Οι Πρώτες Κυρίες – Ζωή Νόβακ

 8ο Τεύχος Ην-Ων

Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας δεν δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει
τμήματα των Νομαρχιών αλλά για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας.

«Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, αντί για επιχείρηση, θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα «κίνημα» για την επιστροφή στην υγιεινή παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, στην ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και την πιο αποτελεσματική σύνδεση της παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού. Για την καθιέρωση της Κρήτης ως έναν ξεχωριστό και ποιοτικό γαστρονομικό προορισμό και την ενδυνάμωση της οικονομίας της» επισήμανε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» η Διευθύντρια της εταιρίας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» κ. Ζωή Νόβακ (Μηχανικός Περιβάλλοντος και Περιφερειολόγος, με μεταπτυχιακό στον Έλεγχο Ποιότητας και την Διαχείριση Περιβάλλοντος).
Κάτι τέτοιο -ανέφερε- δεν μπορεί να συμβεί με πρωτοβουλίες που ξεκινούν μόνο από την αγορά (αυτό που λένε «market driven»), καθώς για να πετύχουμε τον στόχο μας θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό που αυτής της πρωτοβουλίας ηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, καθώς από την φύση τους μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο όραμα για την ανάπτυξη του νησιού και να συσπειρώσουν όσους χρειάζεται για να δουλέψουν συλλογικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης έχουν το κύρος και την δύναμη να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.
Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας δεν δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τμήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων -υπογράμμισε- αλλά για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας που θα συντονίζει δράσεις που θα γίνονται σε όλο το νησί γύρω από τον χώρο τον τροφίμων και της Κρητικής Κουζίνας.
Επίσης τόνισε «η λειτουργία του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας αντιστοιχεί σε αυτό που διεθνώς ονομάζεται Cluster, ένας συνεργατικός σχηματισμός ή αλλιώς δίκτυο επιχειρήσεων και φορέων που συνεργάζονται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν αλλά και για την επίτευξη ευρύτερων στόχων που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη για το καλό του συνόλου της κοινωνίας. Έτσι, ως το «Cluster της Κρητικής Διατροφής», το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας στοχεύει στην συνεργασία και την υλοποίηση κοινών δράσεων με φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες του νησιού που θα οδηγήσουν στην σύνδεση της παραγωγής τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, την αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, την καθιέρωση της Κρητικής Διατροφής ως τρόπο ζωής, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με υπηρεσίες γαστρονομικού και οινικού τουρισμού, την καθιέρωση της Κρήτης ως γαστρονομικό προορισμό και, τελικά, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Για να το επιτύχει αυτό, η δομή του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας θα λειτουργεί ως εξής: εσωτερικά της εταιρείας θα λειτουργεί το Τμήμα Προβολής, το οποίο θα ασχοληθεί με την προβολή της Κρητικής Διατροφής, των τοπικών προϊόντων και των πιστοποιημένων εστιατορίων, καθώς και το Τμήμα Πιστοποίησης που θα αναλάβει την απόδοση του Σήματος Κρητικής Κουζίνας της εταιρείας σε χώρους εστίασης. Επίσης, στα πλαίσια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα αναλάβουν την υλοποίηση μιας σειράς από παρεμβάσεις πάνω στους στρατηγικούς άξονες που είχε αποφασιστεί ότι θα κινηθεί η εταιρεία κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Οι άξονες αυτοί είναι (1) Η τοπική γαστρονομική παράδοση (προβολή της Κρητικής Διατροφής ως τρόπου ζωής), (2) η υγεία (σύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την βελτίωση της υγείας), (3) τα τοπικά προϊόντα (στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής), (4) το περιβάλλον (προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» του νησιού), (5) ο πολιτισμός (σύνδεση της Κρητικής Διατροφής με τον πολιτισμό μας), (6) ο τουρισμός (προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού). Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποφασίζονται σε επίπεδο Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας και θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και άλλους φορείς.
Η δικτύωση στηρίζεται στην λογική της διατομεακής συνεργασίας, δηλαδή στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων για την ολοκληρωμένη επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης ενός τόπου. Λόγω της παγκοσμιοποίησης, οι τοπικές κοινωνίες πλέον να ανταγωνίζονται περιοχές και προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο, κάτι που απαιτεί συντονισμένη δράση για την προβολή ενός τόπου για την διεκδίκηση μεριδίου στην διεθνή αγορά. Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας δημιουργήθηκε για να βοηθήσει σ’ αυτήν την απαραίτητη μετάβαση – να την διευκολύνει. Παγκοσμίως ο ανταγωνισμός αυξάνεται και ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ένα νησί σαν την Κρήτη, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, είναι η δικτύωση. Γιατί μόνο μέσα από την συνεργασία μπορούμε να οργανωθούμε, να βγούμε με μια ενιαία εικόνα προς τα έξω και να καθιερωθούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Μέσα από την συνεργασία κερδίζουμε και έχουμε την δυνατότητα να χτίσουμε αποτελεσματικά πάνω στα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από άλλους προορισμούς. Ας είναι η Κρητική Διατροφή, τα τοπικά προϊόντα και η ποιότητα των υπηρεσιών μας το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα».

Επιστροφή στο 8ο Τεύχος Ην-Ων

Written by