσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ορεινών οικισμών του Δήμου.
Παράλληλα, κάθε παρέμβασή μας σε αναπτυξιακό επίπεδο, προσμετρά την τουριστική διάσταση που θέλουμε να έχει η περιοχή, γεγονός που τα επόμενα χρόνια θα φανεί στο σύνολο των υποδομών που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται. Επίσης στο κομμάτι των υποδομών σημαντική είναι η δημιουργία τουριστικού λιμένα και μαρίνας που προωθούμε για την περιοχή της Ιεράπετρας.
Ερ.  Ποιοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ιεράπετρας;
Απ.  Τα Γουρνιά -με άγνωστη την αρχαία ονομασία- είναι το χαρακτηριστικότερο ανασκαμμένο παράδειγμα ενός μεσαίου μεγέθους οικισμού της εποχής της μινωικής ακμής (Υστερομινωική Ι περίοδος: 1550-1450 π.Χ. και διατηρείται καλά, γι΄ αυτό τον ονόμασαν «Πομπηία της μινωικής Κρήτης». Είναι κτισμένος σε χαμηλό λόφο, πολύ κοντά στη θάλασσα, στον Ισθμό της Ιεράπετρας.
O οικισμός της Βασιλικής, ένας από τους πρώτους μινωικούς οικισμούς με πολεοδομική οργάνωση, καταλαμβάνει τις πλαγιές και την κορυφή χαμηλού λόφου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλική, πολύ κοντά στον μινωικό οικισμό των Γουρνιών. Ξεκινά την ύπαρξή του στην Πρωτομινωική ΙΙ εποχή (2600-2300 π.Χ.) και οφείλει την ακμή του όχι μόνο στη σημαντική του θέση, απ΄ όπου γίνεται η διέλευση του Ισθμού της Ιεράπετρας, αλλά και στην εύφορη πεδιάδα της περιοχής.
Ακόμη το Μουσείο δημιουργήθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα κάτω μάλιστα υπό τουρκική κατοχή. Άλλαζε συχνά αναγκαστικά στέγη. Σήμερα στεγάζεται στην Εμπορική Οθωμανική Σχολή, το κτίριο της οποίας έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ιστορικά Στοιχεία της Πόλης
Το Φρούριο που κτίστηκε από τους Ενετούς, ο γνωστός «Καλές» των Ιεραπετριτών έχει ανεγερθεί πάνω στον πιο νότιο μώλο του αρχαίου λιμανιού προς την πλευρά της «Σαρακήνας» και είναι από τα μνημεία εκείνα του παρελθόντος, που η γερή του κατασκευή σε συνάρτηση με τη χρησιμότητά του, μέχρι τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα το έκαναν να διατηρηθεί μέχρι σήμερα, για να θυμίζει δύσκολες για το Έθνος μας εποχές, αλλά και να προβληματίζει και να διδάσκει τους νεώτερους για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος.
Η επόμενη αναφορά στο φρούριο είναι τον 16ο αιώνα και ο Sammicheli επιβλέπει την επισκευή του ύστερα από το φοβερό σεισμό του 1508 και τις τουρκικές επιδρομές. Φαίνεται, όμως, ότι οι ζημιές ήταν πολύ σοβαρές και δεν έγιναν οι επιδιορθώσεις που χρειάζονταν.
Το 1647, που η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων, το Φρούριο, παρά τις ταλαιπωρίες του από τον πόλεμο, διατηρήθηκε για τους αμυντικούς σκοπούς των κατακτητών και παρά το ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις κρατήθηκαν και αρκετά ενετικά στοιχεία.
Η σημερινή του ονομασία «Καλές» ασφαλώς είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης «κουλές», που σημαίνει πύργος.
Στην πλατεία Κανουπάκη, (όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο), υπάρχει ένα στενόμακρο κτίριο, γνωστό σαν Οθωμανική Σχολή ή Μεχτέπι. Χτίστηκε το 1899, μετά την απελευθέρωση, για τα Τουρκόπουλα. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας, με ευρήματα από την περιοχή, που δεν μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Βιογραφικό
Ο Δήμαρχος της Ιεράπετρας γεννήθηκε το 1950 στον Άγιο Νικόλαο του Νομού Λασιθίου.
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1975.
Το 1998 έχοντας διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα και γνώση των αναπτυξιακών προβλημάτων του νομού και ιδιαίτερα της υστέρησης σε έργα υποδομής, ασχολήθηκε ενεργά με την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου Λασιθίου, αναλαμβάνοντας, από την έναρξη της θητείας του την ευθύνη υλοποίησης των Τεχνικών Έργων στο Νομό ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών και Τεχνικών Έργων.
Στις εκλογές του 2002 επανεκλέχτηκε δεύτερος στη σειρά προτίμησης Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντινομάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών και Πρόεδρος της αντίστοιχης Νομαρχιακής Επιτροπής.
Στις εκλογές του 2006 εκλέχτηκε για τρίτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος, ερχόμενος πρώτος στη σειρά προτίμησης των Λασιθιωτών και ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, από τη θέση του Αντινομάρχη.
Μετά τον θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη, το 2008, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της παράταξης, «Λασίθι – Κοινωνία Πολιτών», τον εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία, Νομάρχη Λασιθίου. Καθήκοντα τα οποία άσκησε μέχρι τη λήξη του θεσμού στις 31/12/2010.

Επιστροφή στο 17ο τεύχος Ην-Ων