Ενιαία Ταυτότητα Κρητικών Προϊόντων

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Κρητικό Σύμφωνου Ποιότητας» με έδρα το Ρέθυμνο Κρήτης δημιουργήθηκε με κοινή απόφαση των τεσσάρων Νομαρχιών της νήσου σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Κρητικού Συμφώνου ποιότητας, η οποία επισφραγίσθηκε στην 1 Αυγούστου 2008.
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Νομάρχης Ρεθύμνου  και πρόεδρος της εταιρίας (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009) κ. Γιώργος Παπαδάκης.
Ο βασικός σκοπός της προσπάθειας -υπογράμμισε- συνίσταται στο να υπάρξει ένα σύστημα που να διασφαλίζει τη χρήση των τοπικών προϊόντων, και το οποίο σύστημα θα αποτελεί τη βάση συμφωνίας για τις επιχειρήσεις εστίασης γύρω από μία σειρά προδιαγραφών που θα προφυλάξουν, κατά το δυνατόν, την κρητική διατροφή, που παλιότερα αποτελούσε την πρώτη αιτία ευζωίας και μακροζωίας των Κρητικών. Σημαντικό επίσης είναι -συνέχισε- ότι θα τονώσει την κατανάλωση ντόπιων προϊόντων που είναι φανερό ότι διέρχονται κρίση από ανταγωνιστικά προϊόντα που είναι χαμηλής ποιότητας.
Το πρότυπο αυτό πιστοποιείται από μία εταιρεία με την συμμετοχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης – αστική μη κερδοσκοπική, και θα αποδεικνύεται από ένα σήμα το οποίο θα εκχωρείτε στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ.).
Οφέλη από το σήμα -είπε- θα είναι η  αίσθηση ότι το Κρητικό προϊόν είναι ανώτερης διατροφικής αξίας και δικαιολογείται η υψηλότερη τιμή. Αυτή την αίσθηση σε ντόπιους και επισκέπτες θα πρέπει να την καλλιεργούμε για να περάσει. Την ίδια αίσθηση πρέπει πρώτος από όλους να την αποκτήσει ο επιχειρηματίας ή η επιχείρηση που θα πάρει το σήμα. Επομένως η αναγνωσιμότητα, η αποδοχή του σήματος, θα «εξαναγκάζει» τους επαγγελματίες του χώρου να επιζητούν την πιστοποίησή τους.
Το Σεπτέμβριο πραγματοποιήσαμε -ανέφερε- στη Νομαρχία Ρεθύμνου συνάντηση των τεσσάρων Νομαρχιών με σκοπό τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων καθώς και τη συγκρότηση του Δ.Σ. της εταιρίας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συμμετοχή του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στην προσπάθεια αυτή, η υπηρεσιακή στελέχωση της εταιρίας, καθώς και η επιχορήγηση της εταιρίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πιστεύουμε –τόνισε- ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και θα αγκαλιαστεί θερμά από τους κρητικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς. Πρόσφατα με επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Κρήτης, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Συλλόγου Εξαγωγέων Κρήτης, μελών και πρωτεργατών του φορέα πιστοποίησης κρητικών ποιοτικά ελεγμένων προϊόντων «CRETACERT», προκειμένου να  συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας του «CRETACERT« με το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας». Στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός κοινού προτύπου διασφάλισης ποιότητας των κρητικών προϊόντων, ώστε αυτά να αποκτήσουν ενιαία ταυτότητα και να γίνονται πιο εύκολα αναγνωρίσιμα στις αγορές της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπου διανέμονται, γεγονός που αναμφίβολα θα συμβάλλει και στην καλύτερη προώθησή τους.
Κύριος προσανατολισμός της  εταιρίας είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού, συμπεριλαμβανομένων του «CRETACERT» και της Κρητικής Ακαδημίας Γεύσης, ώστε τα κρητικά προϊόντα να αποκτήσουν ένα ενιαίο σήμα, αποτέλεσμα μιας ενωτικής και συγκρητικής προσπάθειας για την αποτελεσματική προώθηση της κρητικής παραγωγής.
Στο Νομό Ρεθύμνου η ιδιωτική πρωτοβουλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο -διευκρίνισε- και ειδικότερα στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τις   μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις, που αφορούν στους προαναφερθέντες τομείς, όπως η δημιουργία ξενοδοχειακών και μεταποιητικών μονάδων. Επιπλέον ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την παραγωγή και μεταποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων διερευνούν την πιθανότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αποτέλεσμα της γενικής κρίσης που υπάρχει στην αγορά.
Υπάρχει, δυστυχώς και κάποιος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών καταστημάτων, που  αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, κάτι που οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική δυστοκία, αλλά ίσως και σε λανθασμένες επενδυτικές επιλογές και επιχειρηματικές κινήσεις.
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι μια υπόθεση, που μας αφορά όλους. Όλοι έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτή, οι στρατηγικές όμως αποφάσεις και οι πολιτικές που την αφορούν, διαμορφώνονται και λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ασφαλώς και προσπαθούμε μέσα από τις όποιες δράσεις μας και εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μας να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς του επιχειρηματικού κόσμου του τόπου μας, τους οποίους μεταφέρουμε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα  προσπαθώντας παράλληλα να προσφέρουμε ενημέρωση πάνω στα επενδυτικά προγράμματα, στη σχετική νομοθεσία, αλλά και σε προοπτικές, που υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων. Η συνεργασία μας με το Επιμελητήριο και τις παραγωγικές τάξεις είναι διαρκής και στενή με στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση των επιχειρηματιών του τόπου μας, παλιών και νέων. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών της Νομαρχίας και της Περιφερειακής Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής στους επιχειρηματίες και επίδοξους επιχειρηματίες.
Κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας -είπε- πιστεύουμε ότι λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο μας για αυτό και θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έχουν τη στήριξή μας. Με ό,τι μέσο διαθέτουμε ως Νομαρχία και στα στενά πλαίσια αρμοδιοτήτων μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και τις νέες, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε επενδυτικά προγράμματα και την κατάλληλη ενημέρωση, με στόχο να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα, να δίνουν έμφαση στην καινοτομία  και να είναι ανταγωνιστικές.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στο χωριό Πρίνος Μυλοποτάμου Ρεθύμνου το 1942 και μεγάλωσε στη Βιράν Επισκοπή. Eίναι παντρεμένος με τη Μαρία Μπιρλιράκη και έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κώστα.
Aποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών το έτος 1967. Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) όπου υπηρέτησε σε πολλούς νομούς της χώρας. Τα πρώτα χρόνια της θητείας του στο Υπουργείο Γεωργίας εργάστηκε στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας στα Χανιά. Στην Διεύθυνση Γεωργίας του Νομού Ρεθύμνου τοποθετήθηκε το έτος 1972 όπου αρχικά υπηρέτησε στο περιφερειακό Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Περάματος, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε στο τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών της Δ/νσης Γεωργίας ως προϊστάμενος του τμήματος, έως το 1994.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Διεύθυνση  Γεωργίας εκλέχτηκε πρόεδρος του συλλόγου Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων του Νομού Ρεθύμνου και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Το έτος 1983 εκλέχτηκε πρώτος στην Διοικούσα Επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε Κρήτης).
Την περίοδο 1983-1987 διετέλεσε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Ν. Ρεθύμνου. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Στις νομαρχιακές εκλογές του 1994 και του 1998 εξελέγη πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος. Από το 1995 ήταν πρόεδρος της Α’ Νομαρχιακής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα (Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία-Δάση) και θέματα Τεχνικών Υποδομών (Δημόσια Έργα), μέχρι την κατάργηση της. Αντιπρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου Α.Ε και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Καθαρισμού Ακτών Ρεθύμνου (Ε.Κ.Α.Ρ).
Από το 2003 μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπηρετεί το νομό Ρεθύμνου από τη θέση του Νομάρχη Ρεθύμνου.

Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων

Written by