Τουριστικός προορισμός η Ελλάδα

16ο τεύχος Ην-Ων

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνεχίστηκε η άνοδος των διεθνών τουριστικών ροών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σημειώθηκε αύξηση κατά 5% στις διασυνοριακές μετακινήσεις τουριστών. Η αύξηση προς τις ανεπτυγμένες χώρες ανήλθε στο 4,3%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια καταγραφόταν διεθνώς το σύνολο της μεγέθυνσης που προερχόταν από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ανατροπή της μακροχρόνιας τάσης των τουριστικών μεγεθών.
Οι αφίξεις προς την Ευρώπη σημείωσαν αναπάντεχα αύξηση κατά 6,4%, με τις μεσογειακές χώρες να επιτυγχάνουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις (7,4%). Αντίθετα, η αγορά της Μέσης Ανατολής συρρικνώθηκε κατά 11% και της Βόρειας Αφρικής κατά 13%. Από τις εξελίξεις των τουριστικών μεγεθών φαίνεται ότι η Αραβική Άνοιξη επιδείνωσε τους όρους ασφαλείας στην περιοχή και αποθάρρυνε τους τουρίστες να ταξιδέψουν προς τις περιοχές αυτές. Μεγάλο τμήμα των τουριστών αυτών, προτίμησε τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για τις θερινές του διακοπές.
Μικρότερη της αναμενόμενης υπήρξε η βελτίωση των αφίξεων και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (+5%). Τέλος, η Νότια Αμερική με αύξηση 15% και η Υποσαχάρια Αφρική με αύξηση 9% συγκαταλέγονται στους κερδισμένους του α΄ εξαμήνου του 2011.
Ειδικότερα το 2011 υπήρξε έτος ανάκαμψης για την τουριστική αγορά της Ελλάδας. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούν τα αεροδρόμια και η ΥΠΑ, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το πρώτο 9άμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 9,0% .
Η μεγαλύτερη άνοδος αφίξεων καταγράφεται στα Δωδεκάνησα με 20,3%. Το αεροδρόμιο της Κω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις με 21,8%. Διψήφια άνοδο σημείωσαν επίσης τα αεροδρόμια της Κρήτης (12,1%) και των Κυκλάδων (13,1%). Σημαντική ήταν η άνοδος και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης με 11,0%. Μοναδικοί προορισμοί στους οποίους καταγράφηκε πτώση του αριθμού των αφίξεων ήταν η Πελοπόννησος με -4,1% και η Αθήνα με -1,6%.
Στην τουριστική αύξηση συμφωνεί και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) αλλά επισημαίνει ότι «Σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ των χωρών που θα εξέλθουν από αυτήν πιθανόν να μειωνόταν κατά περίπου 10% και η οικονομική αναστάτωση θα μπορούσε να βυθίσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου -συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ- σε ύφεση».
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης:
–  Ο αριθμός των ταξιδιών προς ευρωπαϊκούς προορισμούς το 2011 ξεπέρασε το προηγούμενο ανώτατο σημείο στο οποίο είχε φτάσει το 2008.
–  Οι 22 από 23 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία δείχνουν αύξηση των διεθνών επισκεπτών τους το 2011 που κυμαίνεται από 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και περισσότερο από 20% στη Λετονία και τη Λιθουανία. Οι 24 από τις 26 χώρες εμφανίζουν αύξηση στην πληρότητα των ξενοδοχείων το 2011.
–  Οι συνολικές διεθνείς επισκέψεις εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 6% πέρυσι, ενώ τα ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 3,2%, κάτι που δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση υστερεί σε σχέση με τη διεθνή.
–  Ενώ η τουριστική ανάκαμψη ήταν αρκετά έντονη, τα κέρδη από αυτήν άρχισαν να εμφανίζονται, όπως ήταν αναμενόμενο, από το β’ εξάμηνο του 2011.
–  Τα στοιχεία των επισκέψεων και των διανυκτερεύσεων από την TourMIS (την Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ για τον Τουρισμό), καθώς και εκείνα από τα ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρείες παρέχουν μια σαφή εικόνα συγκρατημένης ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες.
–  Τρεις παράγοντες συγκλίνουν σε αυτήν την εξέλιξη στο τέλος του 2011:
α) επιστροφή σε κανονικά στατιστικά νούμερα, ύστερα από την ανάκαμψη που ακολούθησε τον αντίκτυπο του σύννεφου τέφρας το α΄ εξάμηνο του έτους
β) το β΄ εξάμηνο του 2010 ήταν σχετικά ισχυρότερο από ό,τι το α΄εξάμηνο, οπότε οι συγκρίσεις το 2011 έγιναν σε υψηλότερη βάση και
γ) η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη άρχισε να επηρεάζει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Επιστροφή στο 16ο τεύχος Ην-Ων