Επενδύσεις μαμούθ 13,5 δις ευρώ για Ανάπτυξη Περιβάλλον και Επάρκεια

Σημαντικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία,
Απασχόληση, Ανάπτυξη και το Περιβάλλον

Επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ έχει ξεκινήσει να υλοποιήσει η ΔΕΗ με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιό της για την περίοδο 2009 – 2014. Οι επενδύσεις αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Οι νέες επενδύσεις της ΔΕΗ θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Οικονομία καθώς με την υλοποίησή τους θα εξασφαλισθούν:
• Η δημιουργία αρκετών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής των νέων σύγχρονων ηλεκτροπαραγωγικών Μονάδων και των μεγάλων έργων αναβάθμισης των υποδομών.
• Η ενίσχυση της περιφερειακής απασχόλησης και των εισοδημάτων σε Τοπικές Κοινωνίες στις οποίες η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει μεγάλες παραγωγικές και άλλες επενδύσεις.
• Η πραγματοποίηση πολύ μεγάλου ύψους επενδύσεων για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος. Οι σχετικές περιβαλλοντικές επενδύσεις θα εξασφαλισθούν με την κατασκευή και λειτουργία νέων θερμοηλεκτρικών Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.
• Η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
• Η δυναμική επέκταση του Ομίλου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
• Η συμπίεση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για παροχή και στο μέλλον ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τιμές από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
• Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας με τη λειτουργία νέων Μονάδων που θα είναι περισσότερο αποδοτικές.
• Η ενίσχυση της επάρκειας και του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό και από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών ενεργειακών πρώτων υλών και ηλεκτρικής ενέργειας με τον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.
• Η αναβάθμιση της σημασίας της χώρας ως διεθνούς κόμβου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές της ΔΕΗ και με την ενίσχυση και επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων.
• Η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς όλους τους πελάτες της με τις αναβαθμίσεις των δικτύων Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την καλλίτερη εξυπηρέτησή τους κλπ.
• Η δημιουργία νέων σύγχρονων ηλεκτροπαραγωγικών Μονάδων σε νησιά της χώρας, εξασφαλίζοντας την πλήρη επάρκειά τους και τη στήριξη της οικονομίας τους (τουριστική, κλπ).
• Η διασύνδεση αρκετών νησιών με το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας, ενισχύοντας την επάρκειά τους και βελτιώνοντας το Περιβάλλον με την αντικατάσταση παλαιών αυτόνομων Μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που δημιουργούν περιβαλλοντικές οχλήσεις.
• Η δημιουργία νέων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου σε Μεγαλόπολη και Αλιβέρι για την τροφοδοσία νέων σύγχρονων Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες.
Προστασία του Περιβάλλοντος
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι η ολοκλήρωση των επενδύσεων της ΔΕΗ θα συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση του Περιβάλλοντος. Με τις νέες Μονάδες, που θα ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, μεταξύ 2006 και 2015 η ΔΕΗ θα πετύχει ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση των εκπομπών κατά:
• 25% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),
• 39% του οξειδίου του αζώτου (NOx),
• 91% του διοξειδίου του θείου (SO2) και
• 55% των σωματιδίων (PM).
Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή νέων σύγχρονων και ανταγωνιστικών θερμικών Μονάδων που θα ενσωματώνουν τις πλέον αποτελεσματικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Οι Μονάδες αυτές θα είναι αντίστοιχες με αυτές που κατασκευάζονται σήμερα στις χώρες της Ευρώπης και θα εξασφαλίζουν καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις.
Με τη δυναμική επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο όμιλος θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη. Οι σχετικές επενδύσεις θα αξιοποιήσουν όλες τις μορφές των ΑΠΕ, ενώ στη Μεγαλόπολη θα κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, συνολικής ισχύος 50 MW.
Επίσης, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών Μονάδων οι οποίες θα αξιοποιούν εγχώριους υδάτινους πόρους. Παράλληλα οι Μονάδες αυτές θα συμβάλλουν στην παροχή κοινωφελών υπηρεσιών, όπως νερά για αρδεύσεις αγροτικών εκτάσεων και υδρεύσεις αστικών περιοχών, αντιπλημμυρική προστασία κλπ.
Αισιοδοξία για το 2009
Ο χρόνος που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολος για τη ΔΕΗ. Η πρωτοφανής έκρηξη των διεθνών ενεργειακών τιμών έπληξε τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Συρρικνώθηκαν τα κέρδη της Επιχείρησης, καθώς η εκτίναξη των δαπανών για αγορές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας υπερκάλυψε τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων.
Εκτός, όμως, από την πολύ αρνητική επίδραση των διεθνών ενεργειακών τιμών, η ΔΕΗ κινείται μέσα και σε μία στρεβλά αναπτυγμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί σε βάρος της και τη μετατρέπει σε ένα «επί ζημία μονοπώλιο».
Ωστόσο, για τη ΔΕΗ το 2009 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, καθώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν από τα σημερινά ανώτατα επίπεδα τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που υιοθετήθηκε και έχει αρχίσει να υλοποιείται, η ΔΕΗ θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη και δυναμική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις πρωτοφανείς σε ύψος επενδύσεις της η ΔΕΗ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και στην ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας.

Πηγή 6ο Τεύχος Ην-Ων

Written by