«Οι παρατηρήσεις των δημάρχων όλης της Ελλάδας για το πιλοτικό πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις» θα ενσωματώσουν την τελική έκδοση του οδηγού» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Δρ Νεκτάριος Χρυσουλάκης Κύριος Ερευνητής του ΙΤΕ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το νέο πρόγραμμα βιοκλιματικών αναπλάσεων των αστικών περιοχών της Ελλάδας.
Ακόμη ανέφερε ότι «οι προτάσεις των δημάρχων περνούν μέσα από τις ημερίδες ενημέρωσης που γίνονται σταδιακά σε όλες τις «Καλλικρατικές» περιφέρειες της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού, οι ασφυκτικά δομημένες περιοχές, ο ανεπαρκής αερισμός των οδών και των γειτονιών, η έλλειψη πρασίνου, η αύξηση της ανθρωπογενούς θερμότητας από οχήματα και κλιματιστικά μηχανήματα αποτελούν τις βασικές αιτίες των προβλημάτων κλιματικής μεταβολής και θερμικής υποβάθμισης της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.
Το πρόγραμμα αφορά βιοκλιματικές επεμβάσεις σε αστικές περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό κλιματικό πρόβλημα. Τα περιεχόμενα και οι προδιαγραφές των μελετών αυτών καθορίζονται πλήρως από τον Οδηγό που έχει δημιουργήσει η επιστημονική επιτροπή. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 10-12 έργα. Το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, επιλογή, παρακολούθηση, επιστημονική και οικονομική αξιολόγηση των έργων.
Η αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να αναφέρεται στην αποτύπωση της περιοχής επέμβασης όπως είναι σήμερα με όλες τις λεπτομέρειες που είναι αναγκαίες και χρήσιμες για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Επίσης στην πλήρη τοπογράφηση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Παράλληλα πρέπει να υπάρχει πίνακας περιγραφής όλων των υφιστάμενων υλικών εδαφοκάλυψης, η καταγραφή των υλικών που υπάρχουν και της επιφάνειας που αυτά καταλαμβάνουν στην περιοχή επέμβασης. Για την φυτοτεχνική μελέτη πρέπει να υπάρχει σχέδιο φύτευσης Προσδιορισμός του είδους και των θέσεων των φυτεύσεων στην προτεινόμενη κατάσταση. Στο σχέδιο αυτό καθορίζονται επακριβώς τα είδη των φυτών (δένδρων και θάμνων), η θέση τους και η ποσότητα κάθε είδους. Στο σχέδιο υπάρχει συνοδευτικός πίνακας με το επιστημονικό και το κοινό όνομα κάθε φυτού, ένα σύμβολο για κάθε είδος, και ένας χρωματικός συμβολισμός για την διάκριση των αειθαλών από τα φυλλοβόλα είδη.
Τα φυτά εμφανίζονται στο σχέδιο φύτευσης με το μέγεθος που θα έχουν όταν φτάσουν σε στάδιο ωριμότητας.
Στην βιοκλιματική μελέτη θα πρέπει αφενός να τεκμηριώνεται η ύπαρξη κλιματικού προβλήματος στην περιοχή επέμβασης και αφετέρου να αποδεικνύεται το πώς η προτεινόμενη επέμβαση θα οδηγήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στις προδιαγραφές που έχει καθορίσει η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος».
Βιογραφικό
Ο Νεκτάριος Χρυσουλάκης γεννήθηκε το 1970 στον Χανδρά της Σητείας του νομού Λασιθίου Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1993. Το 1995 πήρε Μaster οf Science (MSc) στη Φυσική Περιβάλλοντος και το 2000 διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη δορυφορική τηλεπισκόπηση. Το 2001 εξελέγη Ερευνητής Γ’ βαθμίδας του ΙΤΕ και σήμερα είναι Ερευνητής Β’ βαθμίδας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και είναι συντονιστής του έργου BRIDGE (www.bridge-fp7.eu), το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο BRIDGE εστιάζει στον αστικό μεταβολισμό και έχει σαφείς βιοκλιματικούς στόχους. Εκτός από το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχουν σ’ αυτό 12 ακόμα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από όλη την Ευρώπη.
Το (ΙΤΕ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και από τα πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αποτελείται από επτά Ερευνητικά Ινστιτούτα που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής περιφέρειας: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάτρα και Ιωάννινα. Η έδρα του Κέντρου, καθώς και τα γραφεία της Κεντρικής Διεύθυνσης, βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του Ιδρύματος επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Πληροφορική, Μοριακή Βιολογία, Λέιζερ, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική, Ρομποτική, Βιοτεχνολογία, Υλικά, Χημική και Βιολογική Μηχανική, Βιοϊατρική, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Γεωπληροφορική, Βιοπληροφορική και Ιστορικές Έρευνες. Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην ευρύτερη περιοχή των Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών. Διαθέτει σύγχρονη υπολογιστική υποδομή και έχει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, μεγάλο μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Μέσω αυτών των προγραμμάτων έχει αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς.
Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων