Νέες καινοτόμες συνεργασίες

«Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά επενδύει διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά σε νέους επιστήμονες δίνοντας της ευκαιρία εμπλοκής στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, πρόσφατα εγκρίθηκε ερευνητικό έργο με συμμετοχή της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ και ερευνητικών φορέων όπως NASA, Fermi Labs, Stanford, Πανεπιστημίων από το Μιλάνο, την Πίζα, την Ρώμη, την Στοκχόλμη κα με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών» ανέφερε σε συνέντευξη στο «Ην-ΩΝ» ο Χρήστος Γιορδαμλής  Διευθύνων Σύμβουλος της Πρίσμα Ηλεκτρονικά.
Ερ. Ποιά προϊόντα αφορούν την εμπορική ναυτιλία;
Απ. Η τεχνολογία της Πρίσμα Ηλεκτρονικά διαμέσου της ολοκληρωμένης λύσης LAROS μας επιτρέπει να συνδεθούμε σε ελάχιστο χρόνο με τους υφιστάμενους αισθητήρες, όργανα μέτρησης και αυτοματισμούς ενός πλοίου με στόχο την άντληση δεδομένων που επιτρέπουν την διοίκηση μιας ναυτιλιακής να επιτύχει επαύξηση της απόδοσης, την αποδοτικότερη λειτουργία του πλοίου, την μείωση της κατανάλωσης και του περιβαλλοντολογικού ίχνους του πλοίου, την αποδεδειγμένη συμμόρφωση του με τους κανονισμούς και αυξημένη ασφάλεια. Η εύκολη εγκατάσταση του και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιφέρει η αξιοποίηση του έχουν οδηγήσει σήμερα άνω των 250 πλοίων να επιλέξουν το LAROS ως το σύστημα που τους επιτρέπει να μειώσουν το ημερήσιο κόστος λειτουργίας και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Η εταιρεία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για την εξάπλωση της στο εξωτερικό και περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών της και ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με ναυτιλιακές εταιρείες στην Ευρώπη.
Ερ. Ποια τα σχέδια της εταιρείας και ποιες οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Σε ποιούς άλλους τομείς απευθύνονται τα προϊόντα της εταιρίας;
Απ. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά σήμερα υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1.500.000 ευρώ που θα της επιτρέψει να προσθέσει νέα ρομποτικά ακρίβειας, ένα υπερσύγχρονο Clean Room κατηγορίας 7, thermal vaccum chamber και εξοπλισμού ελέγχου που θα της επιτρέψουν την περαιτέρω εξέλιξη και την εμπλοκή της σε έργα υψηλής τεχνολογίας.
Παράλληλα επενδύει διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά σε νέους επιστήμονες δίνοντας της ευκαιρία εμπλοκής στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, πρόσφατα εγκρίθηκε ερευνητικό έργο με συμμετοχή της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ και ερευνητικών φορέων όπως NASA, Fermi Labs, Stanford, Πανεπιστημίων από το Μιλάνο, την Πίζα, την Ρώμη, την Στοκχόλμη κα με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί πολλούς Μηχανικούς, Προγραμματιστές και Αναλυτές Δεδομένων επενδύοντας διαρκώς στην εκπαίδευση αυτών. Στόχος η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στην σχεδίαση – κατασκευή – έλεγχο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της εταιρείας σε θέματα διαχείρισης γνώσης και τεχνητής ευφυΐας που οδηγεί στην λήψη καλύτερων αποφάσεων και πρόσκτησης νέων εμπειριών.
Ερ. Γιατί η εταιρία θα συμμετέχει στο νέο υπερταμείο;
Απ. Η Εξέλιξη και η επέκταση μιας εταιρείας απαιτεί σημαντικά κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα είναι μόνες τους απέναντι σε διεθνές παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον αποκλεισμένες από τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και τις απομυζά αλλά και χωρίς Πολιτεία που να δρα ως αρωγός αυτών. Ευελπιστούμε ότι το Υπερταμείο θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της εταιρείας με ανταγωνιστικά επιτόκια ώστε η τεχνολογική πρωτοπορία να μετατραπεί και σε απόκτηση σημαντικού μεριδίου στην παγκόσμια αγορά.
1) Ιστορικό της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ.
Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1991 στην Αλεξανδρούπολη από τους αδελφούς Γιώργο, Ηλία και Χρήστο Γιορδαμλή με κύριο στόχο να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στην Βιομηχανία, τις ΜΜΕ της περιοχής και το Δημόσιο. Η εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέκτησε τις περισσότερες Βιομηχανίες της περιοχής και Οργανισμούς όπως Νοσοκομεία, Δήμοι, Στρατός κλπ.
Το 1997 η εταιρεία προχώρησε στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου που της επέτρεψε να δημιουργήσει την πρώτη υψηλής ακρίβειας γραμμή συναρμολόγησης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στην Ελλάδα στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με πελάτες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις αλλά και ως ειδικός υποκατασκευαστής ηλεκτρονικών σε αμυντικό εξοπλισμό.
Το 2002 η εταιρεία δημιούργησε τμήμα σχεδίασης και ανάπτυξης νέων προϊόντων σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της περιοχής ενώ το 2006 προχώρησε στην λειτουργία υποκαταστήματος στην Αθήνα με κύρια έμφαση στην τεχνολογική υποστήριξη των πελατών της.
Αξιοποιώντας Ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ επένδυσε στην ανάπτυξη τεχνολογιών με έμφαση στην διαχείριση γνώσης από Αισθητήρες και Ανθρώπους.
Προϊόντα βασισμένα στην τεχνολογία αυτή είναι το XENAGOS και το LAROS.
Το XENAGOS ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης γνώσης πολιτιστικού περιεχόμενου βασισμένου σε οντολογίες και διαμοίρασης αυτού με επισκεπτο-κεντρικό τρόπο. Το XENAGOS μετρά δεκάδες εγκαταστάσεις σε Μουσεία και πόλεις και πρόσφατα έχει βραβευθεί η τρισδιάστατη απεικόνιση της Πόλης του Ηρακλείου κατά το 14ο αιώνα.
Το LAROS, μία πλατφόρμα IoT (Internet of Things) και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics)  που λειτουργεί σήμερα σε εκατοντάδες πλοία και αποτελεί αιχμή της τεχνολογίας σε μία κάθετη αγορά που τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται.
Παράλληλα η τεχνολογική αριστεία της επέτρεψε να αναλάβει μέσα από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό την κατασκευή 5500 επίχρυσων υβριδικών κυκλωμάτων επεξεργασίας σημάτων για το CERN και το πείραμα CMS για την απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά για την συνεισφορά της στην βελτίωση και την άριστη παραγωγή τιμήθηκε με χρυσό βραβείο Βιομηχανικής Συνεργασίας από το CERN το 2009 και ως σήμερα συνεργάζεται αφενός για την παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αλλά κυρίως στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επαύξηση της καινοτομίας των προϊόντων της.
Το 2014 η Πρίσμα Ηλεκτρονικά σε συνεργασία με δύο Ελληνικές επιχειρήσεις ανέλαβαν την δημιουργία ενός ολοκληρωμένο υποσυστήματος σχετικού με το electric propulsion μικρών δορυφόρων ενώ το 2015 ξεκίνησε συνεργασία με την Airbus για την παραγωγή ειδικών ηλεκτρονικών και EMC tests για τον δορυφόρο Solar Orbiter που έχει στόχο να προσεγγίσει και να αναλύσει τον Ήλιο.
Η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στην δικτύωση και την συνεργασία Ελληνικών εταιρειών διαμέσου του cluster Corallia αλλά και της Ένωσης Ελλήνων κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού HEMEXPO.

Βιογραφικό
Ο Χρήστος Γιορδαμλής, είναι γεννημένος το 1966 στην Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα).
Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το 1989 και σπουδές Management και Marketing.
Ο κ. Γιορδαμλής είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ (www.prisma.gr) από το 1996.
Επίσης είναι:
– Μέλος του Δ.Σ. εταιρειών με έμφαση σε νέες τεχνολογίες.
– Πρόεδρος του Σύνδεσμου Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου.
– Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.
– Γ’ Αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Από το 1991 που πρωτοξεκίνησε ή λειτουργία της Πρίσμα Ηλεκτρονικά έχει υλοποιήσει εκατοντάδες έργα που αφορούν:
• Έργα Πληροφορικής σε Βιομηχανίες και Επιχειρήσεις της Θράκης
• Έργα Πληροφορικής στον Δημόσιο Τομέα της Θράκης (Δήμοι, Νοσοκομεία, ΔΠΘ, ΤΕΙ Καβάλας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση)
• Σχεδιασμός και υλοποίηση MAN, WAN, Fiber, Wi-Fi, καθώς και δίκτυα Ethernet σε επιχειρήσεις και οργανισμούς της περιοχής
• Ανάπτυξη Λογισμικού και εφαρμογή συστημάτων ERP-CRM, MRP, e-bussiness
• Ανάλυση Κόστους – λογιστικά συστήματα – Οικονομικός Προγραμματισμός
• Συστήματα Διαχείρισης Προσωπικού
• Κατασκευή ιστοσελίδων, Internet Applications, Mobile Applications
• Σχεδίαση Ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και παραγωγή αυτών
• Διαδικασίες Ελέγχου Ποιότητας Συστημάτων
• Παραγωγή ηλεκτρονικών υποσυστημάτων για Leopard 2, Mirage 2000-5, και άλλα έργα συντήρησης του Ελληνικού Στρατού
• Η Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Πρίσμα Ηλεκτρονικά
• Η διαχείριση και υλοποίηση Επενδυτικών σχεδίων Ανάπτυξη συστήματος Διαχείρισης Γνώσης πολιτιστικού περιεχόμενου
• Συστήματα παρακολούθησης αποδοτικής λειτουργίας για βαριά βιομηχανικά περιβάλλοντα και την Ναυτιλία
• Διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων όπως, παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών συστημάτων, ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, βιομηχανικοί αυτοματισμοί και συστήματα παρακολούθησης σωστής λειτουργίας με χρήση διάγνωσης και πρόγνωσης, εικονικά συστήματα πλοήγησης με χρήση RFID, υπολογιστών χειρός και δίκτυα Wi-Fi.

Πηγή 26ο Τεύχος Ην-Ων

Written by