Η Ελλάδα, η Λιβύη, η Μάλτα, η Παλαιστίνη και η Τουρκία είναι ο νέος «πυρήνας της Μεσογείου» (πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργο Α. Παπανδρέου) στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Η νέα ομάδα βλέπει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την προσαρμογή και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όχι ως εμπόδιο στη βελτίωση της ευημερίας του λαού της, αλλά ως ευκαιρία στην ανάπτυξη των οικονομιών.
Συγκεκριμένα στη «Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στην Αττική (Ελλάδα) κατά την διάρκεια της υπογραφής της «Πολιτικής Διακήρυξης» των ηγετών των παραπάνω χωρών (Ελλάδα: Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, Λιβύη: Πρωθυπουργός El-Baghdadi Ali El-Mahmoudi, Μάλτα: Πρωθυπουργός Lawrence Gonzi, Παλαιστινιακή Αρχή: Πρωθυπουργός Salam Fayyad, Τουρκία: Πρωθυπουργός: Recep Tayyip Erdogan) υπογραμμίσθηκε να προχωρήσουν σε επενδύσεις (υποδομές που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον, εναλλακτική ενέργεια, νέες τεχνολογίες, νέα μεταφορικά μέσα και συστήματα, επανασχεδιασμό των κτιρίων, αειφόρος τουρισμός και αειφόρος γεωργία) για την αναδιάταξη των οικονομιών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη έργων της ηλιακής ενέργειας, λόγω της ηλιοφάνειας της περιοχής, την οποία θα ενισχύσει επενδυτικά η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Philippe Maystadt.
Πηγή 11ο Τεύχος Ην-Ων