«Η πύλη ΜΑΚΑΣΙ (πέρασμα τειχών Ηρακλείου) θα συνδέσει το λιμάνι με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Ελευθερίας το επόμενο διάστημα (αρχές του 2014) ενώ οι μελέτες για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης συμπεριλαμβανομένου των ενετικών νεωρίων μέσα από Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς είναι σε εξέλιξη Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας προχωράει και θα συνδυασθεί με την πεζοδρόμηση των ιστορικών οδών του κέντρου της πόλης Δικαιοσύνης- Καλοκαιρινού-1821 και θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
Ερ. Ποια είναι η εξέλιξη των νέων έργων του Δήμου Ηρακλείου;
Απ. Το «Πολιτιστικό Μονοπάτι» για το έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη θα χαραχθεί το 2014 στο νέο Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το νέο Κέντρο ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στην περιοχή των τειχών Μαρτινέγκο (απέναντι από τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη)και παράλληλα θα υπάρχει μόνιμη έκθεση από το έργο του συγγραφέα στις Πύλες των Τειχών στην παλιά πόλη.
Ακόμη σε κορυφαία θέση στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και του κτιρίου «Αχτάρικα» που θα στεγάσει την Δημοτική Βικελαία Βιβλιοθήκη και είναι στο στάδιο προμήθειας εξοπλισμού λειτουργία στις αρχές του 2014.
Στον τομέα των νέων τεχνολογιών ο Δήμος Ηρακλείου για τρίτη συνεχή χρονιά το 2014 (η πόλη Ηρακλείου) κατατάσσεται στη λίστα «The World’s Smart21 Communities» των 21 πιο έξυπνων πόλεων διεθνώς και μάλιστα είναι η μοναδική φέτος πόλη σε όλη την Ευρώπη.
Η λίστα συντάσσεται από το Intelligent Community Forum (ICF), ένα think tank που εδρεύει στην Νέα Υόρκη που μελετά την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Οι δείκτες αξιολόγησης είναι η ευρυζωνική συνδεσιμότητα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της εργασίας, η καινοτομία, η χρήση από τους πολίτες των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή τους ζωή και οι ενέργειες προβολής της πόλης έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Πέρα απ’ αυτούς τους δείκτες, φέτος το ICF επέλεξε ως βασικό θέμα αξιολόγησης την επίδραση του πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης του Ηρακλείου, την επιρροή της πολιτιστικής κληρονομίας στη σύγχρονη ζωή, το πώς επηρεάζει ο πολιτισμός τον τρόπο ζωής των πολιτών και πως ενισχύει τις «έξυπνες» πρωτοβουλίες μέσα στη πόλη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και είναι ο πρώτος Δήμος σε απορρόφηση σε όλη την Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης αποτυπώνεται σε τρείς (3) ενότητες στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ του Δήμου Ηρακλείου και περιλαμβάνει την εντός Τειχών Πόλη, την Εκτός Τειχών (περιφερειακό Ηράκλειο) την Αλικαρνασσό και την Αγροτική ενδοχώρα.
Στην εντός των Τειχών Πόλη παρά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουμε πετύχει την δημιουργία των απαραιτήτων υποδομών, έργων και παρεμβάσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προστατεύουν το περιβάλλον, αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, ενισχύουν την οικονομική αλλά και την πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για νέους δρόμους, βιολογικούς, καθαρισμούς, νέα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης στις αγροτικές περιοχές του δήμου.
Ο αστικός ιστός της παλιάς πόλης του Χάνδακα της ενετοκρατίας και των μετέπειτα ιστορικών περιόδων γίνεται το αντικείμενο ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του ΕΣΠΑ και άλλων πρωτοβουλιών με το διακριτό τίτλο «Ηράκλειο κάθε βήμα ένα ταξίδι στην ιστορία».
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με έργα και δράσεις, για την εντός Τειχών Πόλη και έχει ως Κεντρικό του στόχο την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου ως μιας πόλης με ταυτότητα, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, με προοπτικές και δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης. Μιας πόλης δυναμικής, ελκυστικής, που ξέρει και καταφέρνει να μετατρέπει με σχέδιο και όραμα τις αδυναμίες της σε ισχυρά της σημεία.
Με βάση τα νέα στοιχεία το 2013 ο Δήμος έχει αποκτήσει δημόσιους χώρους αξίας 3500 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να παραχωρήσει σε Κοινόχρηστους και Κοινωφελείς χώρους πλατείες-πάρκα-παιδικές χαρές-αθλητικούς χώρους- σχολεία-παιδικούς σταθμούς για να δοθούν στους πολίτες.
Ταυτόχρονα υλοποιούνται, οι προβλεπόμενες διανοίξεις, του Σχεδίου Πόλης και η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής. Ήδη έχουν αναβαθμιστεί μεγάλοι οδικοί αστικοί άξονες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και πάρα πολλές διανοίξεις νέων δρόμων.
Ερ. Θα αναβαθμισθούν οι υποβαθμισμένες περιοχές;
Απ. Ανάγκη είναι η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών με την δημιουργία νέου «Συλλογικού χώρου» για τους πολίτες σ’ αυτές τις περιοχές που θα προκύπτει από τη συνένωση οικοδομικών τετραγώνων και την αξιοποίηση όλων των επιμέρους στοιχείων εκείνων. Στο διαγωνισμό με την ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΟ Χ 4» θα γίνεται ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε «βεβαρυμμένες» περιβαλλοντικά γειτονιές και κατάθεση προτάσεων που θα αξιοποιούν όλα τα στοιχεία π.χ ενδιάμεσοι δρόμοι, ακάλυπτοι χώροι, υφιστάμενα κενά, κ.τ.λ., προσδίδοντας μια καινούργια «ταυτότητα» στο χώρο. Μια «ταυτότητα» πιο αισιόδοξη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Αλικαρνασσού (ΟΣΑΑ) με σημαντικές παρεμβάσεις όπως στο οδικό δίκτυο ενώ προωθείται η απομάκρυνση του Αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» και των Φυλακών και η σύνταξη σχεδίου «Master Plan» για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Με τον «Καλλικράτη» το Ηράκλειο απέκτησε σημαντική ενδοχώρα υψηλής παραγωγικότητας που έχει άμεση ανάγκη από συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Οι παρεμβάσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αγροτικού χώρου, τα οποία στοχεύουν στην εξασφάλιση των απαραίτητων για τις Τοπικές Κοινωνίες έργων υποδομών και δράσεων όπως την Αγροτική Οδοποιία, την άρδευση όλων των Καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αξιοποίηση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του νερού.
Επίσης έχει αναπτυχθεί ψηφιακή πλατφόρμα προώθησης που στοχεύει στην προβολή των κρητικών προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο μεταφέροντας τις πληροφορίες στον παγκόσμιο ιστό.
Ερ. Ποιό είναι το νέο πρόγραμμα για τη αξιοποίηση του Ιστορικού – θρησκευτικού τουρισμού στο Δήμο;
Απ. Η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου υλοποιεί το σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσεων που αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη του μεγαλύτερου και καλύτερα μέχρι σήμερα σωζόμενου μεσαιωνικού οχυρωματικού περιβόλου στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Αγίου Πέτρου εκτός του περιβάλλοντα χώρου ο οποίος τονίζει ιδιαίτερα την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης του Ηρακλείου. Ο περιβάλλοντας χώρος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί για τουριστική αξιοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό αποκαθίστανται στατικά και δίνονται σε λειτουργία οι μεσαιωνικές πύλες και στοές του Χάνδακα που ανοίγουν ξανά μέσα από νέες χρήσεις πολιτισμικού χαρακτήρα. Τέτοιες, είναι η πύλη ΜΑΚΑΣΙ που σήμερα λειτουργεί ως «μουσείο ιστορίας και μνήμης», η πύλη Βηθλεέμ που φιλοξενεί έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και η πύλη του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. Η Πύλη του ΙΗΣΟΥ, αφού αποκατασταθεί (έχει ενταχθεί μαζί με ένα σύνολο έργων στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ).
Ενδεικτικά αναφέρεται και η επαναλειτουργία της πύλης ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ που θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Ηρακλείου, να προσεγγίσουν την Παλιά Πόλη από το ενετικό λιμάνι μέσω της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας αυτής πύλης – στοάς του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου.
Όλες οι δράσεις συγκλίνουν σ’ ένα κοινό στόχο που αποβλέπει στην ανακάλυψη και αξιοποίηση κρυμμένων θησαυρών (τα ενετικά τείχη, με τις πύλες και τις χαμηλές πλατείες, τα καλντερίμια, τα μικρά ξέφωτα, τα ελκυστικά νεοκλασικά, τις εκκλησίες με τη μεγάλη θρησκευτική και αρχιτεκτονική παράδοση) με σεβασμό πάντα στην ιστορία, αλλά και στα σημερινά δεδομένα της περιοχής και τις τάσεις που αναπτύσσονται.
Σε όλα αυτά που υλοποιούμε σημαντικό ρόλο έχει και η τεχνολογία την οποία αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό, σε συνδυασμό μάλιστα με τα σχεδιαζόμενα έργα από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΗ, ΔΕΠΤΑΗ, Αθλητισμού, κ.τ.λ.), ο Δήμος, δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές που θα υποστηρίξουν την Νέα Στρατηγική που στοχεύει:
• Στην Ανάδειξη και Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
• Στην Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.
• Στην Συνδυασμένη Ανάπτυξη Οικονομικού, Κοινωνικού, Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού χαρακτήρα.
Ερ. Ποια είναι η ιστορία του Δήμου Ηρακλείου;
Απ. Ο Δήμος Ηρακλείου άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 1900 με την απελευθέρωση του νησιού μας από τους Τούρκους.
Το Ηράκλειο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, την πρωτεύουσα της περιφέρειας και το οικονομικό κέντρο του νησιού. Η πόλη αποτελεί, επίσης, το εμπορικό και επιστημονικό κέντρο του νησιού. Κατέχει στρατηγική γεωπολιτική θέση στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, συνδέοντας τρεις ηπείρους και πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010 περί «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» ο Δήμος Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο και ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό αποτελείται από τους δήμους α. Ηρακλείου β. Γοργολαΐνη γ. Τεμένους δ. Παλιανής και ε. Νέας Αλικαρνασσού.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Τύλισσο Ηρακλείου Κρήτης στις 6 Οκτωβρίου 1955.
Μέχρι την εκλογή του ως Βουλευτής εργαζόταν στη ΔΕΗ.
Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα
• Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου από το 1987 έως το 1994.
• Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ 1992 έως το 1993.
• Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.
• Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου 1990 έως το 1994.
• Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από 1993 έως 31/12/2002.
• Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης από το 2003 έως και σήμερα
• Πρόεδρος ΤΕΔΚ Κρήτης από το 2003 έως το 31/12/2010
• Μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ από το 2003 έως 2010
• Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης από το 2011
• Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ από το 2011
Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα
• Εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, 1996 και του 2000.
• Ως βουλευτής συμμετείχε στις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
• Μετά τις εκλογές του 2000 εξελέγη Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
• Συμμετείχε σε διάφορους Τομείς Εργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου
• Εισηγητής πολλών Νομοσχεδίων κυρίως στα θέματα Κοινωνικής Φροντίδας και Εργασίας
• Διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού σε θέματα Αθλητισμού