Οι «Θερμοπύλες της φύσης» το Εκτροφείο Θηραμάτων Ρεθύμνου

«Περίπου 16.000 εκτρεφόμενες πέρδικες  θα μοιράσουμε  φέτος στους κυνηγητικούς συλλόγους της Κρήτης «ανέφερε σε συνέντευξη που έσωσε στο «Ην-Ων» ο υπεύθυνος του Εκτροφείου Θηραμάτων της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου Χαρίτος Σιφακάκης.
Το εκτροφείο έχει δημιουργηθεί το 1993 -συνέχισε- για να προμηθεύει τους κυνηγητικούς συλλόγους της Κρήτης και των Δωδεκανήσων προκειμένου να προστατεύσει από την εξαφάνιση τις πέρδικές. Φέτος πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το εκτροφείο του Ρεθύμνου λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα γιατί τα άλλα δεν μπορούν να παράγουν θηράματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ερ. Θα δοθούν πέρδικες φέτος στους κυνηγητικούς συλλόγους της Κρήτης και των Δωδεκανήσων;
Απ. Δυστυχώς θα προμηθεύσουμε μόνο τους 22 κυνηγητικούς συλλόγους της Κρήτης γιατί μειώθηκε η παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης και σε κάθε σύλλογο θα δοθούν 700 πέρδικές περίπου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσω ότι στην κυνηγητική περίοδο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 θα κυνηγηθούν οι πέρδικές του 2010 και οι φετινές αφού θα μπούν σε ειδικά μηχανήματα των συλλόγων για τρείς μήνες μετά θα ελευθερωθούν στην φύση για να κυνηγηθούν το 2013.
Ερ. Γιατί απαγορεύεται τα θηράματα της φετινής χρονιάς να κυνηγηθούν;
Απ. Πρέπει να αποτοξινωθούν τα πουλιά από τα φάρμακα που έχουν οι ζωοτροφές για να μπορούν να φθάσουν στο τραπέζι του κυνηγού. Συγκεκριμένα χρειάζονται ένα χρόνο στην φύση για να προσαρμοσθούν διατροφικά.
Ερ. Πώς εκτρέφεται η πέρδικά;
Απ. Παίρνουμε 1.500 πέρδικές θηλυκές και αρσενικές και τοποθετούμε κάθε ζευγάρι στα εκκολαπτήρια σε κάθε κλουβί. Οι πέρδικες είναι μονογαμικές και ζευγαρώνουν κυρίως τον Ιανουάριο μήνα. Μετά παίρνουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε στις μηχανές επώασης όπου διαρκεί για 21 ημέρες. Στην συνέχεια τα βάζουμε στις εκκολαπτικές μηχανές όπου σπάνε τα αυγά και βγαίνουν οι νεοσσοί.
Μετά τους συγκεντρώνουμε και τους βάζουμε στα αναθρεπτήρια. Πρόκειται για κλειστούς ειδικούς θαλάμους όπου υπάρχει θέρμανση και τροφή. Μετά τα τοποθετούμε στους θαλάμους προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον και μόλις κλείσουν 65 ημέρες τα δίνουμε στους κυνηγητικούς συλλόγους.
Ερ. Πώς αναπαράγεται η πέρδικα;
Απ. Η πέρδικά στην φύση κάνει 25 αυγά την κάθε φορά ενώ στο εκτροφείο από 80 έως 100 αυγά λόγω της διατροφής. Η  διατροφή των θηραμάτων παράγεται στο εκτροφείο ενώ τις πρώτες ύλες τις αγοράζουμε από τον Συνεταιρισμό του Ρεθύμνου. Οι πρώτες ύλες είναι καλαμπόκι, στάρι και σόγια.
Ερ. Πόση τροφή χρειάζονται τον χρόνο οι πέρδικες για να παράγουν;
Απ. Τον χρόνο καταναλώνουν 50-55 τόνους και στοιχίζει 22.000 ευρώ η τροφή και 9.000 ευρώ τα φάρμακα.
Ερ. Πώς δημιουργήθηκε το εκτροφείο;
Απ. Δημιουργήθηκε το 1993 και μαζεύτηκαν τα αυγά από την φύση. Το 1995 άρχισε να παράγει τα πρώτα 4.000 πουλιά.
Ερ. Γιατί δουλεύει μόνο το εκτροφείο της Κρήτης;
Απ. Έχουν ακριβήνει πολύ οι ζωοτροφές και δεν στελεχώνουν τα εκτροφεία με το κατάλληλο αριθμό προσωπικού λόγω οικονομικής κρίσης. Πρέπει να υπάρχουν συνολικά 11 άτομα. Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου που έσκυψε πάνω από το πρόβλημα για προστασία του περιβάλλοντος πήρε έξη άτομα εποχιακούς και τοποθέτησε πέντε μόνιμους από μετατάξεις. Η εργασία στο εκτροφείο είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κλείνει.

Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων

Written by