Τον ρόλο του συντονιστή θα παίξει ο νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης ο οποίος είναι ο δεύτερος πρόεδρος από την δημιουργία του συμβουλίου (το 2005 στο πρώτο συμβούλιο εκλέχτηκε πρόεδρος ο κ. Σταύρος Σημαντήρης).
Στόχος του κ. Αεράκη είναι η προώθηση των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό, η ενημέρωση των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ανάδειξη των προβλημάτων της Κρήτης και να βρεθεί τρόπος για την λύση τους καθώς και η γνωριμία όλων των ομογενών όλων των Ομοσπονδιών.
Ήδη ο κ. Αεράκης μαζί με το νέο συμβούλιο πραγματοποίησαν επαφές με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Τσόκα, με τους προέδρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Εξαγωγέων Κρήτης, την Νομάρχη Ηρακλείου καθώς και με άλλους παράγοντες του νησιού.
Ειδικότερα κατά την διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Αεράκης, και τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών με την Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάδη τονίστηκε ότι «πόσο σημαντική είναι η ένωση και η συνεργασία των απόδημων Κρητών παγκοσμίως, μέσα από το συντονισμό και τις πρωτοβουλίες του συμβουλίου. Επιπλέον, υπογραμμίσθηκε ο στόχος της Νομαρχιακής Αρχής για την προώθηση της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς, των παραδοσιακών προϊόντων, της κρητικής διατροφής ως προτύπου ενός υγιούς τρόπου ζωής, αλλά και για την ταυτόχρονη τουριστική προβολή της Κρήτης».
Η κα Σχοιναράκη σημείωσε ότι: «οι απόδημοι Κρήτες αποτελούν τους καλύτερους πολλαπλασιαστές των αξιών του τόπου μας στις χώρες, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται. Είναι ενεργοί πολίτες, παράγουν πολιτισμό και προβάλλουν με πολύ αξιόλογο τρόπο την πατρίδα τους».
Στο αμέσως προσεχές διάστημα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι στις χώρες που ζουν έχουν πολιτική και όχι μόνο δραστηριότητα. Επίσης ο πρόεδρός του κ. Αεράκης θα συμμετέχει εφεξής στις εργασίες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Κοινός στόχος όλων, επισημάνθηκε, είναι η φωνή της Κρήτης να φτάνει σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την προβολή του κρητικού πολιτισμού, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο γεγονός ότι η Κρήτη πρέπει να προβάλλεται ως ενιαίος τουριστικός προορισμός, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα από την πολύ καλή συνεργασία των τεσσάρων νομαρχών της Κρήτης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (www.pask.edc.uoc.gr) είναι το ανώτατο όργανο της κρητικής διασποράς και αποτελείται από τέσσερεις ομοσπονδίες. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (www.poks.gr), την Παγκρητική Ένωση Αμερικής (www.pancretan.org), την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης (www.pankritiki.eu) και την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, (www.cretan.com.au) με εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία.
Βιογραφικό
Ο κ. Γιώργος Αεράκης γεννήθηκε στα Ανώγεια και είναι ο τρίτος γιος του Λευτέρη Αεράκη και της Φερενίκης Μανουρά. Έζησε μέχρι τα 12 του στα Ανώγεια και στη συνέχεια η οικογένειά του όπως και δεκάδες άλλες αναγκάστηκε να μεταναστεύσει αρχικά στο Ηράκλειο για μερικά χρόνια και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Με την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ όπως λεγόταν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, πέτυχε σε διαγωνισμό που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την επόμενη χρονιά προσλήφθηκε στο Λουξεμβούργο όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μέτς-Νανσύ στη Γαλλία. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.
Το 1993 με μερικούς άλλους αθεράπευτα ερωτευμένους με την Κρήτη δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Κρητών Λουξεμβούργου. Μέσω του Συλλόγου είχαμε την ευκαιρία να προβάλλουμε την Ελλάδα και την Κρήτη.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος, μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Παράρτημα Λουξεμβούργου).
Είναι παντρεμένος με την Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταφράστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρένα Κουβίδη (καταγωγή από Σείσαρχα Ρεθύμνου). Έχει τρία παιδιά. Τον Ιάσονα που σπουδάζει Αρχιτέκτονας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τον Έκτορα που σπουδάζει στη Νομική του ίδιου Πανεπιστημίου και τον Απόλλωνα που είναι μαθητής Γυμνασίου.
Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων