«Φωτεινά μυστήρια» στην Κρήτη

22ο τεύχος Ην-Ων

Εντυπωσιακά ολογράμματα, τρισδιάστατες απεικονίσεις, οπτικά παράδοξα και πολλά διαδραστικά παιχνίδια που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την φύση και την λειτουργία του φωτός προβάλλονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο κ. Μωυσής Μυλωνάς Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και καθηγητής στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπογράμμισε «ο επισκέπτης μπορεί να δεί ορισμένα συλλεκτικά έργα με ποικίλα θέματα όπως ο  Άβαταρ, ο Μάικλ Τσάκσον, Ορτεμινέιτορ και άλλα».
Ερ. Ποια είναι τα φωτεινά μυστήρια και τι θα δεί ο επισκέπτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης;
Απ. Φωτεινά μυστήρια είναι ο τίτλος περιοδικής έκθεσης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Η έκθεση εκτείνεται σε χώρο 500 τμ και περιλαμβάνει εντυπωσιακά ολογράμματα τρισδιάστατες απεικονίσεις οπτικά παράδοξα και πολλά διαδραστικά παιχνίδια που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την φύση και την λειτουργία του φωτός.
Οργανωτές της έκθεσης είναι το Ινστιτούτο Ολογραφίας Ελλάδας με έδρα την Αθήνα, το Μουσείο Οπτικής της Αγίας Πετρούπολης το ΙΤΕ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Η έκθεση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 με προοπτική να παραμείνει ανοικτή για τρείς μήνες.
Όμως η μεγάλη επισκεψημότητα και αποδοχή που είχε αποφασίσαμε να την παρατείνουμε μέχρι Νοεμβρίου 2014.
Ερ. Τι περιέχει η Συλλογή των Ολογραμμάτων;
Απ. Η μισή επιφάνεια της έκθεσης καταλαμβάνεται ολογράμματα δηλαδή τρισδιάστατες εικόνες με προοπτική βάθος και μεταβολή της εικόνας ανάλογα με την κίνηση του επισκέπτη. Συνολικά εκτίθενται 115 ολογράμματα από 15 χώρες, που δείχνουν όλη την εξέλιξη της ολογραφίας στις τελευταίες δεκαετίες. Ο επισκέπτης μπορεί να δεί ορισμένα συλλεκτικά έργα με ποικίλα θέματα όπως ο  Άβαταρ, ο Μάικλ Τσάκσον, Ορτεμινέιτορ και άλλα.
Παράλληλα παρέχονται στον επισκέπτη οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση της λειτουργίας και δημιουργίας των ολογραμμάτων
Ερ. Ποιο είναι ο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης;
Απ. Το Μουσείο λειτουργεί στα πλαίσια της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δραστηριοποιείται έντονα από την 10ετία του 1990 μελετώντας το περιβάλλον της ανατολικής μεσογείου κυρίως ως προς την γεωπικοιλότητα, την βιοποικιλότητα και τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις.
Διατηρεί και αναπτύσσει γεωλογικές, παλαιοντολογικές, βοτανικές και ζωολογικές συλλογές, καθώς και βάσεις περιβαλλοντολογικών δεδομένων όπως φωτογραφικό αρχείο, αρχείο μελετών και χαρτών. Ορισμένες από τις συλλογές του μουσείου είναι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του είναι η δημοσιοποίηση περιβαλλοντικών στοιχείων μέσω εργασιών ομιλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μέσω αυτών επιδιώκεται η σωστή ευαισθητοποίηση παιδιών, μαθητών και κοινού για τα περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά και προβλήματα της περιοχής μας. Κυρίως όμως η επικοινωνία μας με το κοινό γίνεται μέσω της μόνιμης έκθεσης του μουσείου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο Ηρακλείου στο κόλπο Δερματά.
Με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ανακατασκευάστηκε το παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ και ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο το 2007. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου συνολικής επιφάνειας 5.000 τμ είναι η μεγαλύτερη στη μεσογειακή λεκάνη και προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης συγκριτικά με τις περιβάλλουσες περιοχές.
Ο επισκέπτης μπορεί να δεί συγκριτικά διοράματα δηλαδή φυσικές αναπαραστάσεις περιβάλλοντος για τις ακτές, τους θαμνότοπους, τα δάση, τις ερήμους και τα ψηλά βουνά.
Στο ζωντανό μουσείο παρουσιάζονται ζωντανά ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα όπως σαύρες, φίδια, αμφίβια, μικροθηλαστικά της μεσογειακής περιοχής. Εντύπωση προκαλούν τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην Κρήτη όπως των νάνων ιπποποτάμων, ελεφάντων και ελαφιών κυρίως όπως του γιγαντιαίου δεινοθηρίου όπου έζησε στην περιοχή πριν από 8 εκατ. χρόνια και είναι το δεύτερο σε μέγεθος χερσαίο θηλαστικό που έζησε ποτέ στη γή. Το ομοίωμά του με ύψος 5 και μήκος 8 μέτρα δεσπόζει στο βασικό επίπεδο του μουσείου. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει την σεισμική τράπεζα του μουσείου, διάφορους σεισμούς, και να μάθει να αντιδρά σε αυτό το φυσικό φαινόμενο.
Για τα παιδιά υπάρχει ο διαδραστικός ερευνότοπος όπου  ανακαλύπτουν παίζοντας την φύση.
Κάθε χρόνο την μόνιμη έκθεση συμπληρώνουν περιοδικές εκθέσεις. Φέτος εκτός των φωτεινών μυστηρίων υπάρχει μία περιοδική έκθεση με την ονομασία δεινόσαυροι στα άκρα, όπου παρουσιάζονταο προπλάσματα ακραίων μορφών δεινοδαύρων (ανακατασκευή δεινοσαύρων) δηλαδή φυσικές αναπαραστάσεις ακραίων μορφών δεινοσαύρων με φωνή και κίνηση.
Για όλες τις δραστηριότητες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2012 και αναγνωρίζεται από την διεθνή έκθεση μουσείων ως το μοναδικό πλήρες Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον ελληνικό χώρο.
Βιογραφικό
Ο Δρ Μωυσής Μυλωνάς, είναι Καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Διευθυντής του ΜΦΙΚ. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Χερσαία Οικολογία, Βιογεωγραφία, Φυλογένεση και Φυλογεωγραφία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 80 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, στα 65 εκ των οποίων ήταν συντονιστής ή επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει 112 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από 600 αναφορές. Έχει διοργανώσει 11 επιστημονικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε 64 με 103 ανακοινώσεις. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 60 διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών φοιτητών, 24 μεταπτυχιακές εργασίες (MSc), και 21 διδακτορικές διατριβές (PhD).

Επιστροφή στο 22ο τεύχος Ην-Ων