«Νέες νομοθετικές δασικές προτάσεις κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 από ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την προστασία των δασών, την διαχείριση δασών, την βιοποικιλότητα, την χρήση γής, τα αισθητικά δάση και τους δρυμούς ενώ θα καταργηθούν διάφορες παλιές διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα» υπογράμμισε ο δασολόγος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών κ. Κώστας Διαμαντίδης.
Παράλληλα -συνέχισε- επειδή δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα η ανάρτηση των δασικών εκτάσεων θα βοηθήσει όποιον θέλει να αγοράσει μια έκταση ή να επενδύσει σε μια περιοχή γιατί δεν θα έχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί χρόνια σε ατελείωτες διαδικασίες πράξεων χαρακτηρισμού ενώ θα προστατευθούν αποτελεσματικά δάση και δασικές εκτάσεις αφού θα γνωρίζουμε την ακριβή θέση και έκτασή τους.
Με τη σύνταξη των δασικών χαρτών διευκρίνισε «θα διευκολυνθεί η ολοκλήρωση του έργου του εθνικού κτηματολογίου και θα δοθεί το πράσινο φως για την κατάρτιση του Δασολογίου ενώ το 40% περίπου των περιοχών της Ελλάδας θα έχουν δασικούς χάρτες σε έξη χρόνια περίπου».
Μέχρι τώρα έχουν συνταχθεί και θεωρηθεί 330 δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα πλήν τον νομό Σάμου.
Για μεν την Κρήτη οι δασικοί χάρτες που έχουν ενταχθεί και θεωρηθεί, είναι στις εξής περιοχές: στον νομό Ηρακλείου μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, στον νομό Λασιθίου ο Άγιος Νικόλαος, ο Βρουχάς, η Ελούντα, ο Λούμας, τα Σχοίνια. Στον νομό Ρεθύμνου το Άδελε, η Αργυρούπολη, οι Αρμένοι, το Ατσιπόπουλο, το Γεράνι, η Επισκοπή, το Μαρουλά, των Πρασίων, το Πρινέ, η πόλις του Ρεθύμνου, το Ρουσοσπίτι, το Χρονομοναστήριον. Στον νομό Χανίων, η Γαύδος, τα Κουνουπιδιανά, οι Μουρνιές, η Ν. Κυδωνία, το Νεροκούρου, το Περιβολίον Κυδωνίας, η Σούδα και η πόλις των Χανίων.
Επίσης έχουν προκηρυχθεί 113 ΟΤΑ προκαποδιστριακοί για την Αττική, των περιοχών Θεσσαλίας, τον Δήμο Πρέβεζας, τον Δήμο Κορίνθου, στον Δήμο Πύργου, της Ζακύνθου, του Ναυπλίου, της Τριπόλεως, της Λειβαδιάς, της Κοζάνης, του Κιλκις, της Αλεξανδρούπολις, της Φλώρινας, της Ηγουμενίτσας, της Σπάρτης, του Ναυπλίου, της Λαμίας, του Πολυγύρου, της Κατερίνης, της Εδέσσης, της Ξάνθης, της Δράμας οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί, συνταχθεί και έχουν δοθεί για θεώρηση στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών.
Επίσης έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα. Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται βασίζονται στην αεροφωτογράφηση του 1945 (και σε παλαιότερες για την Αττική), σε πρόσφατες λήψεις και αυτοψίες. Στον Μαραθώνα οι παλαιές αεροφωτογραφίες καταγράφουν 53.000 στρέμματα δάσους / δασικών εκτάσεων, ενώ οι σύγχρονες 49.975. Στη Νέα Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις δείχνουν 2.072 στρέμματα δάσους, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.045. Στην Παλαιά Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις αποτυπώνουν 22.072 στρέμματα δασικών εκτάσεων και οι νέες 21.566.
Στην Παλαιά Πεντέλη, οι παλιές και οι νέες μετρήσεις των δασικών εκτάσεων έχουν απόκλιση 600 στρεμμάτων περίπου, που σημαίνει πως αυτά έχουν δομηθεί. Στον Μαραθώνα, ο συνεταιρισμός δικαστών και εισαγγελέων διεκδικεί 820 στρέμματα (αδόμητα προς το παρόν), τα οποία στον δασικό χάρτη χαρακτηρίζονται ως δάσος. Το σύνολο των κτισμάτων μέσα στα δάση κυμαίνεται μεταξύ 200.000-300.000 πανελλαδικά, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς.
Ακόμη οι κατηγορίες χαρτών που βρίσκονται στο στάδιο ανάθεσης των μελετών είναι το υπόλοιπο της Αττικής μαζί με τις νησιωτικές περιοχές. Ειδικότερα οι νησιωτικές περιοχές είναι: το Αγκίστρι, η Αίγινα, τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, τα Μέθανα, η Τροιζηνία, ο Πόρος, η Ύδρα και οι Σπέτσες.
Παράλληλα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2011 η κτηματογράφηση σε 78 ΟΤΑ των νομών: της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, της Θεσπρωτίας, της Κοζάνης, της Κορινθίας, της Ξάνθης και των Σερρών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε 30 μήνες πρέπει να έχουν καταρτισθεί και θεωρηθεί οι δασικοί χάρτες 11 νομών της χώρας οι οποίες έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές και έχουν μεγάλες περιοχές «NATURA» όπως: Αρκαδία, Ηλεία, Αχαϊα, Λακωνία, Μεσσηνία, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πιερία.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον επί του ακινήτου (ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, έχοντες υποθήκη ή δουλεία, μισθωτές κ.λπ.) και μόνο σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης. Δεν κρίνονται θέματα ιδιοκτησιακά. Μέσα στον Μάιο 2011 αναμένεται να αναρτηθούν ακόμα πέντε δασικοί χάρτες που αφορούν περιοχές της Περιφέρειας σε Βόλο, Ηλεία, Εβρο, Καβάλα και Δράμα. Σε δύο με τρεις μήνες θα θεωρηθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι δασικοί χάρτες Κηφισιάς, Σταμάτας, Δροσιάς και Φυλής.
Προβλέπονται τα εξής στάδια:
•Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται εντός 45 ημερών ή 65 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού
•Εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από τριμελείς επιτροπές
•Ακολουθεί η κύρωση του δασικού χάρτη. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον επιμένει στις ενστάσεις του
Για την άσκηση των αντιρρήσεων προβλέπεται παράβολο που κλιμακώνεται ανάλογα με την έκταση της ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα:
• Για εμβαδόν έκτασης έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα, 50 ευρώ
• 5.000 τετραγωνικά μέτρα, 150 ευρώ
• 20.000 τετραγωνικά μέτρα, 500 ευρώ
• 100.000 τετραγωνικά μέτρα, 1.000 ευρώ
• 300.000 τετραγωνικά μέτρα, 2.000 ευρώ
• Άνω των 300.000 τετραγωνικών μέτρων, 4.000 ευρώ.
Βιογραφικό
Ο Κώστας Διαμαντίδης είναι δασολόγος και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών. Αποφοίτησε από την Δασολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1973 και το 1977 διορίστηκε στο δημόσιο για την σύνταξη του δασικού κτηματολογίου του νόμου 248/1976 και παρέμεινε μέχρι το 1992.
Από το 1992 ανέλαβε στην κεντρική υπηρεσία δασών του Υπουργείου Γεωργίας στην Διεύθυνση Προστασίας Δασών και από το 1998 προϊστάμενος του τμήματος Θεματικών Χαρτογραφήσεων.
Από το 2002 μέχρι 2005 προϊστάμενος στο τμήμα Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών. Από το Φεβρουάριο του 2005 προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών.
Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων