Νέο Παγκρήτιο Σήμα κρητικής Κουζίνας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας»

8ο Τεύχος Ην-Ων

Το νέο Παγκρήτιο Σήμα Κρητικής Κουζίνας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» για την πιστοποίηση εστιατορίων δημιουργήθηκε και οριστικοποιήθηκε από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης με στόχο την καθιέρωση ενός Σήματος που θα εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών εστίασης, την προβολή της Κρητικής Κουζίνας και Διατροφής, την αύξηση της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί. Η ιδιαιτερότητα του νέου Σήματος έγκειται στο γεγονός ότι για την απόκτησή του, είναι απαραίτητη η αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων (όσων παράγονται σε αφθονία στο νησί), κάτι που θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία, θα αναδείξει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και θα ενισχύσει την εικόνα της Κρήτης ως ιδιαίτερο Γαστρονομικό Προορισμό.
Η πιστοποίηση του Σήματος αποφασίσθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 στη πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας». Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της εταιρείας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας στο Ρέθυμνο και σε αυτήν συμμετείχαν οι κ.κ. Φραγκιαδάκης Γιώργος, Καθηγητής του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του ΤΕΙ Κρήτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Παρασυράκης Βασίλης, Αντιπρόεδρος και Χαμογιωργάκης Γιώργος, Μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης Νομού Ρεθύμνου, Παρασύρης Μιχάλης, Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, Θεοδωράκης Κωστής, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων Καφέ – μπαρ Δήμου Αγίου Νικολάου, Μπουράκης Γιώργος, Πρόεδρος και Τρυλιράκης Στέλιος, Μέλος του Δικτύου Πιστοποιημένων Εστιατορίων «Ελαιογευσίες», καθώς και οι, Νόβακ Ζωή, Διευθύντρια και Χηνιάδης Φαίδων, Υπεύθυνος Πιστοποίησης του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα γίνει επεξεργασία των πορισμάτων της Ομάδας Εργασίας από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν και συμπληρωματικές προτάσεις από τα μέλη της, οι οποίες και θα ληφθούν υπ’ όψη, και στην συνέχεια οι προδιαγραφές θα μελετηθούν και θα οριστικοποιηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
Κατά την συνάντηση εργασίας μελετήθηκε η προοπτική της μελλοντικής μετεξέλιξης του Σήματος «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» σε αναγνωρισμένο Ελληνικό Πρότυπο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης ΕΛΟΤ), κάτι το οποίο θα του έδινε ισχύ και αναγνωρισιμότητα, καθώς και η λειτουργία του Τμήματος Πιστοποίησης της εταιρείας με βάση τις προδιαγραφές που ακολουθούν οι φορείς πιστοποίησης που διαπιστεύονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αμεροληψία και τεκμηριωμένη επάρκεια κατά την απονομή του Σήματος, προτάσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα θετικά καθώς θα εξασφαλίσουν την συνέχεια και την αξιοπιστία αυτής της σημαντικής προσπάθειας. Στην συνέχεια συζητήθηκαν αναλυτικά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις προδιαγραφές του Σήματος, τόσο όσον αφορά την εφαρμοσιμότητά τους, όσο και την δυνατότητα ελέγχου της συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τις προδιαγραφές αυτές. Στο κομμάτι αυτό έγινε ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος και καταγράφηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και προοπτικές για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά την εφαρμογή του Σήματος, ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδικασία πιστοποίησης των εστιατορίων.
Ο γνώμονας της συνάντησης ήταν να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν το Σήμα εφαρμόσιμο από τις επιχειρήσεις εστίασης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που είναι η προβολή της ποιοτικής Κρητικής Κουζίνας και προαγωγή των τοπικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, στην Ομάδα Εργασίας ζητήθηκε να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων των επιχειρήσεων εστίασης της Κρήτης καθώς και φορείς που έχουν εμπειρία από την εφαρμογή αντίστοιχων Σημάτων Ποιότητας.
Τέλος παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα έχουν τα εστιατόρια που θα διεκδικήσουν το Σήμα Κρητικής Κουζίνας. Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας ήδη επεξεργάζεται ένα Πλάνο Προβολής και δέσμης κινήτρων (όπως κατάρτιση και δικτύωση) για τις επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν το Σήμα και θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο Πιστοποιημένων Εστιατορίων, το οποίο περιλαμβάνει έντυπα, συμμετοχή σε εκθέσεις, προβολή σε ΜΜΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, συνεργασία με Ενώσεις παραγωγών για την προμήθεια προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές κ.α.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη που υπάρχει για μια Παγκρήτια συντονισμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας στον τομέα της εστίασης και την προβολή της Κρητικής Κουζίνας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ούτως ώστε να καθιερωθεί η Κρήτη ως γαστρονομικός προορισμός, στόχοι οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από συνεργασία. Στα πλαίσια αυτά εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, με την συμμετοχή και στήριξή τους σε αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας και συναντήσεις, ενισχύοντας τον ρόλο του ως «Σύμφωνο Ποιότητας».
Πρέπει να σημειωθεί- σύμφωνα με τους υπεύθυνους-ότι είμαστε αντιμέτωποι  με την παγκοσμιοποίηση, την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση, καθώς και την μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και η ενίσχυση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος σαν Προορισμός που θα βασίζεται στην φημισμένη Κρητική Διατροφή και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα  θα σφραγίζεται  με ένα Σήμα Ποιότητας διεθνούς εμβέλειας.

Επιστροφή στο 8ο Τεύχος Ην-Ων

Written by