Μη φυσιολογική κολπική αιμορροία – Υστεροσκοπική θεραπεία σε ασθενείς με ενδοτοιχωματική παθολογία της μήτρας

του Δρ. Αντώνη Μαραγκουδάκη

Η ενδοτοιχωματική παθολογία περιλαμβάνει υποβλεννογόνια ινομυώματα και ενδομητρικούς πολύποδες.
Αυτή η παθολογία προκαλεί ανωμαλίες στη περίοδο, υπογονιμότητα ή και τα δυο. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία είναι χειρουργική και στις δυο περιπτώσεις με τα ινομυώματα να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην επέμβαση.
Η υπογονιμότης επειδή χρειάζεται μεγάλο σεβασμό στο ενδομήτριο πρέπει να χειρουργείται σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία ούτος ώστε να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν τα ενδομητρικά τραύματα και οι μετεγχειρητικές συμφύσεις.
Η διάγνωση γίνεται με κολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα και με γυναικολογική εξέταση. Σε ειδικές περιπτώσεις διαφόρων διαγνωστικών προβλημάτων χρειάζεται μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση δίνει την τελική λύση στο αίτιο της μη φυσιολογικής κολπικής αιμόρροιας όταν οι απεικονιστικές μέθοδοι δεν δίνουν σαφή αποτελέσματα.  Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικών άνω των 35 ετών και σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών άνω των 40 ετών πρέπει να γίνεται διαγνωστική υστεροσκόπηση προτού υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία.
Με τη μεθοδολογία αυτή εάν δεν υπάρχουν πολύποδες ή ινομυώματα γίνεται απόξεση της μήτρας και ιστολογική εξέταση του ενδομητρίου.
Στις περιπτώσεις εμφανών πολυπόδων ή ινομυωμάτων γίνεται υστεροσκοπική αφαίρεση αυτών.
Εάν υπάρχει μικρό πολυποειδές μόρφωμα (περίπου 1εκ.), τότε με μια υστεροσκοπική λαβίδα αφαιρείται αρκετά εύκολα. Ακολουθεί πάντοτε βιοψία ενδομητρίου.
Σε ευμεγέθη πολυποειδή μορφώματα γίνεται αφαίρεση του πολύποδα με το ρελεκτοσκόπιο και το μόρφωμα αφαιρείται ολόκληρο υστεροσκοπικά.
Εάν το πολυποειδές μόρφωμα έχει ευρεία βάση με το ενδομήτριο και είναι ευμεγέθες δυνατόν να αφαιρεθεί τμηματικά δια του ρελεκτοσκοπίου.
Το ρελεκτοσκόπιο είναι το υστεροσκοπικό νυστέρι το οποίο κόβει με ηλεκτρική ενέργεια και καίει κάνοντας αιμόσταση συγχρόνως. Η απώλεια αίματος στις επεμβάσεις των πολυπόδων είναι ελάχιστη. Πάντοτε αποστέλλεται ιστολογική εξέταση.
Η θεραπεία των υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων είναι πιο περίπλοκη από ότι στους πολύποδες. Το μέγεθος και η θέση του ινομυώματος καθορίζουν την θεραπεία. Μισχωτά μικρά ινομυώματα (≤ 2εκ) συνήθως δυνατόν να αφαιρεθούν με διαστολή του τραχηλικού στομίου σύλληψη του ινομυώματος με ειδική λαβίδα και αφαίρεση του με περιστροφικές κινήσεις. Εάν το ινομύωμα έχει ευρεία βάση ή ευρίσκεται ένα τμήμα του εντός του μυομητρίου τότε η αφαίρεση του γίνεται δια του ρελεκτοσκοπίου το οποίο κόβει σε μικρά τεμάχια το ινομύωμα και εν συνεχεία αυτά αφαιρούνται από τον κόλπο. Το ρελεκτοσκόπιο εισέρχεται στην ενδοτοιχωματική μοίρα του ινομυώματος όσο είναι δυνατόν διότι ο κίνδυνος διάτρησης της μήτρας είναι υπαρκτός και σοβαρός.
Πόση ποσότητα της ενδοτοιχωματικής μοίρας θα αφαιρεθεί χωρίς πρόβλημα εξαρτάται από την ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού. Μετά το πέρας της επέμβασης η ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου συνήθως την ίδια μέρα ή το πολύ την επόμενη. Πάντοτε αποστέλλεται ιστολογική εξέταση.
Εάν η ασθενής επιθυμεί τη γονιμότητα της, ακολουθεί θεραπεία ορμονική για την ανάπλαση του ενδομητρίου και την αποφυγή συμφύσεων.

Πηγή19ο τεύχος Ην-Ων

Written by