Θεραπευτικά οικολογικά βότανα

«Η καλλιέργεια των βοτάνων που πουλάμε στο εμπόριο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό είναι οικολογική» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Βαγγέλης Παπασίφης ιδιοκτήτης της αγροτικής εταιρίας.
Ερ. Ποιά είναι η αξία των βοτάνων;
Απ. Η αξία των βοτάνων είναι στην ποιότητα, όπου συμβάλλει σημαντικά η τοποθεσία. Στην Ανώπολη των Σφακίων έχουμε πολύ ήλιο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο άρωμα. Βέβαια η συγκομιδή είναι μικρότερη σε σχέση με την Βόρειο Ελλάδα αλλά ξεχωρίζουμε από την ποιότητα. Έτσι η τιμή των κρητικών βοτάνων είναι υψηλότερη γιατί η καλλιέργεια είναι οικολογική.
Ερ. Τι βότανα καλλιεργείται;
Απ. Τα βότανα που καλλιεργούμαι είναι: Μαλοτίρα, δίκταμο, ματζουράνα, ρίγανη και φασκομηλιά, για το εμπόριο. Όμως ξεχωριστά έχουμε καλλιέργειες για τον τουρίστα που θα επισκεφθεί την περιοχή μας και είναι ο ύσωπος, τον αλάβανο που βγαίνει το μήρο, το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
Ερ. Η εταιρια σας πραγματοποιεί εξαγωγές στο εξωτερικό;
Απ. Εξάγουμε στην Αυστρία και στην Γερμανία.
Ερ. Τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα βότανα που παράγεται;
Απ. Η μαλοτήρα χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού. Ειδικά η χρησιμοποίηση του με μέλι, ως ζεστό αφέψημα είναι ιδανικό γιατρικό για τον πονόλαιμο. Επίσης δρα ως αντιφλεγμονώδες και δρα εναντίον της οστεοπόρωσης και του καρκίνου.
Το δικταμο είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.
Η ματζουράνα στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων.
Η ρίγανη έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη.
Συγκεκριμένα είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.
Η φασκομηλιά χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εσωτερικά ως ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα φυματικών και νευρασθενών).Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
Ο ύσωπος χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, αντιμυκητιασικό, αντισηπτικό, αντιβιοτικό, τονωτικό, στυπτικό, στομαχικό καθώς επίσης διαλύει τα αέρια του στομάχου.
Από το αλάβανο βγαίνει το μήρο.
Επίσης από το δενδρολίβανο καίγοντας το ξύλο του παίρνει  μορφή καρβουνόσκονης όπου ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια των δοντιών.
Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα).
Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια.
Κάνοντας φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια.
Το θυμάρι σε ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.
Ερ. Ποιά η ιστορία της εταιρίας;
Απ. Περίπου έξη χρόνια έχει ξεκινήσει η αγροτική παραγωγή. Ξεκινήσαμε στην αρχή με βότανα, περισσότερων ποικιλιών αλλά καταλήξαμε σε όσα έχουν περισσότερη ζήτηση. Δεν χρησιμοποιούμε ούτε χημικά ούτε μηχανήματα.
Παράλληλα έχουμε μία μικρή μονάδα οικοτεχνίας και παράγουμε τσικουδιά, κρασί, ελαιόλαδο αρωματισμένα με βότανα και αυτά πωλούνται στους τουρίστες.
Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Παπασίφης, ιδιοκτήτης της αγροτικής εταιρίας είναι 38 χρονών και  ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφακίων όπου έχει 400 μέλη.

Πηγή 27ο Τεύχος Ην-Ων

Written by