Ανάπτυξη νέων τουριστικών αγορών

«Εκτός τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους η ανάπτυξη νέων προορισμών πρέπει τα επόμενα χρόνια να θεωρείται δεδομένη από Χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία και πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας με ανάλογες κινήσεις» υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου στο «Ην-Ων» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.
Ερ. Ποιός ο ρόλος των Διευθυντών Ξενοδοχείων στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας;
Απ. Εμείς, οι διευθυντές ξενοδοχείων, συνειδητοί επαγγελματίες του τουρισμού, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς του τουρισμού ώστε να προχωράμε σε όλες τις κατάλληλες και απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το κύρος, το προφίλ και την τουριστική εικόνα της χώρας μας στις τουριστικές αγορές.
Προσπαθούμε να προβάλλουμε την εικόνα της Ελλάδας μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής δυναμικής χώρας που είναι έτοιμη να προσφέρει τις πιο υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.
Κινούμενοι στην κατεύθυνση αυτή συμμετέχουμε σαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Τουριστικές Επιτροπές Δήμων και Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα, και καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού στην χώρα μας.
Ερ. Ποια θα είναι η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2014;
Απ. Τα πρώτα στοιχεία τα οποία πήραμε από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2013 από την Βρετανική αγορά. Εάν η πορεία της Βρετανικής αγοράς εμφανισθεί και στις άλλες χώρες, όπου ακόμη δεν ξεκίνησαν ουσιαστικά οι προκρατήσεις, προδιαγράφεται ως εφικτή η επίτευξη του στόχου για το 2014 των 18 εκατ. Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα μας να συνεχίσει να εκπέμπει εικόνα σταθερότητας, αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην υλοποίηση των βασικών της στόχων.
Ερ. Υπάρχουν προτάσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων για την άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα;
Απ. Η τουριστική ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη ελπίδα της χώρας για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο τουρισμός έχει συμμετοχή με 16,5% περίπου στο ΑΕΠ και απασχολεί το 18,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας δηλαδή 758.000 περίπου ενώ το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καλύπτεται από τον τουρισμό.
Ο Τουρισμός βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη όλης της χώρας και υποστηρίζεται από πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται κατά συνέπεια εθνικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη και η Ομοσπονδία μας έχει ήδη προτείνει περεταίρω μέτρα όπως:
• Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου
Έχουμε έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου το οποίο και έχουμε καταθέσει στην υπουργό τουρισμού.
• Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν βασισμένο στην ποιότητα.
Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η επανατοποθέτηση μας στη διεθνή και εγχώρια τουριστική αγορά με μια πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη τουριστική προσφορά που θα απευθύνεται σε πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς και πιο εύπορους τουρίστες με στόχο την σταδιακή  αποδέσμευση από το μοντέλο του μαζικού, χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού που ισχύει σήμερα.
Βασική προϋπόθεση όμως είναι: Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών (αεροδρόμια, δρόμοι, κλπ), η ύπαρξη ποιοτικών ξενοδοχειακών μονάδων και η αναβάθμιση της τουριστικής παιδείας.
• Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Εκτός από το επιτυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «ήλιος και θάλασσα», να επιδιωχθεί ανάπτυξη και στο ποιοτικό εναλλακτικό τουρισμό, στο πολιτισμό, στην ελληνική γαστρονομία, στον αθλητισμό, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φύσης κάθε περιοχής, τους χειμερινούς προορισμούς, για τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο. Επίσης ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών υψηλού τουρισμού (συνεδριακός, ιατρικός, κλπ).
• Τουριστική Εκπαίδευση
Δημιουργία Σχολής Ανωτάτου Επιπέδου με αντικείμενο τις εξειδικευμένες σπουδές για τον Τουρισμό και εξειδικευμένα διαπανεπιστημιακά προγράμματα (στρατηγική ανάπτυξης, οικονομικά, marketing, γλώσσες, θέματα που διαπερνούν και άλλες επιστήμες όπως αρχιτεκτονική για τις τουριστικές μονάδες, διακόσμηση, πολιτισμός κλπ). Η λειτουργία της μπορεί να προσελκύσει ξένους για να διδαχθούν σε μία χώρα με τεράστια εμπειρία.
Επίσης αναγκαία είναι η δημιουργία τμημάτων σπουδών τουριστικών επαγγελμάτων και διοίκησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ακόμη σημαντική είναι η ενθάρρυνση της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, έλεγχος και πιστοποίηση τους ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές.
• Ανάπτυξη νέων αγορών
Εκτός τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους η ανάπτυξη νέων προορισμών πρέπει τα επόμενα χρόνια να θεωρείται δεδομένη Χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας με ανάλογες κινήσεις.
• Θαλάσσιος τουρισμός
Ανάπτυξη δικτύου με μαρίνες για την ενίσχυση του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, μόνιμο ελλιμενισμό και υποδομές επισκευαστικές προβλήτες για κρουαζιερόπλοια στα Λιμάνια. Ανάπτυξη Cruise Passenger Terminals.

Βιογραφικό
Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης γεννήθηκε στο Βάτο Ρεθύμνου 8 Φεβρουαρίου 1961 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου HERMES & CORAL
Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Από το 2012 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και μέλος Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Αγίου Νικολάου.
Πήρε το Πτυχίο Μεταλλειολογίας του Πολυτεχνείου Άαχεν στην Γερμανία.
Αμέσως μετά ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Dr Speiser στο Tegernsee της Γερμανίας.
Έχει επίσης εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο της Βόννης για θέματα Τουρισμού και Περιβάλλοντος.
Μιλάει άπταιστα την Γερμανική και Αγγλική γλώσσα.
Είναι διαπιστευμένος επιθεωρητής ISO από το 1995 και συμμετέχει  σε πολλά σεμινάρια σχετικά με τον τουρισμό και την ξενοδοχεία.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1986 στην εταιρεία Aldiana Management & Consulting με έδρα την πόλη Pfäffikon της Ελβετίας.
Από το 1986 εργάστηκε ως Assistant Food & Manager και από το 1988 σαν Food and Beverage Manager.
Στην εταιρεία αυτή έμεινε μέχρι το 1993 και εργάστηκε σε ξενοδοχεία της σε διάφορες χώρες όπως:
Αυστρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Σενεγάλη, Κανάριους Νήσους (Fuerteventura), Μεξικό.
Από το 1994 ζει και εργάζεται στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα το 1994 ήταν Food&BeverageManager στο ξενοδοχείο ALEXANDER BEACH στην Σταλίδα.
Το 1995 και 1996 Executive Food & Beverage Manager στα Maris Hotels.
Από το 1997 μέχρι και το 2011 Γενικός Διευθυντής στο 5* ξενοδοχείο ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ Hotel& Village Resort στο Σίσι Λασιθίου.
Από το 2012 μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής στα ξενοδοχεία IBERO STAR HERMES & CORAL της εταιρείας M Hotels στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Πηγη 21ο τεύχος Ην-Ων

Written by