Θερμοκοιτίδες για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων δημιουργήθηκαν στο νομό Ρεθύμνου -ανέφερε- ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γιακουμάκης.
Φορέας του έργου είναι -διευκρίνισε- η εταιρία Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ). Ρεθύμνου Α.Ε. η οποία έχει προχωρήσει σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του. Αποφάσισε να δεσμεύσει έκταση 5,5 στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονο Συνεδριακό και Εκθεσιακό πολυχρηστικό Κέντρο εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου. Επίσης θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ εστία «Δημιουργικών Επιχειρήσεων» (Creative Industries) σε συνεργασία με όλους τους φορείς γνώσεις του νησιού, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ και τα ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, ΙΤΕ, κλπ. Οι παραπάνω εστίες -συνέχισε- βοηθούν την ανάπτυξη κυρίως νέων επιχειρήσεων, παρέχοντας τους τις κατάλληλες υποδομές με χαμηλό μίσθωμα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το επιχειρηματικό ρίσκο και να δημιουργήσουν συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό -είπε- ήδη προχωράνε οι αρχιτεκτονικές και οικονομοτεχνικές μελέτες για να ενταχθούν και τα δύο έργα στο ΕΣΠΑ.
Ερ. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Χωρικής Ενότητας Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013 πόσο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Κρήτη;
Απ. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013 αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Κρήτη σε δύο τομείς:
Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης:
Στο πλαίσιο αυτού του Άξονα Προτεραιότητας εντάσσονται έργα «περιφερειακής και τοπικής κλίμακας». Έργα εθνικής εμβέλειας ενταγμένα και στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, όπως η ολοκλήρωση και αναβάθμιση του βόρειου άκρου και τμημάτων του νότιου άκρου, αλλά και η συμπλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Λιμένα Ηρακλείου θα χρηματοδοτηθούν από το Τομεακό Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».
Οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις από την δημιουργία των παραπάνω υποδομών είναι:
– Η βελτίωση των συνδέσεων ζωνών με έντονη παραγωγικότητα του πρωτογενή τομέα με πύλες εξόδου της Περιφέρειας (λιμάνια, αεροδρόμια) ή αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές ευρείας κατανάλωσης.
– Η βελτίωση της προσπελασιμότητας και της διασύνδεσης αναπτυγμένων τουριστικών ζωνών
– Η βελτίωση της προσπελασιμότητας, κυκλοφοριακή εξυγίανση και αισθητική αναβάθμιση των οδικών αρτηριών του αστικού ιστού των πόλεων της Κρήτης
– Η βελτίωση των υποδομών και της δικτύωσης των περιφερειακών και τοπικών λιμανιών της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού (ημεδαποί και αλλοδαποί) και τη διακίνηση προϊόντων
Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
– Η ενίσχυση μακροπρόθεσμα της εσωτερικής συνοχής και της άρσης των ανισοτήτων στο εσωτερικό της Περιφέρειας (συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε γεωγραφικούς και κοινωνικο-οικονομικούς όρους.
Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης:
Ο γενικός στόχος είναι η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, η προώθηση της καινοτομίας και η αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Τοπικές Περιφερειακές Επιχειρήσεις) στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο ανωτέρω γενικός στόχος είναι:
– Η υποστήριξη των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών και στην μείωση της εισαγωγικής διείσδυσης
– Η υποστήριξη των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
– Η υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής τεχνολογίας
– Η ενίσχυση των υποδομών των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης με στόχο την παραγωγή νέας γνώσης και την εν συνεχεία μετατροπή της σε καινοτομικά προϊόντα, σε τομείς που ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης, αλλά και της χώρας γενικότερα
Οι θετικές επιπτώσεις είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της διεύρυνσης των αγορών και του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού τους.
Ακόμη η προώθηση της καινοτομίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα.
Παράλληλα για τις επιχειρήσεις τόσο του δευτερογενή όσο και του τριτογενή τομέα προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Στον δευτερογενή τομέα θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ενίσχυσης υφισταμένων ΜΜΕ – ΠΜΕ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στο πλαίσιο των απαιτήσεων της νέας οικονομίας, καθώς και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με στόχο την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
– Στον τριτογενή τομέα ο τουρισμός αποτελεί μία από τις βασικότερες δραστηριότητες της οικονομίας του νησιού, ενώ τα τουριστικά προϊόντα της Κρήτης εξακολουθούν να κινούνται σε αγορές υψηλού ανταγωνισμού. Στον τομέα αυτό θα αναληφθούν δράσεις ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων, αναβάθμισης των υπηρεσιών και εμπλουτισμού των τουριστικών προϊόντων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη ειδικών υποδομών με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.
– Τέλος προβλέπεται η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου και των υπηρεσιών για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους
Ερ. Είναι, κατά τη γνώμη σας ικανοποιητικό το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων καθώς και η κατανομή των πόρων του ΠΕΠ Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013;
Απ. Τα κονδύλια της Δημόσιας Δαπάνης για το ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 ανέρχονταν σε 696.022.498 Ευρώ ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το ΠΕΠ Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013 ανέρχεται σε 558.000.000 ευρώ. Η Κρήτη αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά και από τα κονδύλια των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ το 80% των οποίων θα κατευθυνθεί προς την Ελληνική περιφέρεια. Η δε κατανομή της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΠΕΠ Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013 κρίνεται μάλλον ικανοποιητική δεδομένου ότι στην Κρήτη αντιστοιχεί περίπου το 43% της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης (1.325.000.178 ευρώ).
Ερ. Το προηγούμενο ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 πόσο αποτελεσματικό ήταν για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων της Κρήτης;
Απ. Στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 χρηματοδοτήθηκαν επενδυτικά σχέδια περίπου 600 επιχειρήσεων σε όλη την Κρήτη. Αυτό ήταν ένα άμεσο όφελος για τις επιχειρήσεις αυτές. Αν και ο συνολικός αριθμός μπορεί να φαντάζει μικρός θεωρώ ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον του νησιού μας ωφελήθηκε σημαντικά από το σύνολο των παρεμβάσεων είτε άμεσα είτε έμμεσα. Οπότε, ως γενική εικόνα, μπορούμε να πούμε ότι το ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 στάθηκε από αρκετά έως πολύ αποτελεσματικό ήταν για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων της Κρήτης.
Ερ. Ποια νέα βήματα θα γίνουν φέτος στο Ρέθυμνο για την ανάπτυξη των ΒΙ.ΠΕ.;
Απ. Η ίδρυση του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης εδώ και δώδεκα χρόνια περίπου. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των έργων υποδομής του ΒΙΟΠΑ.
Η Α΄ Φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή όλων των δικτύων υποδομής, ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων, ηλεκτροφωτισμού, τηλεπικοινωνιών και της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων.
Ανατέθηκε στις 18/7/2007 με χρόνο υλοποίησης 12 μήνες και ποσό σύμβασης 2.525.063,72 €. Η Β’ Φάση του έργου περιλαμβάνει την «Κατασκευή του κτηρίου εξυπηρετήσεων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου» δημοπρατήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2008, με συμβατική διάρκεια έξι (6) μήνες και προϋπολογισμό 1.188.810,00 €. Τα έργα της Β’ Φάσης ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Όλα τα έργα υποδομής του ΒΙΟΠΑ προβλέπεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2008 και η λειτουργία του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2009.
Ο Φορέας του έργου, η ΒΙΟ.ΠΑ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε. έχει προχωρήσει επίσης σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ΒΙΟΠΑ. Αποφάσισε να δεσμεύσει οικόπεδο (7 οικόπεδα 750 τ.μ. περίπου) έκτασης 5,5 στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονο Συνεδριακό και Εκθεσιακό πολυχρηστικό Κέντρο εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου. Επίσης θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ Θερμοκοιτίδα Δημιουργικών Επιχειρήσεων (Creative Industries) σε συνεργασία με όλους τους φορείς γνώσεις του νησιού, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ και τα ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, ΙΤΕ, κλπ. Οι Θερμοκοιτίδες βοηθούν την ανάπτυξη κυρίως νέων επιχειρήσεων, παρέχοντας τους τις κατάλληλες υποδομές με χαμηλό μίσθωμα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το επιχειρηματικό ρίσκό και να δημιουργήσουν συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό ήδη προχωράνε οι αρχιτεκτονικές και οικονομοτεχνικές μελέτες για να ενταχθούν και τα δύο έργα στο Δ’ ΕΣΠΑ.
Ερ. Υπάρχουν μελέτες για καινοτόμα τουριστικά προϊόντα στο νομό Ρεθύμνου;
Απ. Υπάρχει σε εξέλιξη το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εναλλακτικού Τουρισμού Νομού Ρεθύμνης».
Σε διαδρομή λίγων χιλιομέτρων Ελεύθερνα – Αρκάδι – Καψαλιάνα ξετυλίγεται στο Ρέθυμνο ιστορία 20 και πλέον αιώνων. Το Ρέθυμνο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα βόρεια παράλια αλλά διατηρεί μια πανέμορφη και ανέγγιχτη ενδοχώρα, η ήπια τουριστική ανάπτυξη της οποίας σχεδιάζεται από την Αγροτουριστική Α.Ε. και τους τοπικούς φορείς.
Ερ. Υπάρχουν νέα προγράμματα για την οικονομική ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων και για τις εξαγωγικές εταιρίες;
Απ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εν ισχύ ο Αναπτυξιακός Νόμος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αναμένονται επίσης η προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων τόσο στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης – Νήσων Αιγαίου 2007-2013 όσο και στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Επιπλέον, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη σπουδαιότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας, εφαρμόζει διάφορες προωθητικές ενέργειες για την καλύτερη προβολή των Κρητικών προϊόντων όπως: Ενοικίαση περιπτέρων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα (π.χ. ΔΕΤΡΟΠ) και το εξωτερικό (π.χ. ANUGA, SIAL) και δωρεάν παραχώρηση χώρου σε Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις, συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές και σε Partenariat σε χώρες του εξωτερικού, συμμετοχή στη διοργάνωση ετήσιας έκθεσης στο Ρέθυμνο, δημιουργία και διανομή φακέλου προβολής (folder) τοπικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους σε δυο γλώσσες, συμμετοχή στη δημιουργία τετράγλωσσου folder για την Κρητική διατροφή και τα προϊόντα που την απαρτίζουν.
Πηγή 2ο τεύχος Ην-Ων