Τουριστική συνεργασία Ελλάδας-Αυστραλίας

«Την προώθηση των τουριστικών περιοχών και των μνημείων της Αυστραλίας και της Ελλάδας αναδεικνύει το Κοινοτικό Σωματείο Αυστραλών και Ελληνο-Αυστραλών προβάλλοντας τα μονοπάτια της Εθνικής Επετείου της Ημέρας των ANZACS, ημέρα μνήμης και τιμής για την θυσία των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που τον Απρίλιο του 1915 στην Καλλίπολη (σημερινή Τουρκία) προσπάθησαν, προτάσσοντας τα νεανικά τους στήθη, να καταλάβουν τη χερσόνησο παρέχοντας ευκολία στη Ρωσία να αποκτήσει δίοδο στα Δαρδανέλια» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Πρόεδρος-Οργανωτής του Κοινοτικού Σωματείου της Αυστραλίας ομογενής κ. Lee Tarlamis.
Στόχος μας είναι -συνέχισε- με την προώθηση, να ενισχυθεί η υποδομή κατάλληλων μνημείων και να γίνουν σοβαρές αναβαθμίσεις του χώρου μεταξύ της Λήμνου όπου είχε πραγματοποιηθεί η αποβίβαση των Αυστραλών στρατιωτών καθώς και του τόπου θυσίας χιλιάδων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών στην Καλλίπολη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος -τόνισε- ήταν η 97η εθνική επέτειος της Ημέρας των ANZACS και εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο της θυσίας στο κοιμητήριο Lone Pine της Καλλίπολης.
Τα έργα προτεραιότητας της επιτροπής για προβολή των ιστορικών δεδομένων είναι:
– Η εκατονταετηρίδα των εορτασμών ANZAC προγραμματίζεται για το 2015 περιλαμβάνοντας τη συνεισφορά της νήσου Λήμνου στην ιστορία της Καλλίπολης. Για παράδειγμα, θα  περιλαμβάνεται στον εορτασμό το λιμάνι της Λήμνου ενώ είναι αναγκαία η χρηματοδότηση από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τα μνημεία της νήσου.
– Προβολή υλικών και εγγράφων σχετικά με την Λήμνο – Καλλίπολη. Πρόκειται για σχετικές επιστολές, φωτογραφίες και άλλα έγγραφα τα οποία θα αναδειχθούν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων από την Επιτροπή Μνήμης.
– Να προωθηθεί η αναγνώριση του ρόλου της Λήμνου στην εκστρατεία Καλλίπολη μέσω της δημιουργίας ενός κατάλληλου μνημείου στη Μελβούρνη, Σίδνεϊ και σε άλλες σχετικές τοποθεσίες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
– Προώθηση της αδελφοποίησης της πόλης μεταξύ Λήμνου και της πόλης του Πορτ Φίλιπ,
– Προώθηση του ρόλου των γυναικών νοσοκόμων κατά την διάρκεια του πολέμου ως ένα βασικό παράγοντα των εορταστικών εκδηλώσεων στην Λήμνο  και  Καλλίπολη  με τη συμμετοχή της Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας  και τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.
– Προώθηση του εορτασμού στα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της Αυστραλίας.
–  Ενίσχυση του εορτασμού με Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας.
Πέρα από τα παραπάνω βασικά έργα, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για τον εντοπισμό άλλων έργων για τον εορτασμό της ευρύτερης ιστορικής και στρατιωτικής σύνδεσης μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης, η Επιτροπή θα αναδείξει τα ιστορικά δεδομένα:
– Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
– Την βοήθεια της Αυστραλίας στη μεταπολεμική διευθέτηση των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922.
Ενδιαφέρον είναι ότι η Επιτροπή έχει κύριο στόχο τη χρηματοδότηση των έργων σε κατάλληλους φορείς ή άτομα για να γίνει ένα πρωτότυπο ιστορικό μονοπάτι Anzac στην Ελλάδα, που θα καλύπτει την ιστορική περίοδο. Αυτό θα μπορούσε -σύμφωνα με την Επιτροπή- να περιλαμβάνει τα νεκροταφεία, μάχη τοποθεσίες, χώρους προετοιμασίας για την προσγείωση σκάφους, επιβίβαση και εκκένωση, τοποθεσίες, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια και ναυτικές περιοχές, στρατόπεδα και άλλους χώρους και τις διαδρομές που αναγνωρίζουν την περίθαλψη των στρατευμάτων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Μάχη της Καλλίπολης
Η Καλλίπολη, (καθαρεύουσα: Καλλίπολις, -λεως), το σημερινό Γκελίμπολου (Τουρκ. Gelibolu), είναι μία πόλη της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας. Βρίσκεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης (Gelibolu Yarimadasi), με το Αιγαίο Πέλαγος στα δυτικά και τα Δαρδανέλια στα ανατολικά. (Η Χερσόνησος της Καλλίπολης ήταν γνωστή ως Θρακική Χερσόνησος στα αρχαία χρόνια). Η χερσόνησος κατοικείτο κυρίως από Έλληνες μέχρι την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκστρατεία ήταν μια προσπάθεια προώθησης μέσω των Δαρδανελλίων και κατάληψης της Κωνσταντινούπολης. Στις 15 Απριλίου 1915, τμήμα συμμαχικής δύναμης Βρετανικών και Γαλλικών στρατευμάτων καθώς και τα Αυστραλιανά και Νεοζηλανδικά στρατιωτικά σώματα (ANZAC) έκαναν απόβαση σε ένα μικρό κόλπο στο δυτικό άκρο της χερσονήσου που σήμερα λέγεται επισήμως Anzac Cove. Η εκστρατεία κατέληξε σε αδιέξοδο με την αποχώρηση των δυνάμεων στο Anzac στις 19 Δεκεμβρίου, 1915.
Υπήρχαν περίπου 180.000 συμμαχικές απώλειες και 220.000 Τουρκικές απώλειες. Αυτή η εκστρατεία έχει γίνει μύθος τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία, και η Ημέρα του Ανζάκ ακόμα και σήμερα εορτάζεται ως εθνική επέτειος στις δύο χώρες. Πολλά ενθύμια της εκστρατείας στην Καλλίπολη υπάρχουν στο μουσείο Australian War Memorial στην Καμπέρα και στο Auckland War Memorial Museum στο Ώκλαντ, της Νέας Ζηλανδίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ομογενής Lee Tarlamis γεννήθηκε το 1975 και εξελέγη βουλευτής και μέλος της Νοτιοανατολικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου της Βικτόρια, στις 27 Νοεμβρίου 2010.
Σήμερα είναι στην Προεδρία του Νομοθετικού Συμβουλίου και είναι υπεύθυνος για τα εκλογικά θέματα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού.
Ακόμη ο Lee Tarlamis είναι ειρηνοδίκης, μέλος του Ελληνικού Κόσμου Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, μέλος της Noble Park  και 15 χρόνια μέλος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Springvale που βοηθά ευάλωτα άτομα των γύρω περιοχών.
Ο Lee υπήρξε μέλος του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας από το 1993 όπου είχε  διάφορους ρόλους στο Κόμμα περιλαμβανομένων των κρατικών και εθνικών συνεδρίων και εκπρόσωπος διευθυντής των προεκλογικών εκστρατειών.

Πηγή στο 17ο τεύχος Ην-Ων

Written by