Το «σταυροδρόμι των γεύσεων» στο Ρέθυμνο

«Στο «Veneto» ενετικό αρχοντικό του 14ου αιώνα, δημιουργήθηκε ένας χώρος εστίασης έτοιμο να εκπλήξει με τη λιτή του πολυτέλεια και τις λεπτές του γεύσεις» υπογράμμισε στο «Ην-Ων» ο υπεύθυνος του εστιατορίου κ. Ιωάννης Π. Προκοπάκης
Επιλέχτηκαν τα καλύτερα κρασιά -συνέχισε- από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και τα άφησαν να αναπαύονται στο πέτρινο κελάρι, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.
Ακόμη ανέφερε «Στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, Κρήτη
– Ελλάδα-Μεσόγειος, οι γεύσεις εναλλάσσονται και εξελίσσονται με σεβασμό στην παράδοση και δημιουργική όρεξη προς το μέλλον.
Δεν είναι αρκετό να λες ότι ακολουθείς τη παράδοση ή ότι έχεις την κατάλληλη ποιότητα στο φαγητό που προσφέρεις, πρέπει και να το αποδεικνύεις καθημερινά.
Στο «Veneto», εστιατόριο πιστοποιημένο με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, πιστεύουμε στη θεωρεία του διαβήτη. Το ένα σκέλος στέκετε σταθερά στη παράδοση, βαστώντας γεύσεις πολυταξιδεμένες στο χρόνο που μυρίζουν και θυμίζουν τη κουζίνα της γιαγιάς μας και το άλλο σκέλος ανοιγοκλείνει συνεχώς και  ψάχνει για νέες τεχνικές και υλικά που δένουν και παντρεύονται με τις παλιές συνταγές και τους δίνουν μια ώθηση να πάνε πιο μπροστά, να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις της γαστρονομίας.
Η κρητική και ελληνική κουζίνα στηρίζεται στην απλότητα των υλικών και στις καθαρές πρωτογενής ευδιάκριτες γεύσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη πρώτη ύλη.
Εμείς στο «Veneto», κατόπιν συνεχούς έρευνας, βρίσκουμε και χρησιμοποιούμε τα καλύτερα ντόπια κρέατα από τους ορεινούς όγκους των Σφακίων, βιολογικό πιστοποιημένο έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο σε όλες τις χρήσεις (σαλάτες, μαγείρεμα, τηγάνισμα), φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, ντόπια τυροκομικά είδη άριστης ποιότητας και γιαούρτι στραγγιστό από φρέσκο γάλα.
Μπορεί το κόστος για να κρατήσει ένας επαγγελματίας στα υψηλότερα επίπεδα την ποιότητα του φαγητού και των υπηρεσιών που προσφέρει να είναι μεγάλο, όμως η συνέπεια σ αυτή τη ποιότητα είναι που έστω και αργά επιβραβεύεται από τον πελάτη, ειδικά τις δύσκολες μέρες που όλοι περνάμε.
Στο «Veneto», πιστεύουμε στη δυναμική της δημιουργικής κρητικής και ελληνικής κουζίνας ως μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης του τουρισμού και διαφήμισης της Ελληνικής και ντόπιας κουλτούρας. Για το λόγο αυτό τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ξεκινήσει ένα κύκλο σεμιναρίων Κρητικής και Ελληνικής  γαστρονομίας.
Στα πλαίσια αυτών των σεμιναρίων, δημιουργούμε γκρουπάκια τουριστών και τους μαθαίνουμε τις βασικές αρχές της δικής μας μαγειρικής τέχνης.
Τους δείχνουμε πώς οι συνταγές του γνωστού αρχιμάγειρα Αρχαίστρατου από την αρχαία Ελλάδα ταξίδεψαν μες τους αιώνες, εξελίχθηκαν από τον Τσελεμεντέ τον προηγούμενο αιώνα και ήρθαν τώρα στο τραπέζι όλου του κόσμου να μας δείξουν ότι η ελληνική γαστρονομία είχε, έχει και θα έχει μία από τις πρώτες θέσεις στις διεθνείς κουζίνες, όσο υπάρχουν εμπνευσμένοι μάγειροι που σέβονται το παρελθόν και κοιτάνε κατάματα το μέλλον.
Στις δραστηριότητες αυτές δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη δυναμική που δίνει το κρασί στη τοπική γαστρονομία και κουλτούρα.
Έτσι, οργανώνουμε θεματικές οινογνωσίες σε γκρουπάκια των 12 ατόμων, με σκοπό να αναδείξουμε τον χαρακτήρα και τη ποιότητα του Κρητικού και Ελληνικού κρασιού, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και να τους δείξουμε ποια είναι τα εδέσματα εκείνα που ταιριάζουν με το κάθε είδος κρασιού και γιατί».
Το εστιατόριο «Veneto», λειτουργεί ala cart από αρχές του Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, κάθε μέρα από τις 18.00 έως  00.30 το βράδυ.
Κατά την χειμερινή περίοδο, αναλαμβάνουμε εκδηλώσεις κατόπιν συνεννόησης.

Πηγή 15ο Τεύχος Ην-Ων

Written by