Προσωπικότητες της Κρήτης
Δρ. Δημήτρης Ξενάκης
«Πόλο έλξης για φοιτητές και ακαδημαϊκούς ολόκληρης της Μεσογείου με εξειδίκευση στον τομέα της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής Πολιτικής μπορεί να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Διευθυντής του Τομέα Ευρω-Μεσογειακής Πολιτικής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, Δρ. Δημήτρης Ξενάκης.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα πραγματοποιηθεί η Θερινή Ακαδημία του European Consortium for Political Research με θέμα: «Η Ευρώπη και ο Κόσμος», στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο όπου θα συμμετέχουν από όλο τον κόσμο Ακαδημαϊκοί και φοιτητές διδακτορικού επιπέδου. Ειδικότερα ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι από το 2013 να αναλάβουμε μόνιμα τη διεξαγωγή της στο Πανεπιστήμιό μας, καθώς το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης διαθέτει διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό διεθνούς ακτινοβολίας». Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης εκπαιδεύει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και διαχείρισης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε συνδυασμό με τη συνεχή επιστημονική και ερευνητική ενασχόληση και παρουσία των μελών του, το Τμήμα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Πολιτικής Επιστήμης στην Ελλάδα καθώς και στην αναβάθμιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της ελληνικής πολιτικής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Ο Δημήτρης Ξενάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1973 και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στη Μ. Βρετανία. Για τη διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών το 2002. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο εξελέγη ομόφωνα Λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής τον Οκτώβριο του 2006. Πριν από αυτό είχε διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.
Από το Μάρτιο του 2010 ανέλαβε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και παράλληλα Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο παρελθόν έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Επικεφαλής Έρευνας του Τμήματος Μεσογειακών και Μεσανατολικών Μελετών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων, Ειδικός Επιστήμονας Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Στρατηγικός Αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και επιτροπών και σε διασκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι μέλος σε διάφορα διεθνή επιστημονικά δίκτυα και ενώσεις και κριτής σε επιστημονικά περιοδικά, όπως, Mediterranean Politics, Regional and Federal Studies, Études Hellénique/Hellenic Studies και τα Τετράδια Πολιτικής Επιστήμης.
Το συγγραφικό του έργο απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 200 ετεροαναφορές σε σημαντικές διεθνείς εκδόσεις, και χρησιμοποιείται ευρέως στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα The emerging Euro-Mediterranean system (MUP, 2001), The Politics of Order-Building in Europe and the Mediterranean (DAI, 2004), Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της ΕE (ΕΠΕΕΣ – Ι. Σιδέρης, 2006), Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Πρόληψη των Συγκρούσεων στη Μεσόγειο (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2008), Κατευθύνσεις Προοδευτικής Διακυβέρνησης (ΚΕΠΠ, Παπαζήσης, 2009), Παρεμβάσεις για την Ευρώπη (ΚΕΠΠ–ΚΕΘΕΜ, Παπαζήσης, 2009), Ευρωπαϊκή Πολιτεία: Η Τέχνη της Συνδιάθεσης (Σαββάλας, 2009), Union pour la Méditerranée: Perspectives Nationales et Régionales (Études Hellénique, 2009), Greece in a Changing Euro-Mediterranean Setting: Guidelines for Future Action (EKEM, 2009), Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και Προοπτικές, εκδόσεις (Παπαζήσης, 2010), κεφαλαία σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Πηγή 12ο Τεύχος Ην-Ων