«Νέα στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης Κρήτης»

«Η βιώσιμη ανάπτυξή της Κρήτης είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νήσος ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων. Θέλουμε μέσα από τα προϊόντα μας να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κρητικής γεωργίας και διατροφής, που πρέπει να συνδέονται και να συμπληρώνουν και τους λοιπούς παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η βιοτεχνία» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή.
Επίσης ανέφερε «Ωστόσο η Κρητική Κουζίνα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα διατροφικό μοντέλο, αναγνωρισμένο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα. Το ελαιόλαδο, ως το κύριο συστατικό της κρητικής κουζίνας, τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ντόπιο κρέας μαζί με μία ποικιλία προϊόντων που παράγει η γενναιόδωρα προικισμένη από τη φύση κρητική γη, καταθέτουν μία ξεχωριστή διατροφική πρόταση με διαχρονική γευστική και θρεπτική αξία.
Πέρα της άμεσης και αποδεδειγμένης πλέον και επιστημονικά σχέσης της Κρητικής Διατροφής με την Υγεία , άξια αναφοράς είναι και η διασύνδεσή της με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό του τόπου μας. Μία διασύνδεση, που αποτελεί ίσως το ισχυρότερο «συγκριτικό πλεονέκτημα» του νησιού μας, που έχουμε στόχο να αναβαθμίσουμε και να προωθήσουμε στις διεθνείς αγορές.
Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει εστιάσει στην διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα.
Καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την  ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς. Μέσα βεβαίως από τη συνεργασία των τοπικών φορέων, των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, η συνδρομή των οποίων είναι απαραίτητη.
Είναι προφανές ότι η επιστροφή στην Κρητική Διατροφή αποτελεί μια ανάγκη αλλά και μια ευκαιρία για την Κρήτη και τους κατοίκους της. Όμως η στροφή αυτή δεν μπορεί να γίνει εύκολα από την μια μέρα στην άλλη. Η Περιφέρεια της  Κρήτης αγκαλιάζει και επενδύει στην Κρητική Διατροφή όχι μόνο για υγιείς ανθρώπους, αλλά και για μια υγιή τοπική οικονομία.
Ακόμη η Κρήτη διαθέτει άρτια επιστημονικά ιδρύματα με διεθνή μάλιστα παρουσία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο, ΑΤΕΙ) που οφείλει να αξιοποιήσει ως χώρους παραγωγής γνώσης και φορείς καινοτομίας. Η συνεργασία των επιστημονικών αυτών ιδρυμάτων με αντίστοιχα του εξωτερικού δίνει εξωστρέφεια και νέα δυναμική στην ανάπτυξη του νησιού. Τα επιστημονικά αυτά ιδρύματα έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να τεθούν στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα και να συμμετέχουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η Περιφέρεια Κρήτης με τη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας έκανε ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Το συμβουλευτικό αυτό όργανο αναμένεται να  χρησιμοποιήσει τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης και τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Η έξοδος από την κρίση και η επένδυση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτει μια νέα στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους».

Βιογραφικό
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με «άριστα».
Από το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο και είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις.
Το 1986 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου και από το 1987 έως το 1990 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος Ρεθύμνου και από το 1995 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρώτρια Νομάρχη.
Επίσης διετέλεσε Αντινομάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας.
Εκλέχθηκε εκ νέου το 2007 Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου και υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Δεκέμβριο 2010 διετέλεσε  Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιστροφή στο 20ο τεύχος Ην-Ων

Written by