ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΜΑΡΙΑΣ & ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
«ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»
Ελαιόλαδο
40 ανθοί κολοκυθιάς
1/2 κιλό ρύζι
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο
(από ένα ματσάκι)
Οι κολοκυθοανθοί πρέπει να είναι ανοικτοί, γι αυτό τους μαζεύουμε το πρωί.
Τους πλένουμε και στην συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση: ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον μάραθο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι και το ανακατεύουμε. Αν θέλουμε αφαιρούμε το μισό ρύζι και στη θέση του χρησιμοποιούμε κιμά.
Με τη γέμιση που φτιάξαμε, γεμίζουμε τους ανθούς και τους στρώνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε και ένα πιάτο από πάνω τους για να ανοίξουν στο ψήσιμο και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το νερό τους κουνώντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα.