Της Σοφίας Κανάκη
– 1 κιλό αρνί
– 1,5 κιλό κυδώνια
– 100 γρ. ελαιόλαδο
– 1 λεμόνι
– Λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο
Πλένουμε και κόβουμε το αρνάκι σε μερίδες, το αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε λίγο στο τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σβήνουμε με μισό λεμόνι.
Μετά το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ζουμί του και προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει.
Αφού είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τα κυδώνια σε μεγάλα κομμάτια (τα τηγανίζουμε αφού τα έχουμε τηγανίσει λίγο σε δύο κουταλιές ελαιόλαδο). Τα κυδώνια εάν είναι ψιλόφλουδα τότε μπορούν να μην καθαρισθούν αρκεί να κοπούν σε μεγάλα κομμάτια για να μην διαλυθούν.
Στην συνέχεια συμπληρώνουμε μέσα στην κατσαρόλα μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, το υπόλοιπο λεμόνι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει και να δέσει η σάλτσα αλλά χωρίς να ανακατευτούν τα υλικά προκειμένου να βγούν τα κυδώνια ολόκληρα στο πιάτο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιείται σε όλα τα νοικοκυριά της Κρήτης παρ’ όλο που είναι των αρχαιότερων χρόνων.