ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ – ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΝΟΥΛΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΕΣΚΕ ΤΗΣ Ν.Δ
Η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. Απλοί τρόποι που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να χαίρονται τη φύση και οι επόμενες γενιές.
Η ευαισθησία των Ελλήνων σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος δείχνει σταδιακά να γίνεται τρόπος ζωής, ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα για την χώρα μας παραμένουν.
Οι φωνές ευαισθητοποίησης αλλά και διαμαρτυρίας για το περιβάλλον, έχουν αρχίσει ευτυχώς να πληθαίνουν και σταδιακά διακρίνουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Άνθρωποι που πριν δεν επεδείκνυαν οικολογική συνείδηση, έχουν αρχίσει να ενημερώνονται και να αναζητούν τρόπους να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα. Εκστρατείες, προγράμματα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και πρωτοβουλίες ιδιωτών κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, υποδηλώνοντας ότι το «καμπανάκι» ήχησε τόσο δυνατά που, και να ήθελαν δεν μπορούσαν να προσποιηθούν ότι δεν το άκουσαν. Δεν αναφερόμαστε πλέον σε όσα θα συμβούν στο μέλλον. Το μέλλον έχει γίνει «τώρα». Οι συνέπειες είναι ορατές ακόμα και σ΄ αυτούς που έκλειναν τα μάτια τους. Το κλίμα αλλάζει και φαίνεται πως έφτασε η ώρα να μας επιστρέψει το περιβάλλον όσα ακούσια και εκούσια του κάναμε. Με «ύβρι» ήρθε η «νέμεσις». Άραγε, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επέλθει και η «κάθαρσις».
Το περιβάλλον και οι απαιτούμενες πολιτικές του δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.
Θεμέλιος λίθος για την επιβίωση των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η χάραξη πολιτικών φιλικών προς τα θέματα που απασχολούν και βασανίζουν την γη που μας φιλοξενεί είναι απαραίτητη για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ή μη ενός υπουργείου περιβάλλοντος με νοοτροπίες πρακτικής και αντιλήψεις ενός ακόμη κομματιού στο πάζλ του κρατικού μηχανισμού.
Αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη πολιτικής περιβάλλοντος πολιτικής που πείθει και επιβάλλει.
Από το 2004 μέχρι σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα όπως: Η δημιουργία ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η ενίσχυση των προστατευομένων περιοχών, η εφαρμογή Νέων Σχεδίων για στερεά και υγρά απόβλητα, ενώ δόθηκε οριστική λύση στη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας με την δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου αποξήρανσης στην Ευρώπη. Ήδη λειτουργούν δέκα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ προβλέφθηκε νομοθετικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων στο πρόγραμμα «περιβάλλον», από το 14% έφτασε στο 60% ενώ το Εθνικό κτηματολόγιο επιτέλους υλοποιείται.
Η Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση υδάτινων πόρων καθώς και η εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων με αυστηρότερες ποινές μας κάνουν να αισιοδοξούμε.
Χρειάζεται όμως ακόμη μια σύνθετη και ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων του Κιότο.
Χρειάζεται όμως πάνω απ’ όλα ευαισθητοποίηση της κοινωνικής και ατομικής συνείδησης για το περιβάλλον. Επίκεντρο αυτής η συμμετοχή του πολίτη στην προσπάθεια για ένα καλύτερο πιο φιλικό στο περιβάλλον αύριο.
Ας ξεκινήσουμε σήμερα το αύριο δεν μπορεί άλλο να περιμένει.
Βιογραφικό
Ο Κ. Γεώργιος Νούλας είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω και σπούδασε το 1992 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών. Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα: «Ο ρόλος των Διευρύνσεων της ΕΟΚ στην πορεία για την Πολιτική και Αμυντική της Ένωση¬. Το 1989 – 1991 στο Université Catholique de Louvain, Σχολή Πολιτικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
Μεταπτυχιακός τίτλος Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών, εξειδίκευση στην Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΚΕΠΠΑ).Το 1984 – 1988 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής, Βαθμός πτυχίου Νομικής «Λίαν Καλώς» και το 1977 – 1983 το Λεόντειο Λύκειο Αθηνών.
Πηγή 3ο τεύχος Ην-Ων