Οικονομική βοήθεια ΑΧΕΠΑ

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότερα από $ 300.000 έχουν μοιραστεί υπό μορφή δεμάτων ξηράς τροφής σε άπορες οικογένειες σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερα από $ 10.000.000 ιατρικά αναλώσιμα έχουν διανεμηθεί στα νοσοκομεία της χώρας. Όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο κυβερνήτης της Περιφέρειας των ΑΧΕΠΑ Γιώργος Πλομακάκης.
Ερ. Ποιός είναι ο ρόλος των ΑΧΕΠΑ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει η Ελλάδα;
Απ. Η ΑΧΕΠΑ διαχρονικά βοηθάει τη πατρίδα με κάθε τρόπο. Από το 2011 μέχρι σήμερα, πάνω από 10 κοντέινερ ιατρικά αναλώσιμα, συνολικής αξίας πάνω από $ 10.000.000 έχουν παραδοθεί σε όλες τις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότερα από $ 300.000 έχουν δοθεί στη οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της εκκλησίας της Ελλάδας και μέσω αυτής έχουν μοιραστεί υπό μορφή δεμάτων ξηράς τροφής σε άπορες οικογένειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Συγχρόνως, με παρεμβάσεις στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, προσπαθεί να επηρεάσει υπέρ των Εθνικών μας θεμάτων.  Παράλληλα, τα 31 τμήματα της Ελληνικής Περιφέρειας, λειτουργούν ως ανταποκριτές της κεντρικής οργάνωσης και αναπτύσσουν στις τοπικές κοινωνίες, σημαντική φιλανθρωπική, κοινωνική, εκπαιδευτική και εθελοντική δράση.
Ερ. Ποιοί είναι οι νέοι στόχοι των ΑΧΕΠΑ;
Απ. Πριν λίγες ημέρες, στις 8 και 9 Μαΐου 2015, έγινε στη Κομοτηνή το ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Περιφέρειας της ΑΧΕΠΑ. Το Συνέδριο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία αφού είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή που υπήρξε ποτέ. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Υπάτου Συμβουλίου από την Αμερική. Έγινε ο ετήσιος απολογισμός των τμημάτων και της Περιφέρειας και δόθηκαν οι κατευθύνσεις για τη νέα περίοδο που ξεκινάει 1 Ιουλίου. Πέρα των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τις αρχές της ΑΧΕΠΑ, στους άμεσους στόχους μας είναι η ανάπτυξη του AHEPA HELLAS Housing, δηλαδή η δημιουργία ενός -κατ’ αρχήν- ομογενειακού χωριού, όπου θα μπορούν ομογενείς μας που λείπουν πολλά από τη πατρίδα, να περνούν ένα διάστημα του χρόνου.
Ερ. Ποιά είναι η ιστορικό διαδρομή των ΑΧΕΠΑ;
Απ. Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στην Ατλάντα, στις 26 Ιουλίου 1922 από 8 ομογενείς, λόγω της έξαρσης των προκαταλήψεων και του ρατσισμού, που εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας. Επιπλέον, βοήθησε τους Έλληνες μετανάστες να αφομοιωθούν στην τοπική κοινωνία. Σήμερα η ΑΧΕΠΑ είναι η πολυπληθέστερη και αρχαιότερη οργάνωση προώθησης και διατήρησης της ελληνικής κληρονομιάς με έδρα την Αμερική. Αντιπροσωπεύει τα ιδεώδη της Αρχαίας Ελλάδας, στα οποία συγκαταλέγονται η φιλανθρωπία, η παιδεία, η αγωγή του πολίτη, καθώς και η οικογενειακή και προσωπική διάκριση στα πλαίσια της κοινότητας. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε η προσφορά της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα είναι συνεχής διαχρονική. Από το 1922 – 1924 που δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης ορφανών της Μικρασιατικής καταστροφής μέχρι σήμερα, δεκάδες προγράμματα υλικής και ηθικής βοήθειας έχουν υλοποιηθεί όπως: Στο μεγάλο σεισμό το 1928 στη Κόρινθο έφθασαν φάρμακα και ρουχισμός, το 1934 ιδρύεται η Γεωργική Σχολή Κορίνθου, το 1941 δημιουργείται Παναμερικανικό δίκτυο για βοήθεια στη κατεχόμενη Πατρίδα και έρχονται φάρμακα, ρούχα και τρόφιμα συνολικής αξίας $ 4.000.000, το 1945 εκπονείται πρόγραμμα ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από το πόλεμο Ελλάδας, το 1947 έρχεται το δόγμα Τρούμαν (Ο Harry Truman ήταν φιλέλληνας και μέλος της ΑΧΕΠΑ). Η συνολική βοήθεια τη περίοδο 1941 – 1948 ανήλθε σε $ 12.000.000. Το 1948 δημιουργείται το πρώτο κέντρο Υγείας στη Χρυσούπολη της Καβάλας, ενώ ακολουθούν 141 ακόμα σε όλη την Ελλάδα. Το 1951 ξεκινούν να κατασκευάζονται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και η πτέρυγα ΑΧΕΠΑ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας ενώ το 1953 με τη συνδρομή και των Κρητών της Αμερικής δημιουργείται το Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1955 αποστέλλονται ρούχα, φάρμακα και τρόφιμα για τους σεισμόπληκτους στο Βόλο ενώ την ίδια χρονιά κατασκευάζεται το μνημείο των Θερμοπυλών. Το 1960 δωρίθηκαν σε βιβλιοθήκες Αμερικάνικων σχολείων, κολεγίων και Πανεπιστημίων πάνω από 1000 σειρές βιβλίων Ελλήνων κλασικών συγγραφέων. Το 1963, με παναμερικανικό έρανο ενισχύεται η έρευνα του  γνωστού  γιατρού – ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου. Και πολλά ακόμα. Από το 1928 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο δίδονται υποτροφίες σε παιδιά ομογενών για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Πλομακάκης που επανεκλέχθηκε κυβερνήτης της Περιφέρειας Ελλάδος της ΑΧΕΠΑ, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1961, όπου και κατοικεί σήμερα. Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάστηκε στη ΔΕΗ από το 1986 και από το 2011 στη ΔΕΔΔΗΕ, (τη θυγατρική της ΔΕΗ που μεταβιβάστηκαν οι λειτουργίες του δικτύου) ως Τομεάρχης Δικτύου της Περιοχής Χανίων. Έχει εργαστεί επί 19 χρόνια ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Κρήτης. Είναι πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος Χανίων της Επιστημονικής Ένωσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και αντιπρόεδρος του οικοδομικού συνεταιρισμού Χανίων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από το ΕΚΕΠΙΣ, τον ΟΑΕΔ και τη ΔΕΗ. Συνεργάζεται με διάφορα ΚΕΚ σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων και διδάσκει στις σχολές της ΔΕΗ. Είναι πιστοποιημένος στη μελέτη και εφαρμογή έξυπνων συστημάτων μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ΚΝΧ. Είναι πραγματογνώμονας της εισαγγελίας και του πρωτοδικείου Χανίων. Μέλος και κριτής εργασιών της διεθνούς Ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών μηχανικών (ΙΕΕΕ). Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια.
Μέλος της ΑΧΕΠΑ από το 2004. Έχει διατελέσει πρόεδρος στο τμήμα Χανίων. Έχει υπηρετήσει τη Περιφέρεια Ελλάδας από διάφορες θέσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα. Το 2014 εκλέχθηκε κυβερνήτης της Περιφέρειας (θητεία από 1 Ιουλίου 2014 μέχρι 30 Ιουνίου 2015) και πριν λίγες ημέρες στο Συνέδριο επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά για τη περίοδο 1 Ιουλίου 2015 μέχρι 30 Ιουνίου 2016.

Πηγή 24ο τεύχος Ην-Ων

Written by