Οι Πρώτες Κυρίες: Άννα Μανουνάση – Μεταξάκη

Στους χαλεπούς καιρούς για τη χώρα και το λαό μας,
η πλούσια παιδευτική δύναμη της Ιστορίας της Κρήτης
θα μας δείξει το δρόμο

Σαράντα χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα κυρίως του νομού Ηρακλείου-Κρήτης η Κρητικιά φιλόλογος – ερευνήτρια ιστορίας κ. Άννα Μανουνάση – Μεταξάκη. Η έρευνά της την ώθησε στην συγγραφή βιβλίων συμβάλλοντας στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης.
Το νέο της  βιβλίο θα είναι μια μονογραφία του αντιστασιακού, συνεταιριστή και πολιτικού Γεωργίου Ψαράκη (από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου) όπου το κύριο βάρος θα δοθεί στη συμμετοχή του στην Αντίσταση.
Ερ. Πόσο έχει συμβάλλει στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κρήτης η συγγραφή των βιβλίων σας;
Απ. θα ήθελα πολύ με τις μικρές μου δυνάμεις να βάλω κι εγώ μια ψηφίδα στην ουσιαστική πρόοδο που αναμφισβήτητα έχει ανάγκη η κοινωνία.
Τα δημοσιεύματά μου, περίπου 600 άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια, λογοτεχνικά κείμενα σε ανθολογίες και βιβλιοκριτικές, είναι περιεχομένου ιστορικού και κοινωνικού. Τα ιστορικά, καρπός έρευνας της Κρητικής ιστορίας, σίγουρα βοηθούν να μη χαθεί η ιστορική συνείδηση με  πηγές και μαρτυρίες  στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή μας και στη δεινή κατάσταση που περνάμε. Τα κοινωνικά θέματα εμπνέονται από την επικαιρότητα.
Ότι γράφω, 35 χρόνια τώρα, είναι ξεχείλισμα αγάπης για τον Άνθρωπο και για τον Τόπο, για να συμβάλλω στη συνειδητοποίηση και στην ηθική αρτιότητα, δηλαδή στον πολιτισμό της ψυχής. Αυτά χρειαζόμαστε σήμερα, που το Πνεύμα και η Ψυχή απαιτούν τα δικαιώματά τους, καθώς η γνώση υπηρετεί μόνο την ακόρεστη λαχτάρα της υλικής προόδου των Μαζανθρώπων και οι πνευματικοί άνθρωποι σιωπούν ή από αλλοτρίωση ή από απελπισία.
Η προσπάθειά μου αυτή η μικρή για την Ιστορία και τον πολιτισμό γινόταν παράλληλα με τη δουλειά μου ως φιλολόγου και Διευθύντριας σε Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Ηρακλείου, στα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων και Επιστημονικών Σωματείων, όπως η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου και στην οικογένειά μου, στα δυο μου αγόρια και στο σύντροφό μου.
Γρήγορα είδα την ανάγκη να ερευνηθεί η σημαντικότατη δεκαετία του 1940, να καταγραφούν οι επιζώντες που σήκωσαν το βάρος του πολέμου και της Κατοχής και να διασταυρωθούν με τις άλλες πηγές οι πληροφορίες τους. Ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους έχω καταγράψει περίπου 150, κυρίως από το Νομό Ηρακλείου. Η επικοινωνία μου με τους αφηγητές ήταν άριστη και ζωογόνα για τους ίδιους και για μένα. Είμαι, βλέπετε, γέννημα και θρέμμα της Κρητικής Γης και γνωρίζω τη ψυχή και τη σκέψη τους.
Αυτές οι αγνές και καθαρές αφηγήσεις για τον πόλεμο, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο -πρωτογενές ιστορικό υλικό- περιμένουν τον εκδότη τους.
Ερ. Πότε βγήκε το πρώτο σας βιβλίο και πόσο άλλαξε την ζωή σας;
Απ. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το Μάιο του 2011 από το Δήμο Ηρακλείου για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.
Τίτλος του «Πολεμικά Ημερολόγια του Αντώνη Φάκαρου και του Γ. Κουτεντάκη». Διασώθηκαν έτσι δυο σπουδαία ημερολόγια γραμμένα από δυο πρωταγωνιστές της Αντίστασης που ξεκίνησε στο Νότιο Ηράκλειο αμέσως μετά την συνθηκολόγηση του Ηρακλείου με τους γερμανούς και την παράδοση των όπλων στα Πεζά Πεδιάδος στις 30-5-1941, μετά την πιο παράδοξη μάχη της Ιστορίας, τη δεκαήμερη μάχη της Κρήτης.
Με πολύχρονη έρευνα διασταυρώθηκαν οι ιστορικές πληροφορίες των Ημερολογίων με γραπτές και προφορικές πηγές και σχολιάστηκαν πλήρως, ώστε να αποτελούν πηγή για τη μελέτη αυτής της δύσκολης περιόδου που έμεινε στο σκοτάδι, σκόπιμα ίσως, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα Απομνημονεύματα του Τσώρτσιλ, του Παναγιώτη Κανελόπουλου κ.α.
Οι πληροφορίες του βιβλίου, από τα ελάχιστα κείμενα πρωταγωνιστών που έχομε, αφορούν μια μεγάλη περιοχή τις Επαρχίες Βιάννου, Ανατολικού Μονοφατσίου και τα Αστερούσια, τόποι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που ενώ πρόσφεραν πολλά, δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία. Δίδεται επίσης το υψηλό ήθος όσων στήριξαν την Αντίσταση στο Νότιο Ηράκλειο και το παλλαϊκό αντικατοχικό αίσθημα του λαού.
Ερ. Το νέο σας βιβλίο τι πραγματεύεται;
Απ. Το νέο μου βιβλίο θα είναι μια μονογραφία του αντιστασιακού, συνεταιριστή και πολιτικού Γεωργίου Ψαράκη (από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου). Και εδώ το κύριο βάρος θα δοθεί στη συμμετοχή του στην Αντίσταση-ήταν μέλος της ΚΕΕ- και κυρίως στο σαμποτάζ του αεροδρομίου του Καστελλίου Πεδιάδος (7-6-1942), ίσως το πρώτο της Ευρώπης κατά του Άξονα.
Γιατί στους χαλεπούς καιρούς για τη χώρα και το λαό μας, η πλούσια παιδευτική δύναμη της Ιστορίας της Κρήτης θα μας δείξει το δρόμο.

Πηγή  16ο τεύχος Ην-Ων

Written by