Επέκταση εξαγωγών σταφίδας σε Αυστραλία-Καναδά

23ο τεύχος Ην-Ων

«Σε Αυστραλία και Καναδά σχεδιάζονται να αναπτυχθούν οι εξαγωγές της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ)» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης.
Ερ. Σε ποιες χώρες πραγματοποιούνται εξαγωγές, πόση είναι η ποσότητα που εξάγεται;
Απ. Η Εμπορική πολιτική της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) ανέκαθεν έδινε και δίνει μεγάλη έμφαση στις εξαγωγές. Γι αυτό το 80% των ποσοτήτων Σουλτανίνας σταφίδας που μεταποιεί και εμπορεύεται προορίζεται για τις αγορές του εξωτερικού κυρίως της Ευρώπης (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο). Τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο εξάγονται στις παραπάνω αγορές 1.000 έως 1.200 τόνοι Σουλτανίνας σταφίδας ετησίως. Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια η ΚΣΟΣ βασιζόμενη στο μεγάλο και ισχυρό πελατολόγιο της προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της για να ανακτήσει σταδιακά τις αγορές εκτός Ευρώπης Αυστραλία και Καναδά.
Ερ. Που γίνονται πωλήσεις στην εσωτερική αγορά και σε τι ποσότητα;
Απ. Η ΚΣΟΣ αν και εστιάζεται περισσότερο στις εξαγωγές, εμπορεύεται περί τους 200 τόνους Σουλτανίνας ετησίως στην Εσωτερική Αγορά. Στόχος είναι η ποσότητα αυτή να αυξάνεται σταδιακά μαζί με την αύξηση των εξαγωγών. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι έχει γίνει προσεκτική επιλογή συνεργατών επιχειρηματιών από τον χώρο των σούπερ-μάρκετ και του εμπορίου ξηρών καρπών, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται οι πωλήσεις των 200 τόνων.
Ερ. Ποιό είναι το ιστορικό της Ένωσης αλλά και ως ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν της Κρήτης τι θέση καταλαμβάνει σήμερα παγκόσμια;
Απ. Η ΚΣΟΣ είναι η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση  των Σουλτανοπαραγωγών της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1940 και έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο το οποίο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για ασφαλή και υγιεινή επεξεργασία τροφίμων με διαδικασίες πιστοποίησης. Επίσης διαθέτει ένα μοντέρνο συσκευαστήριο επιτραπέζιων σταφυλιών εφοδιασμένο με σύγχρονο εξοπλισμό. Ακόμη έχει μια ευέλικτη ομάδα με επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία.
Η αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη αποτελεί μία παράδοση που υπάρχει από την εποχή της προϊστορικής εποχής μέχρι και σήμερα. Τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά ο λεπτός φλοιός και το ξεχωριστό άρωμα, θεωρούνται απαράμιλλα στο φυσικό αυτό προϊόν.
Το σύνολο της παραγωγής της σουλτανίνας αποθηκεύεται και διακινείται σε μικρό πλαστικό κιβώτιο ειδικά κατασκευασμένα. Τα πλαστικά αυτά κιβώτια χωρητικότητας 35 κιλών, είναι κατάλληλα για τρόφιμα και διασφαλίζουν μια υγιεινή  και ασφαλή αποθήκευση.
Η διαδικασία παραγωγή περιλμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης του καρπού με μεγάλες ποσότητες του νερού, ξήρανση σε υψηλές θερμοκρασίες κι συνεχή καθαρισμό και διαλογή. Η υψηλή φροντίδα του προσωπικού για την μέγιστη καθαριότητα του προϊόντος, ενισχύεται μηχανικά με μαγνήτες, ελεγκτές μετάλλων και τελικά Laser Scanner.
Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες.
Η παρασκευή σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3, Β6 κ.α.) και οι άλλες ουσίες που περιέχονται στη σταφίδα αποτελούν ένα ακόμη μυστικό υγείας   ενώ παρασκευάζονται εξαιρετικά γλυκίσματα, όπως είναι τα σταφιδωτά και τα πατούδα.
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Ξυλούρης είναι πρόεδρος από το 2012 στην ΚΣΟΣ, στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντιπρόεδρος της ΕΝΣΑ (Νέων Αγροτών Ελλάδος) και από το 2003 πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΚΟΦΙΝΑ.

Πηγή 23ο τεύχος Ην-Ων

Written by