Το κράτος επιδίδεται σε μια προσπάθεια διάχυσης της ανάπτυξης προς την Περιφέρεια

«Η ανθρώπινη διαχείριση ακολουθεί πρακτικές που εξαντλούν τους φυσικούς πόρους και καταστρέφουν το περιβάλλον. Στη διαδικασία της ενδογενούς τοπικής-τουριστικής ανάπτυξης γίνεται φανερό ότι ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος με το περιβάλλον. Η ύπαρξη, η σωστή χρήση και αξιοποίηση του φυσικού αλλά και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις και πόρους της ενδογενούς τουριστικής ανάπτυξης» υπογραμμίζει στο  «Ην-Ων» η  κ. Στέλλα Παπαδάκη-Τζεδάκη Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακόμη διευκρίνισε ότι «το κράτος επιδίδεται σε μια προσπάθεια διάχυσης της ανάπτυξης προς την Περιφέρεια. Οι σημαντικότεροι αναπτυξιακοί νόμοι που ίσχυσαν την τελευταία 20ετία και οι οποίοι αφορούν στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στην ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας επηρέασαν αποτελεσματικά αλλά και με διαφορετικό τρόπο το μέχρι τότε αναπτυξιακό μοντέλο».
Επίσης τόνισε «η τουριστική ανάπτυξη στο Ρέθυμνο επέφερε μια οικοδομική έκρηξη, η οποία οδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση των τιμών της γής. Επιπλέον παρατηρούνται αλλαγές στη χρήση της γής σε τουριστικές περιοχές κυρίως στις ευρισκόμενες εκτός του σχεδίου πόλεως. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πρώτον σε ποιο βαθμό οι εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι εύφορες και δεύτερον σε ποιο βαθμό η γρήγορη αύξηση των τιμών  της γής επηρέασαν τη διαμόρφωση του μοντέλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην περιοχή».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Τζεδάκη-Παπαδάκη έχει συγγράψει βιβλίο το 1998 με θέμα  «Ενδογενής Τουριστική Ανάπτυξη» και δίνει μια ζωντανή και συγχρόνως σφαιρική εικόνα σχετικά με την τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Ακόμη η κ. Τζσεδάκη-Παπαδάκη έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιστημονικών εργασιών. Οι εργασίες αυτές δεν αφορούν άμεσα, ζητήματα και προβλήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οπωσδήποτε, όμως, σχετίζονται έμμεσα, δεδομένου ότι αφορούν σε ζητήματα ανάπτυξης, τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, και απασχόλησης – αγοράς εργασίας.
Επίσης έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την δημόσια οργάνωση (2007), όπου αναφέρεται «για το ταξίδι της ποιότητας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης βελτιώνοντας την δημόσια οργάνωση».
Παράλληλα έχει προτείνει την άμεση λειτουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2004, ενώ το 2001 υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου ο Στρατηγικός Προγραμματισμός και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό και υλοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κ. Στέλλα Παπαδάκη -Τζεδάκη σπούδασε  Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1975-1980). Στη συνέχεια πραγματοποίησε Mεταπτυχιακές σπουδές (Master΄s) στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (1981-1983), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, και ειδικεύτηκε σε Θέματα Προγραμματισμού και Οργάνωσης, και σε Οικονομοτεχνικές Μελέτες. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Κοινωνιολογία-Περιφερειακή Ανάπτυξη, με Υποτροφία, ως Ειδική Μεταπτυχιακή Υπότροφος (Ε.Μ.Υ.), από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 1997.
Εργάζεται στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, από το 1983 μέχρι σήμερα. Από το 1998 μέχρι σήμερα, εργάστηκε ως Γενική Διευθύντρια Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών (2005-2010), Διευθύντρια Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων (2000-2005), Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας (1999-2000), Προϊσταμένη της Γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) και Γραμματέας της Επιτροπής Ερευνών (1998-2001). Συμμετείχε ενεργά στα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Επίσης, εργάστηκε στη Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (1979-80), και στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (1980-1983), στην Αθήνα.
Τα ενδιαφέροντα της στρέφονται σε θέματα ανάπτυξης, στην τοπική – περιφερειακή  ανάπτυξη, με έμφαση στις στρατηγικές-πολιτικές ανάπτυξης, και σε θέματα της αγοράς εργασίας και διοίκησης – οργάνωσης των επιχειρήσεων.

Πηγή 12ο Τεύχος Ην-Ων

Written by